Falkensteiner Hotel Montafon dobio prestižnu nagradu “Hotel Property of the Year 2023”

U sklopu 169+ forum konferencije stručnjaka za hotele i nekretnine Falkensteiner Hotelu Montafon dodijeljena je nagrada “Hotel Property Award“. Ovaj obiteljski hotel s 5 zvjezdica u austrijskom Tschaggunsu, Vorarlberg, koji odražava jedinstvene značajke regije kroz cijeli koncept, impresionirao je žiri održivom gradnjom i inovativnim arhitektonskim konceptom

Beč, 13. listopada 2023. – Forum 196+ München europska je konferencija namijenjena stručnjacima za hotele i nekretnine te je od 2002. godišnji događaj za umrežavanje i profesionalnu razmjenu u području hotelskih nekretnina. Osim toga, forum 196+ svake godine dodjeljuje nagradu “Hotel Property Award” koju dobiva hotel koji se arhitekturom, dizajnom i inovativnošću ističe u odnosu na konkurenciju. Ove godine developeri i vlasnici/operateri hotela mogli su prijaviti projekt koji je otvoren između siječnja 2022. i lipnja 2023. Ukupno su bila prijavljena 33 hotela iz sedam europskih zemalja.

Tijekom gala dodjele nagrada 6. listopada, interdisciplinarni žiri od osamnaest članova odabrao je Falkensteiner Hotel Montafon za pobjednika. Ovaj objekt s 5 zvjezdica, smješten na planini Golm Adventure u blizini Tschaggunsa, prvog klimatski neutralnog certificiranog skijaškog područja u Austriji, jedini je obiteljski hotel u Europi koji je dio ekskluzivne skupine “Leading Hotels of the World”. Koncept vješto spaja visoke standarde odmora s 5 zvjezdica s potrebama obitelji, pružajući djeci i odraslima udoban smještaj.

“S našim projektnim partnerom illwerke vkw donijeli smo hrabru odluku o realizaciji Falkensteiner Hotela Montafon. Kao obiteljski orijentirani proizvod s 5 zvjezdica koji je također dio Leading Hotels of the World, imamo jedinstvenu prodajnu točku u regiji. To nam je omogućilo da privučemo potpuno novu klijentelu”, rekao je Otmar Michaeler, izvršni direktor FMTG-a, izražavajući uzbuđenje zbog nagrade.

Kao partner Turn 2 zero, hotel od otvaranja neprekidno radi na smanjenju emisije stakleničkih plinova, fokusirajući se na obnovljivu energiju i očuvanje okoliša. Arhitektura i dizajn interijera također naglašavaju regionalne značajke, održivu gradnju i opskrbu energijom. Žiri je bio posebno impresioniran uspješnim cjelokupnim konceptom koji obuhvaća arhitekturu i dizajn, održivost, ekonomičnost, tehničke inovacije i originalnost.

Iznimna arhitektura s regionalnim elementima

Za izgled Falkensteiner Hotela Montafon zaslužni su cijenjeni arhitekti studija Snohetta Innsbruck. Zgrada se sastoji od četiri razine, koristeći padinu planine. Sastoji se od dva kompleksa povezana središnjim dijelom – atrijem u kojem se nalaze predvorje, bar i prostran prostor za igru, što ga čini središnjom točkom aktivnosti.

“Izgradnja središnjeg zajedničkog prostora hotela s dva dijagonalno postavljena krila soba i uspješna integracija kompleksa zgrade u topografiju nagnutog terena posebno su impresionirali žiri“, istaknuo je Andreas Martin, predsjednik žirija.

Regija također igra značajnu ulogu u dizajnu interijera koji je razvio Vudafieri Saverino Partners Milano. Jedna od glavnih inspiracija bio je tradicionalni Montafon Schragazu – samostojeća ograda gdje se drvene komponente spajaju bez čavala, a koja se u raznim oblicima može naći po cijelom hotelu. Osim toga, arhitektura tipičnih planinskih koliba i troslojni ekonomski ciklus koji je osviješten o prirodi poslužili su kao inspiracija za interijer zgrade.

“Oduševila nas je jednostavna arhitektura s brojnim jedinstvenim detaljima i prekrasnim pogledom iz svih soba. Kvalitetna izvedba s puno drva stvorila je poseban ugođaj moderne udobnosti. Fokus na obitelji također nas se dojmio”, rekla je Mary Noonan, direktorica dizajna i europskih projekata u Adina Hotelsu.

Inovativni sustav opskrbe energijom i Ecotainment koncept

Ono što je počelo s arhitekturom i dizajnom interijera provlači se kao zajednička nit kroz cijeli hotel.

“Stvorili smo nešto jedinstveno u hotelskoj industriji: od izgradnje i rada do Edutainment koncepta, fokus je na obnovljivoj energiji i očuvanju okoliša u kombinaciji s visokom Falkensteiner kvalitetom”, izjavio je Otmar Michaeler, izvršni direktor Falkensteiner Michaeler Tourism Group (FMTG).

Održiva opskrba energijom osigurana je velikom crpkom koja iskorištava otpadnu toplinu iz susjednog Lünerseewerka za grijanje hotela i okolnih zgrada. Samostalno postrojenje na biomasu koristi se prema potrebi tijekom hladnog doba godine. Ljeti sustav slobodnog hlađenja koristi hladan zrak iz elektrane za održavanje ugodne temperature u hotelu. Solarni paneli na krovu hotela i smještaju za zaposlenike proizvode dodatnu električnu energiju. Zabava u hotelu također se vrti oko obnovljive energije. Interaktivni programi na razigran način educiraju djecu, tinejdžere i zainteresirane odrasle o zaštiti okoliša i alternativnoj energiji. Falkensteiner Ecotainment provodi se kroz različite aktivnosti i koncept animacije s eko-pedagoškim elementima.