Turistička zajednica Kvarnera nastavlja s edukacijama i suradnjom s goranskim ugostiteljima

Turistička zajednica Kvarnera u suradnji s Turističkom zajednicom Gorskog kotara i goranskim ugostiteljima nastavlja zajednički rad na razvoju gastronomije u Gorskom kotaru. Cilj aktivnosti koje obuhvaćaju edukacije i praktičnu poduku, terenske nastave te degustacije je podučiti ugostitelje iz Gorskog kotara kako da u vlastitoj kuhinji pripreme jela i proizvode – hladna predjela, glavna jela i priloge – koja naglašavaju teritorij, tradicijske namirnice i načine pripreme hrane, te ništa manje važno autentične okuse Gorskog kotara.

„Ovim edukacijama zaokružili smo jednu jako dobru godinu za kvarnersku gastronomiju gdje goranska kuhinja ima iznimno važnu ulogu i upravo nas ta kombinacija goranske, primorske i otočke kuhinje čini jedinstvenima. Kroz aktivnosti koje smo osmislili i pokrenuli, otvorili smo mnoga pitanja aktualnog stanja gastro scene s tim da smo najjači naglasak stavili na poticanje upotrebe tradicionalnih namirnica, kreativnosti i stjecanje novih znanja i vještina u razvoju gastronomije Gorskog kotara. Potencijal Gorskog kotara u gastronomiji je zaista ogroman. Gorski kotar zapravo ima sve preduvjete da svoj imidž kao destinacija izgradi na jedinstvenoj autohtonoj gastro ponudi i gastro iskustvima. Hvala Turističkoj zajednici Gorskog kotara te našim goranskim ugostiteljima što su prihvatili našu inicijativu, što sudjeluju na edukacijama i što ulažu u svoje znanje“, izjavila je direktorica Turističke zajednice Kvarnera Irena Peršić Živadinov.

Početkom studenog, kao novi ciklus aktivnosti na razvoju gastronomije u Gorskom kotaru nakon onih iz siječnja i veljače, održana je praktična radionica na temu „Jednogodišnje životinje: polutrajni proizvodi od svinjskog mesa pripremljeni u vlastitoj kuhinji“. Praktičnu poduku je vodio chef Zdravko Tomšić, suradnik Turističke zajednice Kvarnera za gastronomiju, koji je demonstrirao izradu 4 polutrajna proizvoda od svinjskog mesa, sva četiri utemeljena na tradicijskim goranskim mesnim prerađevinama. Inače, svinjsko meso je i povijesno bitno za Gorski kotar, jer je kao jednogodišnja životinja bila jedan od nositelja goranske gastronomije i gastronomske baštine. Jetrena kobasica, „zalito“ meso, hladetina te svinjski filet u začinskom bilju su prerađevine koje su u doba kada nije bilo hladnjaka, bile način čuvanja mesa u Gorskom kotaru. Tijekom edukacije također je organiziran i posjet jednom proizvodnom pogonu s preradom i sušionicom mesa, tako da su ugostitelji i taj dio proizvodnje bolje upoznali. Upravo zato je ova poduka „korak-po-korak“ bila iznimno korisna jer je pokazala kompletan proces pripreme polutrajnih proizvoda.Druga radionica odnosila se na pripremu zimnice tj. naziv radionice bio je „Zimnica iz vlastite kuhinje: fermentacija & soljenje & kiseljenje u octenoj otopini & šećerenje“.

Nakon obje radionice organizirane su degustacije proizvoda te su bili organizirani tematski ručkovi i večere i to u lovranskom restoranu Food & Wine bar Ganeum te planinarskom domu Vagabundina koliba smještenom na cesti koja vodi od Fužina prema Bribiru. Ručkovi i večere bili su prilika da ugostitelji vide kako se na kreativan i tehnički napredan način tradicijske namirnice i tradicijski okusi mogu prezentirati u modernom i avangardnom obliku. Kroz jednu od degustacija, kvarnerski proizvođač Buretić Bregi kroz svoje polutrajne proizvode od svinjskog mesa pokazao je usmjerenje svojih proizvoda u segmentu delikatesnog programa namijenjenog boljim restoranima, delikatesnim dućanima te hotelima visoke klase.

 

Foto: Robert Pichler