ODLAZAK LEGENDE u 82. godini umro Gianfranco Soldera, tvorac organskih Brunella di Montalcino

 

Gianfranco Soldera, jedan od najvećih, najznačajnijih talijanskih vinara novog doba, umro je 16. veljače u 82. godini života na svom imanju u Toskani od srčanog udara. Poznat kao tvorac osebujnih varijacija Brunella di Montalcino, koji je u svojim najboljim godinama dosezao iznimnu kvalitetu, Soldera je bio znan i kao samosvojni začetnik proizvodnje organskih vina. Prinosi su mu bili potpuno nevažni tako da je u svojim vinogradima proizvodio svega četvrtinu količine u odnosu na konkurente.
Posebnim eko sustavima putem kojih je u vinograde unosio brojne vrste ruža ali i kukaca te ptica, u cjelosti je eliminirao bilo kakvu potrebu za korištenjem kemijskih sredstava što mu je značajno poskupljivalo proizvodnju, ali zato stvaralo unikatnu kvalitetu i originalnost. Bio je poznat i po tome da je samo u krajnoj nužni barikirao svoja vina, a tada u bačve od slavonskog hrasta koje je držao najboljima, s pojašnjenjem da su tanini iz barika potrebni samo »manjkavim vinima«.
Soldera se inače rodio u Trevisu, dok je u Toskanu, gdje je osnovao čuvenu vinariju Case Basse, stigao na samom početku sedamdesetih godina prošlog stoljeća.