Započeo 6. Creski kaić – dani creske pomorske baštine i tradicije

I ove godine popularno događanje „Creski kaić“ donosi brojne atraktivne programe poput regate tradicijskih brodova, zanimljivih turnira i radionica, izložbi, odličnih glazbeno zabavnih programa, a sve uz vrhunske creske gastronomske delicije.

Cres – Creski kaić, događanje posvećeno očuvanju creske pomorske baštine i tradicije, i ove godine poziva od 27. svibnja do 2. lipnja na prekrasan otok Cres. Organizatori su pripremili atraktivan program pa će tako posjetitelji uživati u regati tradicijskih brodova, brojnim radionicama, turnirima u boćanju, Mori cantadi te briškuli i trešeti, odličnom zabavnom programu i brojnim koncertima, a sve će upotpuniti gastronomske delicije koje će se pripremati u sklopu događanja. Tema ovogodišnjeg Creskog kaića je hobotnica i jela od hobotnice, a svaki dan događanja obilježit će priprema i degustacija tradicionalnih jela na bazi ribe i plodova mora.

U ponedjeljak, 27. svibnja 2024. svečano je otvoreno 6. izdanje ove iznimno popularne manifestacije. U sklopu otvorenja nastupili su Puhački orkestar Josip Kašman te klapa Burin, a započeo je i turnir u briškuli i trešeti. I ove je godine u sklopu događanja obnovljena stara drvena barka (creski kaić) koja je potom spuštena u more što je na najbolji način označilo početak ovog događanja koje čuva cresku pomorsku baštinu i tradiciju. Pozdravnim govorima brojnim posjetiteljima su se obratili predsjednik Jedriličarskog kluba „Reful“ Marčelo Damijanjević, direktorica TZG Cresa Željka Stašić, gradonačelnik Grada Cresa Marin Gregorović i župan Primorsko goranske županije Zlatko Komadina koji je i službeno otvorio događanje. Prvu boću kojom je otvoren turnir u boćanju bacila je zamjenica župana PGŽ Marina Medarić, a ovaj je turnir posebno atraktivan svim posjetiteljima, obzirom da je boćalište postavljeno na samo nekoliko metara od mora, u samom centru grada Cresa.

Bogat program događanja traje sve do 2. lipnja, a moći će se razgledati izložbe, sudjelovati u turnirima u boćanju, trešeti i briškuli, Mori cantadi, udičarenju, prisustvovati predavanjima i radionicama, uživati u gastro delicijama spremljenima na tradicionalan način te se odlično zabaviti uz glazbene nastupe klape Teha, klape Čikat, Antonija Krištofića, grupe Versi, Filip Flego Quarteta, benda Infinity i popularnih Maura Staraja & La Bande.

Utorak, 28. svibnja donosi turnire u briškuli i trešeti, boćanju te predavanja o prezentaciji plovila na električni pogon, morskim sisavcima u Jadranu i Tunerama otoka Cres. Za gastro delicije zadužena je Zajednica Talijana Cres koja priprema buzaru od škampi i palentu, a večer će završiti nastupom mladih creskih glazbenika okupljenih u grupu Versi.

U srijedu, 29. svibnja, uz nastavak turnira u boćanju i kartama, održavaju se i radionica Dječjeg vrtića Girice na temu „Ugrožene morske vrste“, jedrarska radionica u gradskoj loži te predavanje o tunerama otoka Cresa. U sklopu gastro dijela pripremit će se crni rižoto od sipe. Dan će završiti uz koncert klape Teha i klape Čikat s posebno atraktivne lokacije – broda Nerezinac iz akvatorija creske luke. U programu će nastupiti Prve creske mažoretkinje i plesna radionica DV Girice Cres.

Četvrtak, 30. svibnja donosi finale turnira u boćanju i briškuli i trešeti, kao i mogućnost razgleda  interpretacijskog plovidbenog centra pomorske baštine otoka Lošinja – loger Nerezinac. Na glavnom gradskom trgu nastupit će Antonio Krištofić.

Petak, 31. svibnja označit će dolazak i okupljanje tradicijskih plovila kao i vrlo atraktivno otvoreno prvenstvo u „Mori cantadi“. U gastro dijelu će se pripremati riba iz uzgajališta Orada Adriatic, a održat će se i radionica filcanja za odrasle i djecu iznad 12 godina „Vunene sličice“, predavanje “Očuvanje tradicije drvene brodogradnje“, susret majstora drvene brodogradnje Jadrana te šahovski turnir Creski kaić. Posebno zanimljivo bit će događanje „Žene veslaju na gajeti“ koje je novitet ovogodišnjeg Creskog kaića. Do dugo u noć sve posjetitelje zabavljat će band Infinity.

