Zabavne brošure za samostalno istraživanje Općine Ližnjan – priče ližnjanskih ribara i tajne Šišana

Tražite li inspiraciju za jednodnevni izlet ili vikend, krenite prema obilju jesenskog sunca, čudesnoj vegetaciji i širokogrudnom zagrljaju mora na jugoistoku Istre, točnije prema Općini Ližnjan. Kako bi vaš boravak postao zabavna istraživačka avantura za cijelu obitelj, Turistička zajednica Općine Ližnjan pripremila je za vas dvije igrificirane brošure “Ribolov na blago” i “Zagonetni Šišan” koje vas čekaju u turističkom uredu, a prva, s pripadajućom aplikacijom, i na web stranicama www.liznjaninfo.hr.

“Samostalno istraživanje destinacije kroz igru odličan je način da u svako doba godine imamo sadržaj koji možemo ponuditi individualnom gostu. Kako su i inače naša nastojanja usmjerena prema očuvanju baštine te njezinoj inovativnoj turističkoj valorizaciji, u suradnji s vrhunskom interpretatoricom baštine Ivom Silla (Kazivačica) i članovima lokalne zajednice svih uzrasta od OŠ dr. Mate Demarin, PO Ližnjan, DV Bubamara  do Zajednice Talijana Šišan osmislili smo dvije brošure za samostalno istraživanje sa sadržajem na četiri jezika (hrvatski, talijanski, engleski i njemački). One posjetitelje na kreativan i zabavan način upoznaju s ribarskom baštinom Ližnjana i kulturno-povijesnim nasljeđem našeg najzagonetnijeg mjesta, Šišana. Koncept brošura osmišljen je tako da posjetitelja odvede u interaktivno otkrivanje posebnosti našega kraja kroz niz pitalica i zagonetki te rješavanje zadataka iza kojih se krije niz zanimljivih činjenica. U obje brošure uloge “vodiča” imaju crtani likovi čiji su izgled i govor karakteristični za naš kraj. Nakon što gosti uzmu brošuru u ruke i pronađu brojne razloge za ponovni dolazak, aktivno sudjeluju u promociji destinacije na društvenim mrežama označujući fotografije oznakom #visitliznjan, a mi nagrađujemo njihov trud”, naglasila je Natali Palko Zirdum, direktorica TZ Općine Ližnjan.

ISTRAŽIVAČKI RIBOLOV NA LIŽNJANSKO PODMORSKO BLAGO

Ližnjanci, more i ribarstvo neraskidivo su se povezali prije čak 7500 godina kad su najstarije ribarske udice na Jadranu pronađene u Ližnjanu, točnije na lokaciji Kargadur. Priče i uspomene ližnjanskih ribara i njihovih obitelji Turistička zajednice Općine Ližnjan oživjela je aplikacijom i brošurom u sklopu projekta ribAR – ribarsko digitalno okno čiji je cilj valorizacija lokalne ribarske baštine i poticanje interesa za konzumacijom ribe.

Kao i u aplikaciji, i u brošuri “Ribolov na blago” simpatični i pričljivi likovi Bepo i šjora Marija posjetitelje dočekuju na velikom ližnjanskom mulu kraj mjesne plaže Bura Bura (Salbunić) u Uvali Kuje i s njima kreću u pravu ribarsku avanturu. Kroz niz zapažalica i zadataka uz glavnu i bonus igru, korisnik brošure istražuje ližnjansku obalu i otkriva blago ližnjanskog podmorja učeći o ribolovu, ribarskim zadrugama, brojnim morskim stanovnicima uključujući i podmorsku cvjetnicu zaslužnu za ljepotu ližnjanskih dubina, a nisu izostali ni domaći recepti. Posebnu draž knjižici koju su zajednički osmislili Turistička zajednica Općine Ližnjan i Iva Silla (Kazivačica) daju dječji crteži nastali zahvaljujući uspješnoj suradnji s lokalnim partnerima: Dječji vrtići „Bubamara” Ližnjan- Scuole dell’infanzia „Coccinella” Lisignano, Osnovna škola dr. Mate Demarina te učenici i učiteljice PO Ližnjan. Izrada ove brošure kao dio projekta ribAR – digitalno ribarsko okno sufinancirana je sredstvima iz Europskog fonda za pomorstvo i ribarstvo.

Kako biste se inspirirali i pripremili za posjet Ližnjanu, potražite brošuru i aplikaciju na linku, a aplikacija se nalazi i u Google Playu i Apple Apps Storeu: www.liznjaninfo.hr/index.php/en/ribar

ZAGONETNI ŠIŠAN OTKRIVA SVOJE TAJNE I SKRIVENE KUTKE

Iako možda danas ne ostavlja takav dojam, Šišan je od daleke 1028. bio u posjedu velikih i imućnih obitelji koje su svojim načinom života ostavile puno tragova i intrigantnih priča. O njima ćete puno saznati listajući i prateći zaigranu knjižicu Zagonetni Šišan i dvoje gostoljubivih Šišanaca. Ovoga puta vodiči kroz brošuru i Šišan su Anna i Toni koji poznaju sve kutke svog mjesta i spremni su ih otkriti samo najznatiželjnijima. U šišanskoj pustolovini za koju je potrebno izoštriti oko i naoštriti um čekaju vas otkrića poput onog što se krije iza malenih vrata zvonika crkve sv. Feliksa i Fortunata te kako se zove gotovo izumrlo istroromansko narječje kojim Šišanci rado govore i još radije pjevaju, a koje je ove godine službeno postalo kulturno nematerijalno dobro Republike Hrvatske. Otkrit ćete još kakve neočekivane detalje krije trg (placa), a kakve skrovite uličice te tko su Anna, Maria i Lucia i kako vas one mogu zaštititi od oluje u Šišanu.

Uz glavnu igru koja traje 30-tak minuta i otkriva središte mjesta, tu je i bonus igra zbog koje ćete biciklom ili autom krenuti izvan Šišana i to ni manje ni više nego zbog jednog zmaja! Na projektu brošure Zagonetni Šišan partneri Turističkoj zajednici Općine Ližnjan i Ivi Silla (Kazivačica) bila je Zajednica Talijana Šišan, a ovoga puta za crteže su se pobrinuli stariji naraštaji odnosno učenici Škole primijenjenih umjetnosti i dizajna Pula – Lana Milos, Bruno Zović, Dario Pratljačić i mentor prof. Denis Sardoz. Brošura je realizirana uz financijsku potporu HEP Hrvatske elektroprivrede d.d.