VERALDA XTRIAN ROSE BRUT elegantan pjenušac od Terana

Na najpoznatijem vinorodnom području sjeverne Istre, na čuvenim brežuljcima Buja, sa srcem i intuicijom kreirana je nova ljetna edicija Veraldinog Xtrian Bruta, ljetnog pjenušca privlačne losos-ružičaste dobivenog klasičnom šampanjskom metodom, boje čija je ljepota izražena kroz lepršavost lančića mjehurića koji se nezaustavljivo oslobađaju u čaši i čine Xtrian Rose Brut sinonimom za elegantan pjenušac.

Čar sitnog perlagea se produžuje baršunastim osvježenjem u ustima, koji se nadopunjava izrazitom vočnošću, a produžena postojanost je sortna karakteristika Terana. Xtrian Brut elegantan je pjenušac koji dolazi sa prekrasnih položaja vinograda Veralda, njegovanih na ekološki način kako bi se očuvao okoliš i zadržala veća biološka raznolikost.

 

 

„Mi, u Veraldi, vidimo veliki potencijal u pjenušcu Xtrian Brut koji je proizveden klasičnom metodom i to od naše domaće sorte Teran“,

istaknuo je Luciano Visinitin, vlasnik vinarije i pokretač inovacija u razvoju autohtonih sorti, što je, između ostalog, dokazano senzacionalnim otkrićem prvog Roséa dobivenog od Terana, koji je ubrzo postao stil u proizvodnji istarskog Roséa, kao i pjenušca, dajući Teranu eleganciju i posve novu dimenziju u sparivanju u enološkom i gastronomskom smislu. Xtrian Brut pjenušac je s neuhvatljivom vrijednošću, stvoren za sve prigode, rođen iz odličnih berbi fermentiranih u visoko opremljenom podrumu, a sada je spreman osvojiti vas svojim bezvremenskim karakterom.

„Kada smo sada već davne 2008. godine intuitivno, slijedeći osjećaj i srce, krenuli eksperimentirati i na kraju uspjeli pokoloniti Istri i sebi pjenušac od sorte Teran, znali smo da će se ta iskrenost i vizionarstvo prepoznati. Dan danas ga radimo sa strašću , otvorena srca, njegujemo ga, pazimo i stvaramo posebnu svježinu koju ovaj pjenušac zaslužuje. Sjećam se početaka, na putu prema pjenušcu trebali smo još spriječiti dobivanje guste crne boje, kako bi u pjenušcu mogli uživati i u lančiću mjehurića. Kada smo 2008. godine dobili prvi Rosé od Terana promijenili smo čitavu dogmu sorte i ubrzo naveli sve ostale vinare da nas slijede. I kao sa svim stvarima srca odmah smo znali da smo otkrili revolucionarno vino.“, izjavio je vlasnik vinarije.

Xtrian Brut sljubljuje se uz riblje specijalitete, sirove škampe, rakovice, kamenice, riblji carpaccio, rižote ili tjestenine sa plodovima mora. Preporuka somelijera je da ga servirate na 8-10°C.

 „Htjeli smo proizvesti pjenušac od autohtone istarske sorte i odlučili smo se za sortu teran jer je jedina sorta u istri koja se može usporediti sa sortama za proizvodnju dobrog pjenušca, a to su 11:11 što znači 11 g ukupnih kiselina u grožđu i 11 % potencijalnog alkohola što su odlike za proizvodnju izvrsnog šampanjaca.“kažu iz Veralde. Teran je sorta od koje se uvijek radilo samo  crno vino i najprije smo morali otkriti kako dobiti Rosé od terana koji je bogat antocijanima (boja). Kada smo uspjeli dobiti prvi Rosé ostali smo fascinirani toliko da smo ga odlučili flaširati iako to nije bio naš prvi plan., izjavili su.

Ovom kreacijom Luciana Visintina, čovjeka koji pomiče granice, dobili smo posebnu eleganciju i potpunu novu dimenziju u sljubljivanju ribljih delicija i Terana, što do sada nije bilo zamislivo. Teran je tako zahvaljujući Veraldinoj izvrsnosti, inovativnosti, sinergiji s tradicijom i okušavanju u novim izazovima dobio potpuno novi identit i značaj.

 

Više na: https://www.veralda.hr/