Brojna događanja za sve generacije pozivaju na otok Cres

 Posljednji dani svibnja na otoku Cresu će proći u znaku Potrage za skrivenim blagom Lubenica, događanja Homo u Valun i Međunarodnog festivala meha u Orlecu, a u lipanj i ljeto prepuno odlične zabave uvest će nas popularno cresko događanje posvećeno creskoj pomorskoj baštini i tradiciji – Creski kaić.

U četvrtak, 23. svibnja u 20 sati održat će se otvorenje izložbe fotografija Nenada Martića “Homage to Cres” u galerijskom prostoru u prizemlju Palače Moise. U petak, 24. svibnja Palača Moise, u sklopu programa UNIRI za Cresane, ugostit će predavanje/okrugli stol na temu Stereotipi u jeziku.

U subotu, 25. svibnja od 9 – 17 sati održat će se „Potraga za skrivenim blagom Lubenica“ u pitoresknim Lubenicama. Ovaj uzbudljivi doživljaj za cijelu obitelj namijenjen je djeci nižih razreda osnovne škole i djeci vrtićke dobi te njihovim roditeljima, a pripremljena je zanimljiva potraga za blagom uz vođeni razgled Lubenica, legendu o nastanku mjesta među liticama te interaktivne radionice za djecu i bogat program animacije. Uz zanimljive interaktivne radionice i dinamičnu potragu za blagom, sve sudionike očekuju i slatke poslastice te roštilj. Dress code je gusari, a cijena ulaznice po osobi je 15 eura uz obaveznu prijavu na eventi@vanavi-ri.com.

Istog dana, u subotu 25. svibnja održat će se uvod u Creski kaić kroz događanje „Homo u Valun“. Svi zainteresirani posjetitelji moći će uz ljepote šarmantnog Valuna od 17 sati uživati u smotri tradicijskih plovila na jedra, vrhunskim gastro delicijama i glazbenom nastupu klape Burin.

Ovog vikenda posebnu poslasticu za sve posjetitelje pripremili su Foklorno društvo Orlec i Folklorno društvo Studenac Nerezine, koji već 11. godinu zaredom organiziraju „Internacionalni festival meha“, čuvajući na taj način vrijednu baštinu otoka Cresa i popularizirajući sviranje tradicionalnog instrumenta – meha. Tako je i veliki uspjeh ovog festivala što se sve više mladih odlučuje naučiti ovu vještinu. U subotu, 25. svibnja s početkom u 19:00 sati festival će se održati u Nerezinama, nakon čega se u nedjelju, 26. svibnja s početkom u 19:00 sati održava u Orlecu. Uz domaćine nastupit će i sudionici iz SAD-a, Češke, Italije, Mađarske i Hrvatske. Ulaz slobodan.

Od ponedjeljka, 27. svibnja Cresom će zavladati „Creski kaić“, događanje koje već tradicionalno privlači brojne posjetitelje na prekrasan otok Cres, a ove će se godine održati od 27. svibnja do 2. lipnja. Organizatori su pripremili atraktivan program pa će tako posjetitelji uživati u regati tradicijskih brodova, brojnim radionicama, turnirima u boćanju, Mori cantadi te briškuli i trešeti, odličnom zabavnom programu i brojnim koncertima, a sve će upotpuniti gastronomske delicije koje će se pripremati u sklopu događanja. Tema ovogodišnjeg Creskog kaića su jela od hobotnice koja će se prezentirati tijekom događanja, a svaki dan događanja obilježit će priprema i degustacija tradicionalnih jela na bazi ribe i plodova mora.

Svečano otvorenje Creskog kaića održat će se u ponedjeljak, 27. svibnja, a i ove će godine otvorenju prethoditi brodograditeljska radionica ispod gradske lože u sklopu koje će se obnoviti stara barka koja će se spustiti u more na samom otvorenju. Ovogodišnji Creski kaić započet će u 17:30 sati nastupom Puhačkog orkestara Josip Kašman, nakon čega slijedi početak turnira u briškuli i trešeti te otvorenje izložbe u Muzeju Andrija Linardić u Martinšćici, dok će u 20 sati u Cresu spuštanje obnovljene drvene barke u more i službeno označiti početak ovogodišnjeg Creskog kaića. Prvi dan Creskog kaića donosi i početak turnira u boćanju, koji je posebno atraktivan svim posjetiteljima, obzirom da je boćalište postavljeno na samo nekoliko metara od mora, u samom centru grada Cresa, a večer će završiti koncertom klape Burin.

U sklopu bogatog programa događanja sve do 2. lipnja, moći će se razgledati brojne izložbe, sudjelovati u turnirima u boćanju, trešeti i briškuli, Mori cantadi, udičarenju i podvodnom ribolovu, prisustvovati predavanjima i radionicama, uživati u gastro delicijama spremljenima na tradicionalan način te se odlično zabaviti uz glazbene nastupe klape Teha, klape Burin, Antonija Krištofića, benda Versi, Filip Flego quarteta, benda Infinity i popularnih Maura Staraja & La Bande.

