Iskustvo okupljeno u primorskom pijatu i vološćanskoj padeli

Imali su istu viziju i svaki zasebno dovoljno iskustva u jednoj sferi ugostiteljstva kada su odlučili u svoje ruke pred tri godine preuzeli lokal smješten u samom srcu Voloskog. Točnije, u vološćanskoj lučici, pitoresknom Mandraću, 2021. godine otvorili su Trattoriju Mandrać i u njoj ponudili ono što ne kosi s s tradicijom primorskog mjesta, ali opet drugačije od ugostitelja u susjedstvu. Imali su viziju lokala koji neće biti sezonski, koji će raditi čitavu godinu i čiji će gosti prije svega biti domaći ljudi.

Znali su da kvalitetu donosi čovjek – ugostitelj, kvalitetna domaća namirnica i veliki rad. Da su uspjeli u tome i razvili dobar posao potvrđuju brojne pozitivne kritike gostiju, ali i uvijek popunjen prostor lokala.


Okupilo se nas četiri partnera s velikim iskustvom i istom idejom – Goran Pejić, Ljiljana Zupčić, Igor Marijanović i ja. Svaki od nas u jednom segmentu poslovanja već je dobro izučio zanat pa smo se tako i rasporedili. Goran Pejić – Pepa zadužen je za ugostiteljski dio, Lili je domaćica lokala i vodi papirologiju, a ja sam glavni u kuhinji. Pokazalo se to odličnom kombinacijom. Zadovoljni smo kako poslujemo i vjerujemo u taj naš proizvod, rekao je Dejan Pejović, šef kuhinje Trattorije Mandrać.
– Svi zaposleni u našem objektu su domaći ljudi, ljudi s ovog područja, a ima i podosta obiteljskih veza. Moja supruga Linda u lokalu je zadužena za slastice, a Zoran, suprug naše Lili, je konobar, najvažniji čovjek na šanku. Čovjek je ključ uspjeha u ugostiteljstvu i zato smatram da ovakva politika kuće vodi u pravom smjeru. Naravno tome se treba pridodati dobar proizvod i velika volja za rad, dodao je Pejović.


Kuhinja Trattorije Mandrać bazirana je na domaćim namirnicama koje se pribavljaju od lokalnih OPG-ova. Kod izrade jela prvenstveno vode računa o sezonalnosti.
– Gosti danas žele kvalitetu i spremni su je platiti. Oni jako dobro znaju što žele i znaju što jedu, ne možete ima podvaliti lignje iz Sjevernog mora pod jadranske i jako dobro znaju što je  kvarnerski škamp. Drugim riječima, educirani su i znatno zahtjevniji nego pred 15-20 godina. Ne možete ih prevariti i zato je važno da u poslu budete dosljedni i temeljiti. Kad pripremam jelo vodim se uvijek istim principima. Bitna je baza, a za mene je to svježa namirnica, dobro obrađena, iskorištena.

Kuhati se treba iskreno, bez dodataka kemije i praškova. Na kraju uvijek treba zasladiti sve ljubavlju, onom prema poslu jer bez nje ne ide, dodao je šef kuhinje vološćanske trattorije.


 

Partneri u ovom objektu uspjeli su u naumu da ponude autohtonu, domaću hranu, da ugrade u nju primorsku tradiciju i ponude ju na “pijatu” u ambijentu vološćanske lučice, a da istovremeno ne “kopiraju” menije okolnih restorana. Tako je nastalo i jelo “Vološćanska padela”.
– To je jedno od naših najprodavanijih jela. Porcija je to za dvoje koja se sprema u glinenoj padeli. U njoj se na ugljenu zapeče grdobina, krumpir, povrće, školjke, hobotnica i škampi i servira se u toj istoj padeli, govori Pejović koji je nakon završene Ugostiteljske škole u Opatiji 1993. godine tridesetogodišnje radno isksutvo stjecao u opatijskom restoranu Ružmarin, u ugostiteljskim objektima u Italiji, hotelskim kuhinjama Opatijske i Crikveničke rivijere.
– Hrvatska gastro scena je izuzetno jaka i sve življa. Smatram da imamo puno za ponuditi i na svjetskoj sceni. Što je najvažnije, još uvijek imamo kvalitetne namirnice, ali i mlade talente koji dišu za ovaj posao.

Kvarner se definitivno istaknuo kao ozbiljna gastro destinacija, na malom prostoru imamo popriličan broj vrhunskih restorana. Imamo kvarnerski škamp, imamo ribu, a sve to gastro priču Kvarnera stavilo je na europsku gastro kartu, zaključio je Pejović.

Tekst: Daria Grošić

Foto: Robert Pichler