HTZ na najznačajnijem pomorskom festivalu u Francuskoj – Escale à Sète 2024

Snažan interes Francuza za Hrvatsku potaknuo uvođenje sedam novih avio linija

Predstavništvo Hrvatske turističke zajednice u Francuskoj sudjeluje na Festivalu maritimne baštine Escale à Sète, najznačajnijem mediteranskom pomorskom festivalu koji se održava od 26. ožujka do 2. travnja u francuskoj Oksitaniji. Riječ je o događanju koje u najvećoj mediteranskoj ribarskoj luci Sète (mjestu s niti 45 000 stanovnika) privuče oko 500 000 zaljubljenika u more i brodove te više od 130 tradicijskih brodova i velikih jedrenjaka. Festival se tradicionalno od 2010. godine održava svake dvije godine pod pokroviteljstvom UNESCO-a.

Predstavljanje hrvatske turističke ponude na ovogodišnjem izdanju Festivala odlično je upotpunilo „Hrvatsko maritimno selo“ u okviru kojeg su organizirane brojne radionice o izradi tradicionalnih hrvatskih brodova i predstavljeni zanati vezani uz brodogradnju, kao i izložba „Hrvatska domovina mora“ autora Andrine Luić, Boška Lučeva i Vislava Torrea, ribarski gastro kutak, hrvatska i otočka narodna nošnja te klapska pjesma. Predstavljanje na Festivalu uz Hrvatsku turističku zajednicu, predvodi Udruga za promicanje maritimne i nautičke baštine Cronaves iz Splita, Udruga Palagruža iz Komiže, Interpretacijski centar maritimne baštine DUBoak iz Malinske, Geopark Viški arhipelag te Alternatura iz Komiže, ali i brojni volonteri.

Za francuske novinare i turističke agente organizirana je vožnja kanalom hrvatskim tradicionalnim brodicama Falkušama s ciljem upoznavanja domaće maritimne baštine kao još jednog oblika turističke promocije zemlje.

„Francuzi su jedna od najvećih pomorskih nacija i veliki zaljubljenici u more te im je Hrvatska vrlo zanimljiva odmorišna destinacija. Naša izuzetno bogata maritimna baština odličan je motiv za nove dolaske Francuza u predstojećem razdoblju, što potvrđuje i snažan interes brojnih posjetitelja već prvog dana Festivala“, izjavila je direktorica Predstavništva HTZ-a u Francuskoj Danijela Mihalić Đurica, dodavši kako veliko zanimanje za dolaske Francuza u Hrvatsku pokazuju i ovogodišnje najave o uvođenju čak sedam novih direktnih zračnih linija (Paris/Beauvais – Dubrovnik, Marseille – Zagreb, Lyon – Zadar, Toulouse – Zadar, Nantes – Split, Strasbourg – Split i Lille – Dubrovnik).

Važnost nastupa hrvatskih predstavnika u francuskom gradu Sète dodatno potvrđuju i rezultati koje naša zemlja ostvaruje na tržištu Francuske s kojega je lani ostvareno 577 tisuća dolazaka i gotovo 2 milijuna noćenja, što u odnosu na 2022. predstavlja rast od +9 u dolascima i +4 u noćenjima.

Koliki je značaj ovog emitivnog tržišta govori i posljednje TOMAS istraživanje prema kojemu su Francuzi među najboljim potrošačima u Hrvatskoj s dnevnom potrošnjom većom od 200 eura po osobi te gosti koji u izuzetno velikom broju Hrvatsku posjećuju u razdobljima pred i posezone