Veliko finale ovogodišnjeg Creskog kaića održat će se u subotu, 1. lipnja, uz regatu tradicijskih barki na jedra koja će započeti u 12:00 sati, uvijek atraktivnu brudetijadu, natjecanje u udičarenju te podjelu nagrada najuspješnijima u turnirima, a za odličnu zabavu zaduženi su popularni Mauro Staraj & La Banda. Posebno atraktivna bit će i noćna plovidba tradicijskih barki creskom lukom u programu naziva „Igra jedara i svjetla“.

U nedjelju, 2. lipnja održat će se koncert Filip Flego Quarteta na kaiću, a kojim će završiti ovogodišnji Creski kaić.

Organizator događanja je Jedriličarski klub Reful Cres, partneri su Grad Cres i Otra, događanje je sufinancirano iz Europskog fonda za pomorstvo i ribarstvo putem FLAG-a Vela vrata, a održava se uz potporu TZ grada Cresa, Primorsko goranske županije, TZ Kvarnera, te u suradnji s brojnim creskim klubovima, udrugama i ustanovama.

Program događanja i više informacija potražite na https://creskikaic.eu/

Više informacija o događanju Creski kaić: Marčelo Damijanjević, Jedriličarski klub Reful, 098 227 454

 

 

 

 

 

 

CRESKI KAIĆ – program

 

Utorak, 28.5.2024.

17.00 Pišarjola: Turnir u boćanju

18.00 Trg F. Petrića:  Zajednica Talijana iz Cresa priprema tradicionalna creska jela (degustacija)

18.30 Prezentacija plovila na električni pogon, Udruga primjenjenih tehničkih znanosti

19.00 Zajednica Talijana Cres: Predavanje „Morski sisavci u Jadranu”, Plavi svijet

19.30 Martinšćica – Muzej A.Linardić: Predavanje “Tunere na otoku Cresu”, kap. Ivo Saganić

20.00 Trg F. Petrića: Koncert „Versi”

 

Srijeda, 29.5.2024.

17.00 Pišarjola: Turnir u boćanju

17.00 Šetalište 20. travnja: Edukativno-kreativna radionica DV Girice „Ugrožene morske vrste”

17.00 Gradska loža: Finale u briškuli i trešeti

18.00 Gradska loža: Jedrarska radionica (traje do 1.6.2024.)

19.00 Udruga umirovljenika Cres: Predavanje „Tunere na otoku Cresu”, kap. Ivo Saganić

19.30 Trg F.Petrića: Prve creske mažoretkinje i plesna radionica DV Girice Cres

20.00 Creska luka i brod Nerezinac : Koncert: klapa „Teha“ i klapa „Čikat“

20.00 Trg Frane Petrića: Priprema i degustacija tradicionalnog jela “Crni rižoto od sipe”

 

Četvrtak, 30.5.2024.

11.00 Cons: Interpretacijski plovidbeni centar pomorske baštine otoka Lošinja, Loger Nerezinac – muzej na otvorenom  (mogućnost razgledavanja od 10.00 do 12.00)

17.00 Pišarjola: Finale turnira u boćanju

21.30 Trg F. Petrića: Koncert Antonio Krištofić

 

Petak, 31.5.2024.

16.30 Creska luka: Dolazak i okupljanje tradicijskih plovila

17.30 Gradska loža: Otvoreno prvenstvo Cresa u „Mori cantadi“

18.00 Trg F. Petrića: Priprema i degustacija pečene ribe iz uzgajališta Orada Adriatic

18.00 Dvorište Udruge Ruta (Zazid 4a): Radionica filcanja za odrasle i djecu iznad 12 godina „Vunene sličice“ (obavezna prijava +385 98 313029, Vesna)

19.00 Trg ispred Creskog muzeja: Šahovski turnir „Creski kaić”

19.00 Zajednica Talijana Cres: Predavanje “Očuvanje tradicije drvene brodogradnje”, Udruga Betinska Gajeta 1740.

20.00 Zajednica Talijana Cres: Susret majstora drvene brodograditelja Jadrana

 

20.30 Creska luka: „Žene veslaju na gajeti“

21.00 Pišarjola: Koncert „Infinity Band”

 

Subota, 1.6.2024.

9.00 Lungomare Sv. Mikule: Početak natjecanja u udičarenju, djeca

11.00 Restoran Nono Frane: Sastanak skipera tradicijskih plovila

13.00 Lungomare Sv. Mikule: Start regate tradicijskih plovila

15.00 Trg F. Petrića: Završetak regate, smotra tradicijskih plovila

17.00 Trg F. Petrića: „Brudetijada“

19.30 Trg F. Petrića: Izbor najboljeg brudeta i degustacija

20.00 Pišarjola; Podjela nagrada tradicijske regate i ostalih turnira

21.00 Pišarjola: Koncert „Mauro Staraj&La Banda“

21.30 Creska luka: Igra jedra i svjetla – noćna plovidba tradicijskih plovila

 

Nedjelja, 2.6.2024.

20.00 Koncert „Jazz na Kaiću“ Filip Flego Quartet