GRIF predstavio novo pivo – GRIF IPA

GRIF stila IPA karakteriziraju arome tropskog voća i citrusa, a novo zanatsko pivo nastalo je korištenjem posebne tehnike suhomeljenja uz jedinstveni Hopgun u pogonu mikropivovare

Mikropivovara GRIF predstavila je novog člana svoje pivske obitelji – pivo GRIF IPA. Radi se o aromatičnom pivu intenzivne hmeljne arome i zlatno žute boje sa suhim završetkom. Uz to, nova IPA sadrži i dvije vrste aromatičnog hmelja: Strata i Idaho 7 koji joj daju note tropskog voća i citrusa.

U Grifu proizvodnji piva pristupaju s posebnom pažnjom jer taj proces smatraju posebnom vještinom majstora pivara, zanata za koji treba imati ‘grif’. Ispituje se tržište, istražuju i provjeravaju sastojci koji moraju biti vrhunske kvalitete. Finalni proizvod se usavršava sve dok majstor pivar nije u potpunosti zadovoljan rezultatom i siguran da ima pivo koje će se svidjeti potrošačima.

„Svi smo pomalo nostalgični za ljetom i zato smo uvjereni da će pivoljupci uživati u novoj IPA-i upravo zbog tih citrusnih i tropskih nota. Korišteni su aromatični hmeljevi koji su upotpunjeni s bogatim kremastim okusom. Uz obrtnike koji su ukrašavali ambalaže naših drugih stilova po prvi put na etiketi imamo i obrtnicu – lončaricu. Dugo smo tražili i isprobavali nove okuse i izuzetno smo zadovoljni našim novim pivom“,komentirala je Darija Đukić, menadžerica za promociju craft piva.

Proces proizvodnje novog pivskog stila je specifičan jer uključuje proces suhomeljenja. Suhomeljenje je metoda aromatiziranja piva dodatnom količinom hmelja. Hmelj se dodaje tako da hmeljna ulja nisu izložena visokim temperaturama i na taj način se postiže dodatna hmeljna aroma. Unapređenje procesa moguće je korištenjem Hopguna, uređaja za suhomeljenje. Kroz upotrebu Hopguna smanjuje se utjecaj kisika na finalni proizvod, ubrzava se vrijeme proizvodnje piva te se dodatno ističu hmeljne arome.

 

“Ovo je klasična IPA, a kako bi je razvili smo uključili sve naše pivare koji su davali svoje prijedloge. Isprobavali smo čak pet različitih receptura, a nakon što smo izabrali nekoliko favorita sakupili smo 30-ak neovisnih pivoljubaca koji su isprobali okuse u finalnom odabiru. Ovaj recept je na kraju dobio najviše glasova i sretni smo što ga napokon više ljude može isprobati i u njemu uživati”, komentirao je Mirko Banić Ištuk, majstor pivar GRIF mikropivovare.

A uz novi recept za pivo osmišljen u Grifu, u Pivani je osmišljen i recept za novi burger. Burger koji izvrsno paše uz novi Grif zove se Ilica 222 i sadrži mekanu puretinu u domaćem brioš pecivu, hrskave pržene kolutiće luka i aromatičnu emulziju od bosiljka, a sastojcima savršeno odgovara citrusnim i tropskim notama novog piva.

GRIF IPA dostupna je cijele godine i to u staklenim bocama i limenkama od 0,5 L. Gorčina novog piva je 50 IBU te sadrži 6% alkohola. Tako se IPA pridružila i drugim GRIF stilovima u stalnoj ponudi – Pale Ale, New England IPA i Pilsner. Više informacija o novom pivu dostupno je na web stranici K pivovari.