Nagrađivani restoran Spinnaker ugošćuje kulinarsku zvijezdu Anu Roš

 Prva slovenska chefica s tri Michelinove zvjezdice predstavit će 27. listopada gastronomski mozaik svojih aktualnih i budućih projekata u Valamarovom restoranu Spinnaker u Poreču

 U sklopu serije tematskih gourmet večera “Spinnaker Gourmet Stage” u Valamarovom restoranu Spinnaker, smještenom na porečkoj rivi, u petak 27. listopada gostovat će chefica Ana Roš, nositeljica čak tri Michelinove zvjezdice. Gostovanja gastro zvijezda poput poznate slovenske chefice doprinose međunarodnoj prepoznatljivosti Istre kao svjetske gastronomske turističke destinacije.

Ana Roš je 2017. godine proglašena najboljom kuharicom svijeta prema izboru The World’s 50 Best Restaurants, a njezin restoran Hiša Franko u Kobaridu nedavno je dobio treću Michelinovu zvjezdicu, čime je Ana Roš postala prva slovenska chefica s čak tri prestižne kulinarske zvjezdice. Restoran je svrstan na impresivno 32. mjesto najboljih svjetskih restorana za 2023. godinu.

„Istra mi je uvijek bila bliska srcu. Duboko je volim i dobro je poznajem. Posjedujemo malu kuću u srcu Istre, stoga dobro znam koliko je njena zemlja posebna i koliko su istarski proizvodi kvalitetni. Ponekad osjećam da ne dobivaju svu zasluženu pažnju i poštovanje u lokalnim kuhinjama. Biti u Poreču i preuzeti kuhinju Spinnakera kako bih istarskoj publici predstavila ono što radimo u Hiši Franko je zaista posebno. S nestrpljenjem očekujem vidjeti kolege kuhare i prijatelje među gostima. Želim im pokazati da, ako postoji mjesto gdje lokalni sastojci mogu dodatno obogatiti jelo, to je svakako Istra“ izjavila je Ana Roš.

Tijekom večeri u Spinnakeru, Roš će predstaviti gastronomski mozaik svojih aktualnih i budućih projekata. Jelovnik će uključiti delikatese iz Pekarne Ana, uvid u ono što posjetitelje očekuje u njenom novom bistrou JAZ u Ljubljani i, naravno, signature jela iz Hiše Franko koja su već ranije oduševila globalnu publiku.

Večera započinje focacciom iz Pekarne Ana, potom se nastavlja vrhunskom bruschettom iz JAZ-a te kulminira izborom jela u šest slijedova koja su učinila Hišu Franko prepoznatljivom na globalnoj gastronomskoj sceni. Stručnjakinja za fermentaciju/miksologiju Anja Skrbinek iz Hiše Franko pripremit će prigodni koktel dobrodošlice, a sommelier će uz to upariti pažljivo odabrana vina. U ponudi su i fermentirani sokovi kao bezalkoholna alternativa koja pruža bogatstvo okusa usporedivo s najfinijim vinima.

 “Suradnja s cheficom Anom Roš ne predstavlja samo novi korak u našem nastojanju da predstavimo vrhunsku gastronomiju domaćoj publici, već je to prilika da istaknemo Poreč kao gastronomsku destinaciju na svjetskoj sceni. Ana Roš sa svojim impresivnim postignućima i inovativnim pristupom kuhinji idealna je partnerica za Valamar. Vjerujemo da će ova večer biti senzacija za nepca naših gostiju, ali i događaj koji će ostaviti trajni pečat u svijetu fine dininga u Hrvatskoj. S nestrpljenjem iščekujemo ovu zaista posebnu večer i s ponosom pozivamo sve gurmane, ljubitelje hrane i vina, kao i sve koji cijene kulinarsku umjetnost da nam se pridruže i zajedno s nama uživaju u nezaboravnom iskustvu”,istaknuo je Dario Kinkela, direktor sektora hrane i pića u Valamaru.

 

Valamar, kao vodeća hrvatska turistička kompanija, kontinuirano ulaže u hrvatsku gastronomiju te u svojoj ponudi već ima brojne inovativne koncepte i prepoznatljive ugostiteljske objekte. Uz organizaciju i sponzorstvo događanja kao što su Spinnaker Gourmet Stage i Tunalicious Street Food Festival, ove godine ostvarena je dugoročna suradnja sa svjetski poznatom talijanskom gastro obitelji Cerea koja je rezultirala otvaranjem restorana Miramare by Fratelli Cerea u Valamar Collection Island Resortu na otoku Sveti Nikola kraj Poreča.