Počeo je prestižni regionalni maslinarski festival Istravirgin

Vrhunskim kulinarskim masterclassovima, nizom stručnih predavanja i panela, te vođenim degustacijama maslinovog ulja počeo je 17. po redu Istravirgin festivalu prostoru nekadašnje gradske škole, odnosno bivše tvornice Astra u Vodnjanu. Na najvećem i najprestižnijem maslinarskom festivalu u Hrvatskoj i regiji okupila su se najpoznatijia imena domaće gastro scene, uljari i proizvođači maslinovog ulja kao i poznati chefovi, te predavači i inozemni stručnjaci. Dobrodošlicu svim posjetiteljima poželio je gradonačelnik Vodnjana, Edi Pastrovicchio te istaknuo kako je Istravirgin, uz početak berbe maslina, najvažniji dan u godini za Vodnjan i sve maslinare Istre.

Program je u petak počeo stručnim predavanjima na kojima su svi zainteresirani mogli čuti što o istarskom maslinovom ulju misle svjetski poznati stručnjaci poput Matie Barcullija, chefa i predsjednika Il Magnifica, čija nagrada znači standard ekstra djevičanskog ulja.

Domaći stručnjaci dr.sc. Karolina Brkić Bubola i dr.sc. Marin Krapac s Instituta za poljoprivredu i turizam, održali su predavanje na temu “Maslinarstvo i maslinova ulja Istre”, nakon kojeg je uslijedila “blind tasting” vođena degustacija Marie Paole Gabusi, osnivačice jednog od najprestižnijih maslinarskih natjecanja na svijetu, Leone d’Oro.

“Moramo učiti, dijeliti kulturu i znanje s drugima, a ne uspoređivati se, nego međusobno surađivati, Istra ima potencijala jer je mala država a to je dobra stvar.”, zaključila je Maria Paola Gabusi na okruglom stolu maslinara i stručnjaka na kojemu su uz nju sudjelovali Hrvoje Petrić, direktor programa Istravirgina, Matia Barciulli, Emiliano Biagi i dr.sc. Karolina Brkić Bubola. Poručila je  mladim ljudima koji se žele baviti maslinarstvom i već etabliranim proizvođačima da ne kušaju ulja proizvedena samo u njihovoj zemlji, već da se uspoređuju s najboljim španjolskim, talijanskim i grčkim uljima, jer samo tako mogu znati koliko su njihova ulja stvarno dobra.

Masterclass Denija Srdoča, vlasnika Neba, restorana s jednom Michelinovom zvjezdicom o uporabi maslinovog ulja u kuhinji oduševio je sve prisutne, kao i masterclass Stivena Vunića, chefa konobe Zijavica koji je govorio o izazovima i mogućnostima upotrebe maslinovog ulja kod pripreme ribe.

Posjetitelji prvog dana Istravirgina uživali su i u delicijama Svjetlane Celije iz restorana Vodnjanka i Sandre Božac iz Casa Rustice Stanzia Guran.

U subotu i nedjelju posjetitelji će moći kušati mlado maslinovo ulje raznih sorti čak 35 izlagača, uživati na gastro showu i masterclassovima poznatih domaćih chefova kao što su Mate Janković, Svjetlana Celija, Melkior Bašić i  Hrvoje Kroflin. Masterclass o sljubljivanju čokolade i mladog maslinovog ulja održat će Stiv Kahlina i Sanja Vladović osnivači TAMAN artisan čokolada, a Filip Pleteš, naš najbolji barmen govorit će o uparivanju najboljih lokalnih sastojaka sa Old Pilots ginom i maslinovim uljem.

Publiku također čeka niz edukativnih programa poput “Nutritivni aspekti maslinovog ulja”o kojima će govoriti nutricionistica Karmen Matković Melki, a na temu“Ulje i vino Vodnjanštine u povijesti”, govoriti će dr.sc. Alida Perkov.U subotu svakako ne propustite i panel “Kako ispravno prezentirati i prodavati maslinova ulja u restoranu?”, kojeg će održati Daniela Kramarić, vlasnica legendarnog restorana Plavi podrum.

Više detalja o atmosferi prvog dana Istravirgina, kao i cijeli program festivala možete pronaći ovdje, a sve novosti možete pratiti putem službenih Facebook  i Instagram  profila festivala.