Otkrijte tekuće zlato otoka Cresa

Pridružite se šetnji stoljetnim maslinicima i naučite više o creskom maslinovom ulju!

Nakon creske janjetine i sira  saznajte više o creskom ekstra djevičanskom maslinovom ulju, prvom maslinovo ulju koje je u Republici Hrvatskoj zaštićeno oznakom izvornosti.

U subotu, 4. svibnja svi zainteresirani posjetitelji mogu se priključiti vođenoj turi creskim stoljetnim maslinicima i degustaciji creskog ekstra djevičanskog maslinovog ulja. Tura, koja će se održati na engleskom i hrvatskom jeziku, krenuti će s Trga Frane Petrića (kod fontane) u 10:00 sati.

Nakon ture posjetitelji će uživati u vođenoj degustaciji maslinovog ulja koju će održati Daniele Surdić, maslinar te poznavatelj i licencirani kušač maslinovog ulja.

Ekstra djevičansko maslinovo ulje spada među zvijezde mediteranske prehrane koja je i sama upisana na UNESCO-ovoj reprezentativnoj listi nematerijalne baštine. Ulje je bogato visokovrijednim nutritivnim svojstvima, daje doprinos očuvanju zdravlja čovjeka, a proizvedeno je s velikom pažnjom isključivo od ploda masline kako bi pružilo jedinstven užitak u njegovom bogatom mirisu i okusu.

Ekstra djevičansko maslinovo ulje Cres proizvodi se od autohtonih sorti maslina otoka Cresa, Šimjace i Plominke. Otok je premrežen stoljetnim maslinicima, a maslinarstvo je, uz ovčarstvo, najznačajnija grana poljoprivrede otoka. Tradicija uzgoja maslina i proizvodnje ulja na otoku Cresu datira iz vremena Mletačke Republike, a velikim trudom vrijednih creskih ruku tradicija se nastavlja i danas.

Posjetitelji u sve većem broju vode brigu o kvaliteti proizvoda koje kupuju ili konzumiraju u restoranima, a žele upoznati i probati lokalne proizvode te tradicionalne mirise i okuse. Cresko maslinovo ulje neizostavno je u pripremi otočkih jela te je zaštitni znak otoka Cresa.

Posjetite creske restorane i konobe i kušajte jela na bazi maslinovog ulja, a na društvenim mrežama TZG Cresa doznajte i dodatne posebnosti o creskom tekućem zlatu.

Sve do 2. lipnja projekt „Cres na pijatu“ svakog tjedna donosi zanimljiva događanja posvećena lokalnim namirnicama i to nakon fešte posvećene creskoj janjetini i siru, 4.5. vođenu turu stoljetnim maslinicima uz degustaciju creskog maslinovog ulja, 11.5. vođenu turu pčelinjoj oazom i najvećim poljem kadulje na svijetu, 18.5. slatko glazbeno iznenađenje uz tradicionalne slastice, a od 27. 5. do 2.6. u Cresu se održavaju dani pomorske baštine i tradicije, poznato događanje Creski kaić, koji će uz puno kulturnih i sportskih događanja ponuditi i morske gastro delicije.

Više informacija na www.visitcres.hr