Jeste li čuli za Blue Mind trend i kako može poboljšati vaš život?

Smirenost, osjećaj sreće i zadovoljstva, smanjenje razine stresa…, ali i rješenje za brojne medicinske tegobe, sve to krije se u čarima termalne vode slovenskih Rimskih terma, gdje možete uživati i relaksirati se kao rimski carevi ili grčke nimfe

Rimske Toplice, 13. ožujka 2024. – Postoji nešto duboko i drevno u našem odnosu s vodom kad se, čim smo samo blizu vode i gledamo u nju, osjećamo bolje, smirenije, poletnije… I znanost je potvrdila pozitivne učinke vode, pa je – posvetivši više od dva desetljeća svog života istraživanju – dr. Wallace J. Nichols utemeljio teoriju Blue Minda ili Plavog uma. Riječ je o blago meditativnom stanju koje karakterizira smirenost, osjećaj sreće i zadovoljstva životom dok smo blizu vode, koja može, doslovno, i isisati stres iz našeg tijela i uma pa čak i riješiti neka medicinska stanja, prije svega povezana s mišićno-koštanim sustavom.

Balneologija je, naime, jedna od najstarijih terapijskih metoda koja za liječenje i rehabilitaciju koristi mineralnu vodu. I to definitivno nije proizvod modernog vremena, jer se još u brončano doba, kad su se prirodni izvori smatrali sjedištem božanstava, liječilo na ovaj način, a kupanje ili pijenje mineralne vode bio je obred ozdravljenja.

Rimske terme, koje se nalaze u Rimskim Toplicama, u blizini grada Celja, prava su oaza užitaka, gdje čarobna moć vode dolazi do izražaja u punom smislu te riječi. Bazeni u rimskom stilu i kupelji vodenih nimfa doista su poseban doživljaj, složit će se svi, no tu je i moderan medicinski centar u kojem snaga vode liječi brojne zdravstvene tegobe.

Voda kao lijek

Bolovi u zglobovima i kralježnici, bolesti dišnih organa, urološka stanja (ženska i muška inkontinencija), napetost, pa čak i ginekološka oboljenja (miomi, endometrioze, spuštene maternice….) te višak kilograma, za sve postoji vodena terapija. Smještaj u Rimskim termama te korištenje terapeutskih programa Medicinskog centra Valetuda, koji su zasnovani na jedinstvenim ljekovitim učincima lokalne termalne vode, u kratkom će vremenu regenerira tijelo i duh.

Plivanje u rimskom stilu

Plivanje je još jedan učinkoviti susret s vodom, koji može imati učinak sličan vježbanju joge, budući da duboko disanje, nježni pokreti i istezanje zajedno dovode osobu u blago meditativno stanje. U Rimskim termama sve je još više posebno, jer ovdje uživate u stilu starih Rimljana. Bazeni ispunjeni ljekovitom termalnom vodom osmišljeni su, naime, po uzoru na rimska kupališta. Na čak 450 m2, gostima su na raspolaganju unutarnji i vanjski panoramski bazen te četiri unutarnja i tri vanjska masažna bazena s vodenim sjedalicama i vodenim ležajevima.

Nimfine kupke

I dok su bazeni u rimskom stilu, vodene kupelji u Rimski termama posvećene su nimfama, vječno mladim ženama iz grčke mitologije. Osim po ljekovitoj termalnoj vodi, kupelji su posebne i po unikatnom ambijentu s mramornim oltarima posvećenima nimfama. Darovali su ih u znak zahvalnosti gosti koji su baš ovdje ozdravili. Ako vas put dovede u Rimske terme svakako isprobajte Rimsku kupku za dvije osobe, Termalnu kupku u autentičnoj kamenoj kadi, kao i Valetudinu detoksikacijsku kupku.

Čak i blaga dehidracija može imati negativne učinke na sposobnost tijela da pravilno funkcionira, što rezultira umorom, tjeskobom, usporenošću, manjkom koncentracije… Stoga, vodite računa na budete u svakom trenutku optimalno hidrirani. Voda i u ovom obliku – dok ju pijemo – također povećava razinu dopamina, serotonina, i oksitocina, hormona dobrog osjećaja i sreće, ali i – ne manje važno! –  smanjuje kortizol, hormon stresa. Epidemija kortizola odrednica je življenja modernog čovjeka. Iako stres ne možemo u potpunosti eliminirati, dobro je znati da ga možemo oslabiti jednostavnim metodama – čudesnom moći vode!