ŽLAHTINA – VINSKA KRALJICA KVARNERA

Vinski profesionalci kušali su četrdesetak žlahtina različitih stilova i opisali najvažnije lokalno, autohtono bijelo vino, nezaobilazno za doživljaj Kvarnera kao eno-gastro destinacije. Izgled, miris i okus osvajaju!

Peporučena temperatura posluživanja na 8°C lijepo otvora sve čari žlahtine:

Vino je kristalno bistro, svijetlije slamnato žute boje sa zelenkastim odsjajem.

Na nosu je čisto, dominiraju voćno-cvjetni mirisi zelene jabuke, vinogradarske breskve te cocktail citrusa i tropskog voća. Note bijelog cvijeća isprepliću se s tipičnim herbalnim aromama mediteranskog bilja, naročito kadulje.

Na nepcu je suho, naglašene svježine te laganijeg tijela. U retrookusu je voćno- herbalnog karaktera s istaknutom elegantnom slankastom senzacijom i završetkom u znaku ugodne gorčine.

Preporučena čaša za žlahtinu je vinska čaša manjeg volumena i užeg tjela, kako bi se zadržala voćnost, svježina i optimalna temperatura vina.

Način uzgoja i proizvodnje, te odležavanje, određuju i poželjna sljubljivanja s hranom, pri čemu su žlahtina i lokalne namirnice idealan par:

  • Pjenušci i mlade, svježe žlahtine sjajno prate hladno-topla predjela kvarnerske kuhinje s naglaskom na ribu, školjke, mekušce, naročito sirove kvarnerske škampe, mlade otočke i grobničke sireve, krčki pršut te buzare i tjestenine poput šurlica na bazi laganijih umaka s vrganjima ili samoniklim šparugama.

 

  • Odležane, strukturnije žlahtine odličan su partner creskoj janjetini, brudetima, gregadama, ribi in forno ili s gradela, kao i hobotnici ispod peke. Lijepo se sljubljuju i s pečenim lovranskim marunima.

Desertne žlahtine izvrstan su odabir uz kvarnerska slatka jela poput kroštula, vrbničkog presnaca, smokvenjaka, rabske i frankopanske torte, grašnjaka, orehnjače, riječkog rigojančija i štrudle od lovranskih trešanja ili goranskih borovnica i drugog šumskog voća.

Odvažite se na kušanje i drugih lokalnih, autohtonih vina. Čak 85% vinove loze koja se uzgaja na Kvarneru pripada skupini autohtonih sorti. Ta činjenica nam govori o izvrsnom terroiru, ljubavi i ogromnom trudu i ustrajnosti vinogradara i vinara, te o identitetu Kvarnera. Ponosimo se time!