Veliko finale ovogodišnjeg Creskog kaića održat će se u subotu, 1. lipnja, uz regatu tradicijskih barki na jedra, brudetijadu, natjecanje u podvodnom ribolovu i udičarenju te podjelu nagrada najuspješnijima u turnirima, a do dugo u noć sve prisutne zabavljat će Mauro Staraj&La Banda. Posebno atraktivna bit će i noćna plovidba tradicijskih barki creskom lukom u programu naziva „Igra jedara i svjetla“. Organizator događanja je Jedriličarski klub Reful Cres, suorganizatori Grad Cres i Otra, događanje je sufinancirano putem LAGUR/FLAG-a Vela Vrata iz Europskog fonda za pomorstvo i ribarstvo, a održava se uz potporu Grada Cresa, TZ grada Cresa, Primorsko goranske županije, TZ Kvarnera, te u suradnji s brojnim creskim klubovima, udrugama i ustanovama.

I ostatak lipnja na otoku Cresu donosi brojna zanimljiva događanja poput koncerta popularnog benda Dalmatino koji će se održati 21. lipnja, na prvi dan ljeta i svjetski dan glazbe. U lipnju kreće i sajam lokalnih proizvoda Creska butega kao i besplatne vođene ture Cres City Tours For Everyone, a kraj lipnja rezerviran je za prvo izdanje međunarodne fantasy konvencije Isle of Wonders koja će Cres od 28. do 30. lipnja uvesti u svijet magije uz brojne poznate goste.

Više informacija: www.visitCres.hr

 

Kalendar događanja – Creski kaić

 

Ponedjeljak, 27.5.2024.

17.30 Riva i Trg F. Petrića: Puhački orkestar Josip Kašman

18.00 Gradska loža: Otvorenje turnira u Briškuli i trešeti

19.00 Martinšćica – Muzej Andrija Linardić, “Martinšćica i okolna naselja”, etno-fotografska izložba

20.30 Pišarjola:

Svečano otvorenje manifestacije

Spuštanje obnovljene barke u more

Otvorenje turnira u boćanju

21.00 Trg F. Petrića: Degustacija lokalnih gastronomskih specijaliteta

21.00 Trg F. Petrića: Koncert klapa „Burin“

 

Utorak, 28.5.2024.

17.00 Pišarjola: Turnir u boćanju

18.00 Trg F. Petrića: Zajednica Talijana iz Cresa priprema tradicionalna creska jela (degustacija)

18.30 Prezentacija plovila na električni pogon, Udruga primjenjenih tehničkih znanosti

19.00 Zajednica Talijana Cres: Predavanje „Morski sisavci u Jadranu”, Plavi svijet

19.30 Martinšćica – Muzej A.Linardić : Predavanje “Tunere na otoku Cresu”, kap. Ivo Saganić

20.00 Trg F. Petrića: Koncert „Versi”

 

Srijeda, 29.5.2024.

17.00 Pišarjola: Turnir u boćanju

17.00 Šetalište: edukativno-kreativna radionica DV Girice „Ugrožene morske vrste”

17.00 Gradska loža: Finale u briškuli i trešeti

18.00 Gradska loža: Jedrarska radionica (traje do 01.06.)

19.00 Udruga umirovljenika: Predavanje „Tunere na otoku Cresu”, kap. Ivo Saganić

20.00 Creska luka i brod Nerezinac koncert: klapa „Teha“ i klapa „Čikat“

20.00 Priprema i degustacija tradicionalnog jela “Crni rižoto od sipe”

 

Četvrtak, 30.5.2024.

11.00 Cons: Interpretacijski plovidbeni centar pomorske baštine otoka Lošinja, Loger Nerezinac – muzej na otvorenom (mogućnost razgledavanja od 10.00 do 12.00)

17.00 Pišarjola: Finale turnira u boćanju

21.30 Trg F. Petrića: koncert „Antonio Krištofić”

 

Petak, 31.5.2024.

16.30 Creska luka: Dolazak i okupljanje tradicijskih plovila

17.30 Gradska loža: Otvoreno prvenstvo Cresa u „Mori cantadi“

18.00 Trg F. Petrića: Priprema i degustacija pečene ribe iz uzgajališta Orada Adriatic 18.00 Dvorište Udruge Ruta (Zazid 4a) – Radionica filcanja za odrasle i djecu iznad 12 godina „Vunene sličice“( Obavezna prijava +385 98 313029, Vesna)

19.00 Trg ispred Creskog muzeja: Šahovski turnir „Creski kaić”

19.00 Zajednica Talijana Cres: Predavanje “Očuvanje tradicije drvene brodogradnje”, Udruga Betinska Gajeta 1740.

20.00 Zajednica Talijana Cres: susret majstora drvene brodograditelja Jadrana

19.30 Trg F.Petrića: Prve Creske mažoretkinje i plesna radionica DV Girice Cres

20.30 Creska luka: „Žene veslaju na gajeti“

21.00 Pišarjola: Koncert „Infinity Band”

 

Subota, 1.6.2024.

09.00 Lungomare Sv. Mikule: Početak natjecanja u udičarenju, djeca

11.00 Restoran Nono Frane: Sastanak skipera tradicijskih plovila

13.00 Lungomare Sv. Mikule: Start regate tradicijskih plovila

15.00 Trg F. Petrića: Završetak regate, smotra tradicijskih plovila

17.00 Trg F. Petrića: „Brudetijada“

19.30 Trg F. Petrića: Izbor najboljeg brudeta i degustacija

20.00 Pišarjola: Podjela nagrada tradicijske regate i ostalih turnira

21.00 Pišarjola: Koncert „Mauro Staraj&La Banda“

21.30 Creska luka: Igra jedra i svjetla – noćna plovidba tradicijskih plovila

 

Nedjelja, 2.6.2024.

20.00 Koncert „Jazz na Kaiću“ Filip Flego Quartet