VINART GRAND TASTING oduševljeni Japanci otkupili 25 tisuća boca

View Gallery 2 photos

U Zagrebu se po četvrti put održao Vinart Grand Tasting, vinski sajam na kojem je ovog puta izlagalo100 najboljih hrvatskih vinara.

– HGK i naše Udruženje vinarstva prepoznalo je ovu manifestaciju kao jedno od najznačajnijih vinskih događanja. Ovdje je svake godine sve više kupaca i medija, ne samo iz Hrvatske i regije, već i iz cijelog svijeta. Zato je logično da HGK bude sastavni dio ovakve promocije, pogotovo sada kad nam izvoz vina ponovno raste i brend Vina Croatia – vina mosaica daje sve bolje rezultate u prepoznatljivosti naših vina, istaknuo je poslovni tajnik Udruženja vinarstva HGK Igor Barbarić.

– Čast nam je predstaviti svoja vina među stotinu odabranih vinara, pred vrlo zahtjevnom publikom i brojnim gostima iz inozemstva. Izuzetno nam je drago da se i HGK uključila u ovaj projekt, ali i da generalno daje potporu hrvatskim vinarima kroz promociju na sajmovima u zemlji i inozemstvu, istaknula je Željka Balja iz marketinga Iločkih podruma.

Upravo na jednom takvom sajmu u Francuskoj,na kojoj su naše tvrtke izlagale u organizaciji HGK, s našim vinima se susreo i Japanac Takahiro Ichihara. On je sommelier koji putuje po svijetu i za japanskog distributera Azuma Corporation traži zanimljiva vina. U hrvatska vina se zaljubio na prvo kušanje, a sada zahvaljujući njemu u Japan odlazi više od 25.000 boca naših vina koja su tako došla i na vinske karte deset najpopularnijih restorana u Tokiju.

– Na prvu me osvojio Dingač, a sada se sve više upoznajem i s vinima iz drugih krajeva Hrvatske. Vaša vina su fantastična, kvalitetna i vrlo raznolika. Nevjerojatno je da tako mala zemlja nudi tako puno, a japanski kupci to znaju cijeniti, kazao je Ichihara.

Na sajmu je bio još jedan inozemni stručnjaka domaćih korijena. Dražen Dennis Šunjić živi u Londonu a vinima se bavi već 20 godina.

– Radim za jednu od najvećih distribucijskih kompanija u UK-u koja uvozi vina iz cijelog svijeta. Hrvatska i ovakvi sajmovi su sve popularniji među stranim ekspertima jer im je dosta klasike. Žele otkrivati i probati nove stvari, a kako je Hrvatska jedna od najpopularnijih turističkih destinacija u Britaniji i naša vina su svakako dio te priče. Naše autohtone sorte su za njih egzotika i jako su zanimljive kupcima i sommelierima u UK-u pa ih zato sve više dolazi tu vidjeti što nudimo“, pojasnio je Šunjić, dodavši da se vinska kultura u našim hotelima i restoranima polako, ali sigurno popravlja.

Albert Benvenuti iz istarske vinarije Benvenuti kazao je kako su na Grand Tastingu prisutni već tri godine.

– Želimo dodatno približiti svoja vina sommelierima, znalcima i općenito ljubiteljima vina. Vidimo da svake godine ima sve više izlagača i nama je želja vidjeti kako kotiramo među tom probranom i elitnom konkurencijom, naglasio je Benvenuti.

– Vinare selektiramo po kvaliteti, ovo je pozivni festival, dakle šaljemo ljudima pozivnice sa željom da na jednom mjestu okupimo najveću moguću kvalitetu. Okrenuti smo prvenstveno struci, sommelierima, distributerima i medijima koje nastojimo upoznati s najboljim od onog što hrvatski vinari nude, izjavio je Saša Špiranec, organizator festivala.