Karijera u turizmu ponovo je cool!

Turistička grupacija Falkensteiner Michaeler (FMTG) proglašena TOP poslodavcem Austrije

Na ovogodišnjem TOP Employer Rankingu FMTG je osigurala pobjedu u kategoriji Turizam. S 31. mjestom u ukupnom poretku, austrijska turistička grupa proglašena je i tvrtkom godine s najvećim usponom. Dugi niz godina fokusira se na moderno, kvalitetno osposobljavanje zaposlenika i uspješno inspirira stručnjake i mlade talente za karijeru u turizmu

Beč, 16. travnja 2024. – Poslovni magazin trend je u suradnji sa Statistaom, kununu i Xingom i ove godine odabrao 300 najboljih poslodavaca u Austriji. Falkensteiner Michaeler Tourism Group osvojila je titulu TOP Poslodavac 2024. u kategoriji Turizam. No, to nije sve – od 1400 ocijenjenih tvrtki, FMTG je osigurala 31. mjesto u ukupnom poretku, što je čini tvrtkom godine s najvećim usponom.

“Ovo je značajna nagrada i važna povratna informacija za nas kao poslodavca, jer dolazi od zaposlenika”, kaže Erich Falkensteiner, predsjednik nadzornog odbora FMTG-a, oduševljen pozitivnom ocjenom. Između ostalog, zaposlenici su u studiji ispitani o spremnosti da preporuče vlastitog poslodavca, što je jako važno za FMTG.

“Mnoge prijave dolaze preko naših zaposlenika, koji aktivno preporučuju FMTG kao poslodavca u svojim krugovima. Za nas je to najbolja reklama”, kaže Otmar Michaeler, izvršni direktor FMTG-a.

Raznolikost turizma

Raznolikost karijere u turizmu očita je u FMTG-u. Tvrtka objedinjuje različite kompetencije iz pet područja ugostiteljstva – Hotelijerstvo, Razvoj, Konzalting, Investicije i Kamping.

“Čak i kao međunarodno aktivna turistička grupacija s oko 2000 zaposlenika, još uvijek smo obiteljsko poduzeće sa snažnom kohezijom“, objašnjava Erich Falkensteiner.

Otmar Michaeler također naglašava mogućnosti brzog napredovanja unutar turističke grupe.

“Naš moto je: Podrška i izazov! Oni koji su voljni i daju svoj doprinos imaju punu podršku i kod nas mogu vrlo brzo napredovati. Uvjeren sam da nema industrije u kojoj možete tako brzo napredovati u kao u turizmu”, kazao je.

Otmar Michaeler – mit blauer Jeans, Chef von Falkensteiner mit Mitarbeiter
Beste Arbeitgeber

Atraktivne pogodnosti i mogućnosti obuke

Osim atraktivnih hotelskih i uredskih lokacija, grupacija zadovoljava različite potrebe svojih zaposlenika. Posebno se traže fleksibilno radno vrijeme, prilike za osobni razvoj i odmor u hotelima.

“Našim timovima nudimo redovne treninge, individualne coachinge i interaktivne radionice”, objašnjava Michaeler. Nadalje, dostupan je širok raspon različitih pogodnosti kao što su atraktivne cijene za boravak u hotelima i specifične regionalne ponude na odgovarajućim lokacijama.

Tvrtka impresionira modernim smještajem za osoblje, inkluzivnim zdravim obrocima, raznim sportskim aktivnostima u slobodno vrijeme, elegantnom radnom odjećom, fleksibilnim radnim vremenom i još mnogo toga. Dodatno, uvedena je dobrovoljna fiksna napojnica. Za svako noćenje i sobu dodaje se 10 € napojnice, ako je to prihvatljivo gostu. Ovaj paušalni iznos čini gostima davanje napojnica lakim i ugodnim – zaposlenici imaju koristi ne samo od većih napojnica, već i od pravedne raspodjele unutar tima.

Poseban fokus na mlade talente

Grupacija poseban naglasak stavlja na mlade talente. FMTG trenutno obučava 34 pripravnika – takozvanih Falkensteiner Youngstars – u svojim hotelima i rezidencijama, a taj trend je u porastu. Tvrtka nudi mladim talentima razne događaje, treninge i obuke za promicanje njihovog osobnog i profesionalnog razvoja, uključujući Youngstar Team Days, programe poput “Šef na jedan dan” i “Razgovarajmo & Poslovni bonton” i ” Youngstar Win Win” program za rješavanje sukoba. Dodatno, aktivno se podupire i financira sudjelovanje na državnim i međunarodnim natjecanjima. No, ne jačaju se i podržavaju samo socijalne vještine pripravnika, već i mentora kroz brojne mogućnosti daljnjeg obrazovanja.

Živjeti korporativne vrijednosti

Za Ericha Falkensteinera, korporativne vrijednosti također igraju značajnu ulogu.

“Uvijek smo bili hrabri, ostali smo prizemni i odnosili se prema drugima s poštovanjem. To nam je omogućilo da tijekom godina izgradimo snažna partnerstva – unutar i izvan tvrtke”, objasnio je. To se očituje i u natprosječnom trajanju radnog vijeka zaposlenika u tvrtki – u sezonskim hotelima stopa povrataka je oko 70%.

“U Falkensteineru postoji izreka: ostaješ ili dva mjeseca ili zauvijek – čak i ako se vratiš nakon rada u drugim tvrtkama”, kaže Michaeler, zadovoljan lojalnošću timova.

Ugostiteljstvo kao sektor budućnosti

Želja za putovanjima otporna je na krize, a odmor je mnogima osnovna potreba. Štoviše, čežnja za vremenom u netaknutoj prirodi i dalje raste. Ovdje leži značajan potencijal za turizam kao industriju budućnosti. To se također odnosi i na karijeru u ugostiteljstvu.

“Hotelska industrija je naučila na greškama iz prošlosti. Karijera u turizmu ponovno je cool!”, zaključuje Otmar Michaeler.