Planinarska manifestacija „Papučki jaglaci“ još jednom oduševila posjetitelje iz Hrvatske i susjednih zemalja  

Sa sigurnošću možemo reći da je planinarska manifestacija „Papučki jaglaci“ i ove godine  svojim bogatim sadržajima oduševila planinare i rekreativce koji su imali priliku uživati u prirodnim ljepotama TZ Zlatnog Papuka. Ljubitelji prirode i aktivnog odmora su 16. i 17. ožujka 2024. obišli razne rute Papučke gore, uživali u autohtonoj planinarskoj hrani i kupnji domaćih proizvoda lokalnih proizvođača. Ovo je jedna od najstarijih planinarskih manifestacija, koja je započela još 1982. godine i od tada je neprestano rasla i postala jedna od najvećih planinarskih okupljanja ovih područja. To je ujedno i turistička manifestacija koja promovira ljepote slavonskog kraja, uživanje u prirodnim ljepotama i čistom zraku.

Upravo zbog ovih kvaliteta koje područje TZ Zlatnog Papuka nudi, na Papučkim jaglacima je prijašnjih godina znalo sudjelovati više od 3000 tisuća posjetitelja iz cijele Hrvatske, te iz Bosne i Hercegovine, Mađarske i Republike Srbije, a te brojke kontinuirano rastu. Ovo je planinarsko – turističko događanje koje slavi buđenje prirode, a sam naziv manifestacije obilježen je žutim jaglacem, cvijetom koji povezujemo uz rano proljeće.

Prije početka manifestacije direktor turističke zajednice Zlatni Papuk Tomislav Galić poželio je svim sudionicima odličan planinarski dan i ugodan boravak, te je zaključio kako vjeruje da će „kontinuirano održavanje ove manifestacije zasigurno donijeti dodatan turistički uspjeh slavonskom kraju“. Okupljanje je ove godine tradicionalno započelo kod Planinarskog doma “Lapjak” gdje su bili postavljeni štandovi TZ Zlatnog Papuka na kojima su sudionici dobivali sve važne turističke informacije vezane uz Park prirode Papuk, kao i o Fakultetu turizma i ruralnog razvoja u Požegi. Na štandu HPD “Sokolovac” Požega bila je organizirana prigodna izložba predmeta vezanih za HPD „Sokolovac“ i planinarenja po Slavonskom gorju.

Više od dvije tisuće sudionika krenulo je stazama Papuka koji su sa čistim užitkom u ugodnom druženju pozdravljali dolazak proljeća. Sudionici su planinarili po poznatim stazama papučke gore koje uključuju “Stazu jaglaca”, “Jankovac”, “Češljakovački vis”, “Mališćak” i “Tri gorska potoka”. Posjetitelji su također planinarili i preko Tauberovih stijena koje su jedne od najatraktivnijih geomorfoloških fenomena u Hrvatskoj, poznate po svojim prirodnim ljepotama i impresivnim pogledom.

Papuk je jedna od najpopularnijih destinacija za planinarenje u Hrvatskoj, s mnoštvom staza i putova koji vode kroz prekrasne krajolike, šume, livade i planinske vrhove. Papuk također nudi bogatstvo biljnih i životinjskih vrsta, a mnoge su i zaštićene.