Prvenstvo sommeliera Hrvatske: Biramo najboljeg od 25 najboljih sommeliera iz svih krajeva zemlje

Hrvatski sommelier klub organizira 26. Prvenstvo sommeliera Hrvatske na kojem će se ove godine za titulu najboljeg natjecati 25 najboljih hrvatskih sommeliera, a finale će svi zainteresirani ljubitelji vina i kulture stola moći pratiti uživo u utorak, 7. studenog, od 15:00 do 17:00 sati u zagrebačkom hotelu Zonar. Finalno nadmetanje najboljih sommeliera moći će se pratiti i putem live streaming-a na YouTube kanalu: https://www.youtube.com/live/UShoI_xb1Wg?si=ns63-wmv1TE51ZI1

Uzbudljivo finale izbora za najboljeg sommeliera Hrvatske dio je šireg događaja sa nizom natjecanja i predavanja, a prvenstvo se održava pod pokroviteljstvom Hrvatske turističke zajednice, ove godine u Zagrebu, 6. i 7. studenog 2023. godine.

Tijekom finala, svi posjetitelji će moći uživati u raznovrsnoj ponudi posebno izabranih vina, a iz prve ruke će moći vidjeti na koji način se najbolji sommelieri snalaze u prepoznavanju vina “na slijepo”, kako pravilno posluživati, dekantirati, na koji način pristupiti formiranju vinskih karata i općenito saznati mnoge zanimljive trendove koji dominiraju vinskom i ugostiteljskom industrijom.

Photo by Petar Kurschner

Gastronomska scena postaje sve sofisticiranija i kompetitivnija, a sommelieri predstavljaju ključnu kariku u stvaranju neprocjenjivog iskustva za goste restorana koji teže visokim standardima, uključujući i Michelin zvjezdice. Uloga sommeliera ne završava samo pri odabiru vina uz jela, već se proteže i na oblikovanje vinske karte restorana, koja postaje ogledalo kvalitete i raznovrsnosti cjelokupne ponude objekta. Osim profesionalnih sommeliera, iznimno nas raduje sve veći interes za sommelierstvom velikog broja ljubitelja vina koji pohađaju naše sommelierske tečajeve i radionice koje organiziramo čitave godine“, naglasio je predsjednik Hrvatskog sommelier kluba, Veljko Ostojić.

Hrvatski sommelier klub ima ključnu ulogu u promociji i razvoju struke sommeliera u Hrvatskoj te doprinosi raznolikosti i kvaliteti vinskog iskustva naše zemlje. Kroz organizaciju ovakvih prestižnih događanja, kontinuirano rade na unapređenju znanja, vještina i stručnosti članova. Time se osigurava da hrvatski sommelieri budu u korak s globalnim trendovima i standardima, čime se podiže ugled Hrvatske kao gastronomske destinacije vrhunske klase. Hrvatski sommelier klub je od 1994. član je Svjetskog udruženja sommeliera (L’Association de la Sommelierie Internationale – ASI).

Prošlogodišnji pobjednik bio je Ivan Jug, suvlasnik i glavni sommelier zagrebačkog restorana Noel. Pobjednik 26. Prvenstva sommeliera predstavljat će Hrvatsku na europskom prvenstvu sommeliera, ASI Contest of the Best Sommelier of Europe & Africa, koje će se održati iduće godine u Beogradu.

Photo by Petar Kurschner

U sklopu ovog događanja održat će se i masterclass radionica u kojoj će sommelieri i uzvanici moći kušati različita vina od renomirane vinarije Domaines Paul Jaboulet Aîné.

Saznajte više o programu prvenstva i pratite sve najnovije informacije na službenoj stranici prvenstva Sommelier udruge Hrvatske: https://sommelier.hr/prvenstva/

 

Više informacija:

 

Popis prijavljenih kandidata na 26. Prvenstvu sommeliera Hrvatske:

 

 

Čapeta Ivan restoran Pašta&Svašta, Zadar
Cimera Filip restoran Pet bunara, Zadar
Crkvenac Matija hotel Monte Mulini, Maistra, Rovinj
Dević Dejan restoran Nebo, Rijeka
Ereš Marin hotel Monte Mulini, Maistra, Rovinj
Gregorić Antonio restoran Patron, Jastrebarsko
Grgić Ivan restoran Nebo, Rijeka
Harjač Kristijan restoran Agli Amici, Maistra, Rovinj
Jaklinović Mladen restoran Miramare by Fratelli Cerea, Valamar, Poreč
Jug Ivan restoran Noel, Zagreb
Jurić Marko  
Klarić Igor hotel Amarin, Maistra, Rovinj
Lasan Siniša hotel Rixos Premium Dubrovnik, Dubrovnik
Mačukatić Mate restoran Jist, Viškovo
Maljevac Ivan  
Negulić Mate hotel Ikador, Ika
Neral Monika VINNER, obrt za sommelierske usluge i edukacije, Rijeka
Orišković Josip Dvorac Belaj, Belaj
Perković Domagoj hotel Amarin, Maistra, Rovinj
Piršić Denis hotel Zorna, Plava Laguna, Poreč
Prgomet Anto hotel Zorna, Plava Laguna, Poreč
Pupovac Ivan Grand Park Hotel Rovinj, Maistra
Škarica Marko restoran Miramare by Fratelli Cerea, Valamar, Poreč
Sokač Tomislav hotel Umag, Plava Laguna, Umag
Zajačko Ivana hotel Adriatic, Maistra, Rovinj
Čapeta Ivan restoran Pašta&Svašta, Zadar
Cimera Filip restoran Pet bunara, Zadar
Crkvenac Matija hotel Monte Mulini, Maistra, Rovinj

 

 

Hrvatski sommelier klub neprofitna je strukovna udruga osnovana 1993. godine. Udruga danas broji 500-tinjak članova. Glavna zadaća HSK napredak je profesije sommeliera, produbljivanje svijesti o kulturi stola, kao i stalna edukacija profesionalaca i ostalih zainteresiranih građana – ljubitelja vina. Hrvatski sommelier klub, od 1994., član je Svjetskog udruženja sommeliera (L’Association de la Sommelierie Internationale – ASI). Više o HSK-u na web stranici www.sommelier.hr