Fešta od creske janjetine i sira donosi gastro delicije i puno zabave

U subotu, 27. travnja u sklopu projekta „Cres na pijatu“ održat će se fešta od creske janjetine i sira uz gastro delicije, radionicu filcanja i glazbene nastupe.

Feštom od creske janjetine i sira započinje projekt „Cres na pijatu“ koji ima za cilj promociju vrhunskih lokalnih namirnica kojima otok obiluje kao i bogate ponude creskih restorana i konoba. Projekt je podijeljen po tjednima, a svaki tjedan posvećen je lokalnim namirnicama te su tako od 27. travnja do 3. svibnja dani svjetski poznate creske janjetine i sira.

U subotu, 27. travnja održat će se fešta od creske janjetine i sira na glavnom gradskom trgu u Cresu. Svi zainteresirani posjetitelji moći će degustirati žgvacet (gulaš od janjetine), janjetinu na umido, fritaju s udićem (pršutom od ovce), creski ovčji i kozji sir Sirane Loznati, dvometarski kruh s maslinama te janjeće roštilj kobasice, janjeću paštetu, salamu i pršut od ovce Mesnice Cres, ali i tradicionalnu slasticu otoka Cresa – olito (poseban tradicionalni creski desert koji se sastoji od jedinstvene kombinacije grožđica, janjećeg loja, smokava, limuna, ruma, vanilije, šećera, soli i brašna, narezan na ploške, zapečen na svježem maslinovom ulju uz preljev marmelade od smokava). Za posjetitelje će kuhati Udruga Pramenka, Zajednica Talijana Cres i  Udruga umirovljenika Cres. Uz navedeno svi posjetitelji dobit će priliku sudjelovati u radionici filcanja cvijeta iz creske vune u organizaciji creske udruge Ruta. U glazbenom dijelu programa nastupit će Mali folklor OŠ Frane Petrić, Folklorno društvo Orlec, Mario Mužić na mehu i klapa Burin, a program će voditi Franka Medarić. Program na glavnom gradskom trgu počinje od 15:00 sati.

U nedjelju, 28. travnja održat će se Dani creske janjetine i sira u restoranu Bukaleta u mjestu Loznati uz promotivne cijene pohane janjetine i živu glazbu.

Otok Cres se ponosi stoljetnom tradicijom ovčarstva, a posebnost je što creske ovce slobodno pasu na prostranim pašnjacima smještenim na cijelom otoku jedući aromatično bilje poškropljeno morem, soli i jodom iz otočke bure. Danas na otoku živi više od 13.000 ovaca. Ovčje meso, posebno mlada creska janjetina, bogato je vitaminima, a u usporedbi s govedinom i svinjetinom, ovčje i janjeće meso sadrži dvostruko više vitamina B kompleksa te je izvanrednih dijetetskih osobina, lako je probavljiva i energetski visoko iskoristiva. Uz janjetinu najznačajniji proizvod od ovce je creski ovčji sir koji se može degustirati i kupiti u sirani Loznati, a karakterizira ga tradicionalan način proizvodnje i vrhunski okus. Uz ovčji, sirana u ponudi ima i kozji sir te skutu. Godinama već i creska vuna nalazi svoje mjesto u brojnim domovima zahvaljujući suvenirima i uporabnim predmetima creske Rute.

Od 27. travnja do 2. lipnja projekt „Cres na pijatu“ i ove godine u fokus stavlja vrhunske lokalne namirnice otoka Cresa, a svaki je tjedan posvećen pojedinoj namirnici, tako će se od 27.4. do 3.5. održati dani creske janjetine i sira, od 4.5. do 10.5. dani creskog maslinovog ulja uz vođenu turu stoljetnim maslinicima i degustaciju maslinovog ulja, od 11.5. do 17.5. dani creskog meda i samoniklog bilja uz vođenu turu najvećim poljem kadulje na svijetu i pčelinjoj oazi, od 18.5. do 24.5. dani tradicionalnih slastica uz glazbeno-slatko iznenađenje na trgu, a od 25. 5. do 2.6. u Cresu se održavaju dani pomorske baštine i tradicije, poznato događanje Creski kaić, koje će uz puno kulturnih i sportskih događanja ponuditi i morske gastro delicije. Uz prigodna događanja creski će restorani i konobe ponuditi jela na bazi lokalnih namirnica kako bi svim posjetiteljima dodatno približili bogatstvo okusa otoka Cresa.

Više informacija na www.visitcres.hr