“Kvarner Maritime Heritage” osvojila još jednu uglednu kulturnu međunarodnu nagradu

Brendu “Kvarner Maritime Heritage”, kojeg je osmislila Turistička zajednica Kvarnera zajedno s partnerima tijekom provođenja EU projekata Mala barka 2 i Arca Adriatica, stiglo je još jedno prestižno međunarodno priznanje – BIG SEE Award u kategoriji „Kreativne priče i identitet destinacije kao jedinstven doživljaj“.

Nakon prošlogodišnjeg osvojenog prvog mjesta na natječaju Europske mreže kulturnog turizma u kategoriji „Transnacionalni tematski turistički proizvod“, “Kvarner Maritime Heritage” je ponovno prepoznat kao vrijedan turistički proizvod održivog kulturnog turizma u Europi. Prijavljeni projekti morali su biti dovršeni u posljednje tri godine, a 12 članova žirija ocjenjivalo je razinu inovativnosti, originalnosti, ekološke održivosti, kulturne i socijalne osvještenosti. “Kvarner Maritime Heritage” osvojio je po svim navedenim kriterijima najveći mogući broj bodova tj. dobio je priznanje u svojoj kategoriji.

“Jako smo ponosni na još jedno važno priznanje iz domene kulturnog turizma. Zaista se radi o velikoj potvrdi našeg i rada naših partnera na zaštiti, očuvanju i promociji bogate kvarnerske pomorske baštine. U sklopu EU projekata iz kojih je i proizašao brend “Kvarner Maritime Heritage” stvorili smo zaista veliku turističku i kulturnu vrijednost – od 90 markacija pomorske baštine, do Virtualnog muzeja, itinerara, obnovljenih 16 tradicijskih drvenih barki, manifestacija, interpretacijskih centara. To je nasljeđe ovog kraja koje ovako nastavlja živjeti i koje s velikim ponosom prezentiramo našim gostima, a oni više nego ikada traže i žele doživjeti upravo to – lokalne običaje i tradicije destinacije”, pojašnjava direktorica Irena Peršić Živadinov.

Prezentacija projekata i svečana dodjela Grand Prix nagrada održana je tijekom BIG SEE Design Week-a u Ljubljani, a nagrada je Turističkoj zajednici Kvarnera svečano uručena u petak, 6. listopada 2023. godine.

Inače, BIG SEE projekt slovenskog zavoda “Big” počeo je kao regionalna nagrada no s ambicijom da se poveže kreativnost i izvan regionalnih granica, prerasli su svoje okvire i postali svjetska nagrada. Danas je BIG SEE Award globalna oznaka za jedinstvena, originalna i kreativna dostignuća u arhitekturi, interijeru, drvnoj industriji, turizmu, proizvodnom i modnom dizajnu.