Predstavljanje Kvarnera na prestižnom festivalu Taste the Mediterranean 2023

Turistička zajednica Kvarnera sudjelovala je na prestižnom festivalu mediteranske kuhinje “Taste the Mediterranean” koji se od 4. do 8. listopada održavao u Splitu.

Radilo se o jedinstvenoj gastro i kulturnoj manifestaciji čiji je cilj promicanje mediteranske prehrane, kulture, tradicije, proizvoda ali i načina života. Na ovogodišnjem festivalu sudjelovalo je više od 30 poznatih chefova s međunarodne i domaće gastro scene. Počasna gošća festivala bila je kolumbijska chefica, Leonor Espinosa, dobitnica nagrade za najbolju cheficu svijeta 2022. godine (The World’s Best Female Chef 2022 u izboru World’s 50 Best Restaurants) koja je prošle godine, podsjetimo, posjetila i Kvarner.

Među slavnim imenima chefova iz svijeta i Hrvatske, Kvarner je predstavljao poznati kvarnerski chef Nenad Kukurin, pionir slow-food pokreta u Hrvatskoj i osvajač Trofeja chefa moderne tradicijske kuhinje Gault&Millau Croatia 2023.

Naime, tijekom festivala bile su organizirane posebne tzv. četveroručne večeri, na kojima su dalmatinski domaćini ugošćavali chefove, svoje partnere. Tako je chef Nenad Kukurin gostovao kod chefa Hrvoja Zirojevića u njegovom čuvenom restoranu “Dvor” i pripremio je posebno osmišljenu večeru koja je kroz odabrane namirnice i vina predstavila gastro i eno ponudu Kvarnera.

Veliko priznanje za Turističku zajednicu Kvarnera bilo je i odazvati se pozivu na sudjelovanju na panel raspravi na temu “Transformacije u hospitality industriji, kako ostati relevantan u svijetu koji se rapidno mijenja – najveći izazovi i budućnost HoReCa sektora. Iskustva različitih zemalja”, gdje je predstavljen razvoj brenda kvarnerske gastronomije. Panel je ujedno bio i prigoda za daljnje predstavljanje kandidature Kvarnera kao Europske regije gastronomije u 2026. godini.

“Počašćeni smo što smo bili pozvani sudjelovati na ovom prestižnom festivalu i što smo dobili priliku predstaviti sve iskorake koje je Kvarner učinio u segmentu gastronomije. Posebno je važno što je naš način upravljanja razvojem gastronomije kao turističkog proizvoda prepoznat i od strane same struke. Za promociju naše vrhunske eno i gastro ponude koristimo zaista svaku priliku, tako smo i na poziv partnera Gault&Millau Croatia zajedno s našim dobro poznatim chefom Nenadom Kukurinom predstavili Kvarner kao buduću Europsku regiju gastronomije. Radi se o festivalu koji budi veliku pažnju medija, te ugostiteljskog sektora i zapravo kroz bogat četverodnevni program predstavljao je mjesto za pokretanje novih suradnji, posebice u segmentu struke, što nam je posebno važno za titulu Europske regije gastronomije”, izjavila je dr.sc. Irena Peršić Živadinov.