Započinje Prvenstvo sommeliera Istre i Kvarnera

Hrvatski sommelier klub, uz pokroviteljstvo Turističke zajednice Istarske županije i Turističke zajednice Kvarnera, organizira, deseto po redu, Prvenstvo sommeliera Istre i Kvarnera 2024.

Prvenstvo sommeliera Istre i Kvarnera 2024. započinje kvalifikacijskim djelom (četvrtfinale)u Opatiji, u hotelu Ambasador, u utorak 5. ožujka.

U kvalifikacijskom djelu natjecanja kandidati će pokazati svoja stručna znanja rješavanjem pisanog testa, ispravkom vinske liste, te opisom vina.

Na ovogodišnje prvenstvo prijavilo se 14 natjecatelja, koji su zaposleni u renomiranim hotelskim kućama, vinarijama i restoranima na području Istre i Kvarnera.

 

Popis prijavljenih kandidata:

Alen Vukić Food&wine bar Ganeum, Lovran
Borna Jergović Hotel…., Maistra, Rovinj
Dejan Dević Rijeka
Denis Piršić Hotel Zorna, Plava Laguna, Poreč
Domagoj Perković Hotel Amarin, Maistra, Rovinj
Filip Rossi ROSSI winery & distillery, Vižinada
Igor Klarić Hotel Amarin, Maistra, Rovinj
Jasmin Huskanović Restaurant Spinnaker, Valamar, Poreč
Josip Orišković Dvorac Belaj, Belaj
Marin Ereš Hotel Monte Mulini, Maistra, Rovinj
Martina Škarica Hotel Ikador, Ika
Mladen Jaklinović Miramare restoran by Fratelli Cerea, Valamar, Poreč
Silvija Brajko Konoba Rino, Momjan
Viktor Peić Hotel Albatros, Plava Laguna, Poreč

 

Polufinale u koje ulazi osam natjecatelja i finale održati će se u ponedjeljak 25. ožujka u dvorcu Morosini Grimani, Svetvinčenat.

U polufinalnom natjecanju kandidati će pokazati svoja stručna znanja  rješavanjem pisanog testa, prepoznavanjem vinskih ličnosti i položaja, slijepim kušanjem vina te drugim praktičnim radnjama.

Finale će se održati pred publikom s početkom u 17 sati.

Tri finalista nadmetati će se u zanimljivim i, za publiku, atraktivnim vještinama poput: posluživanja pjenušca,  dekantiranju vina, prepoznavanja vina, otkrivanje pogrešaka u vinskoj listi, sljubljivanju vina s jelima i sl.