Kvarner Europska regija gastronomije u 2026. godini!

Kvarner je danas dobio i službenu preporuku za osvajanje titule Europske regije gastronomije u 2026. godini! Preporuku je dalo stručno povjerenstvo instituta IGCAT nakon obilaska regije, a potvrda ove preporuke slijedi na Vijeću instituta IGCAT koncem lipnja, nakon čega stiže i službeno proglašenje!

Turistička zajednica Kvarnera je tim povodom u Boutique & Design hotelu Navis u Opatiji organizirala konferenciju za medije praćenu gastro prezentacijom “Kvarnerski doručak s lokalnim namirnicama” kako bi se obilježila ova važna vijest.

Kroz obilazak regije koji je trajao četiri dana, stručno povjerenstvo instituta IGCAT (Institute for Gastronomy, Culture, Arts and Tourism) čiji su članovi bili iz Finske, Norveške, UK-a, Slovenije i Španjolske obišlo je Kvarner i procijenilo spremnost regije za titulu Europske regije gastronomije u 2026. godini.

Povjerenstvo, na čelu s predsjednicom instituta Diane Dodd, bilo je sastavljeno od sedam međunarodnih stručnjaka, redom iz europskih regija koje su bile nositelji titule, ali i onih koje su trenutni ili budući nositelji titule. Povjerenstvo je upoznato sa svim kvarnerskim subregijama te je obišlo brojne točke interesa diljem Kvarnera, uključujući lokalne proizvođače i uzgajivače, obiteljska poljoprivredna gospodarstva, maslinik, vinarije, Fakultet za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu, lokalne tržnice, restorane i mnoge druge kvarnerske atrakcije. Posjet je bio i prilika za susret s lokalnim proizvođačima hrane, chefovima, amasadorima projekta “Kvarner – Europska regija gastronomije” i ambasadorima brenda Kvarner Wines-a te ostalim dionicima u gastronomiji Kvarnera, s ciljem da iz prve ruke čuju njihova iskustva i postignuća.

“Za Turističku zajednicu Kvarnera ovo je bio uspješan dan kojeg ćemo pamtiti i koji je kruna našeg višegodišnjeg rada na polju gastronomije i turizma Kvarnera. S ponosom smo na konferenciji za medije primili pohvale i podršku svih članova stručnog povjerenstva, kao i predsjednice IGCAT-a, gospođe Diane Dodd. Predano smo radili na programu posjete u suradnji s našim lokalnim turističkim zajednicama, PGŽ-om, Fakultetom za turizmu i ugostiteljstvu, udrugom Vina Kvarnera, Obrtničkom komorom PGŽ-a, malim proizvođačima, restoranima, hotelima, ali i mnogim drugima. Cilj nam je bio pokazati stručnom povjerenstvu ono najbolje što Kvarner nudi u gastronomskom smislu, kao i našu viziju i način upravljanja razvojem gastronomije. Zahvaljujemo se svim suradnicima i svima koji su nas ugostili tijekom ova četiri dana. Zaista mi je bilo drago čuti povjerenstvo koje je nakon obilaska izrazilo veliko zadovoljstvo onim što je vidjelo. Bili su impresionirani raznolikošću i kvalitetom gastronomske ponude regije, kao i predanošću lokalnih stanovnika u očuvanju i promociji svoje gastronomske baštine. Ono što treba istaknuti je da je program bio sastavljen prema smjernicama koje smo bili dužni poštovati u izradi kandidacijske knjige koja je još prošle godine službeno predana IGCAT-u”, istaknula je direktorica Turističke zajednice Kvarnera dr.sc. Irena Peršić Živadinov.

„Primorsko-goranska županija jedna je od najrazvijenijih turističkih regija Hrvatske, a kada sagledamo raznovrsnost i kvalitetu ponude s pravom se može nazvati i jednom od najjačih hrvatskih gastro destinacija. Posebno smo ponosni što se gastronomija naše županije temelji na autohtonim domaćim proizvodima, specifičnim u svakoj od mikro regija ovog kraja – kvarnerskih otoka, priobalja, Gorskog kotara, koji s razlogom nosi i epitet zelenog srca Hrvatske. Uz izvrsne restorane i konobe u regiji, koji nose oznake Kvarner Gourmet i Kvarner Food, posebno su tome doprinijeli i naši slavni chefovi koji su u cijeloj toj priči nositelji izvrsnosti, posebno osvajači prestižne Michelinove zvjezdice. Ova je nominacija nagrada svima koji su dio bogate gastronomske ponude Kvarnera“, izjavio je župan Zlatko Komadina.

Podsjetimo, Kvarner je prošle godine postao službeni kandidat za osvajanje titule Europske regije gastronomije u 2026. godini. Ovu prestižnu međunarodnu titulu dodijeljuje institut IGCAT (Institute for Gastronomy, Culture, Arts and Tourism) koji surađuje s UNWTO-om i UNESCO-om. Titulu svake godine nose po dvije različite europske regije, i to one koje se ističu svojom jedinstvenom gastronomskom tradicijom i predanošću održivim praksama u poljoprivredi, zatim edukaciji, zaštiti i promociji lokalne hrane i kulture, ali i poticanju međusektorskog povezivanja turizma.