Laubina platforma za mlade umjetnike “Šalji dalje” ide dalje – izložba “mala marta” Marte Katavić

Otvorenje izložbe je 04. ožujka 2024. u 19:00 h, u Laubi – Kući za ljude i umjetnost.

 Izložba traje od 04. do 13. ožujka.

Lauba nastavlja s projektom “Šalji dalje” kojim se mladim umjetnicima, studentima, daje prilika da svoje radove izlože u galeriji. Riječ je o nizu pop-up izložbi koje se izmjenjuju u dinamičnom ritmu. Igra počinje kada umjetnici čija je izložba postavljena sami odabiru sljedećeg autora, a nakon pet održanih izložbi, jednog umjetnika bira Lauba i tako u krug.

Prva umjetnica u ovogodišnjem ciklusu platforme „Šalji dalje“ je Marta Katavić, koju je nominirala Katarina Kocijan.

Marta Katavić pronalazi inspiraciju za svoje radove u sjećanjima iz djetinjstva. Ponovnim proživljavanjem trenutka iz prošlosti, kada su se sjećanja pretvorile u „živu sliku“ onog davnog dana, umjetnica je imala priliku ponovno osjetiti dijelove djetinjstva. Pronašla je kazetu sa snimkom jednog od tih trenutaka i provodila sate “žvačući” tu uspomenu, promatrajući je iz različitih perspektiva. No, shvatila je da je uspomena samo to – uspomena. Bez obzira koliko ju je promatrala, ostala je zarobljena u prošlosti. Ipak, u njoj je proradila snažna bujica energije, gurajući je prema slikanju. Na taj je način sjećanja ponovno proživjela, materijalizirala i na kraju krajeva, zarobila u sadašnjosti.

Umjetnica mrljama razbija čvrste konstrukte figuracije te nam se uvijek čini da se tek ispod njih skriva pravi motiv. Ispod vlastitog djetinjeg monologa, i nekoliko vještih glumačkih ekspresija lica, stajala je mala Marta koja je nešto htjela ispričati – to nešto je tek sad progovoreno kroz radove slikarice Marte, i to bez predrasude koristeći boje i potez kistom. Naizmjenična igra slikanja nečeg poznatog, poput lica i ekspresije, i apstraktnog, intuitivnog, za umjetnicu otvara područje u kojem prihvaća ono kako jest i uključuje ono novo, kako može biti.

 

ŽIVOTOPIS MARTE KATAVIĆ

Marta Katavić rođena je 26. prosinca 2000. godine u Križevcima gdje završava opći smjer Gimnazije Ivana Zakmardija Dijankovečkog. Izdala je dječju slikovnicu „Nebeska tvornica“ 2015. godine, a 2019. godine započinje studij na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu gdje kasnije upisuje i diplomski studij  slikarstva u klasi Matka Vekića. Tijekom studija sudjeluje u više grupnih izložbi u Beogradu, Karlovcu, Križevcima, Rijeci, San Luis Potosiju, Slavonskom Brodu, Zlataru i Zagrebu. U akademskim godinama 2019./2020. i 2021./2022. dobiva pohvalu za uspješan rad na Akademiji, zatim 2023. godine i Rektorovu nagradu te nagradu publike u sklopu natječaja „Erste fragmenti 19“.

 

Radno vrijeme izložbe:

 

PON-PET 09:00-17:00

SUB 11:00-17:00

NED zatvoreno

 

Ulaz je besplatan.