LOSINAVA – Festival „Lošinjskim jedrima oko svijeta“ 2. – 16.9.2023.

 Od 2. do 16. rujna 2023. godine Lošinj se ponovno vraća u vrijeme zlatnog doba pomorstva festivalom „LOSINAVA“ !

 

Svi zainteresirani imat će priliku uživati u bogatom programu posvećenom pomorskoj i brodograđevnoj tradiciji otoka Lošinja kroz mnoštvo regata i sportskih događanja, koncerta i edukativnih predavanja te radionica.

3, 2, 1 …. START!

 

Tradicionalno otvorenje festivala održat će se 2. rujna u malološinjskoj luci promenadom Puhačkog orkestra Josip Kašman i lošinjskih mažoretkinja, nakon čega započinje 11. Lošinjska regata pasara na vesla. U ovoj tradicionalnoj veslačkoj utrci natječu se drvene pasare do 4,3 i preko 4,3 metara, po uzoru na nekadašnje veslačke regate pasara koje su se održavale krajem 19. stoljeća u malološinjskoj luci. Veloselskom regatom maštela (bačvi) otvorenje se seli i u Veli Lošinj, a u večernjima satima zabavljamo se uz gastro ponudu i koncert Koktelsa!

Osim regate pasara, slijede 6. Noćna regata tradicijskih barki na jedra pod svijetlima reflektora u luci Mali Lošinj (6.9.) te 41. Lošinjska regata- regata lošinjskih olimpijaca; navigacijska regata i regata štap (9.-10.9.).Ne čudi to obzirom da je upravo Lošinjan Agostino Straulino bio najveći jedriličar u talijanskoj olimpijskoj povijesti. Posljednja regata u nizu je 47. Nerezinska regata tradicijskih barki na jedra koja se održavala od 1920. do 1942., od 1954.- do 1966. te od 2011. godine do danas. Ovom regatom ujedno se najavljuje i završetak festivala LOSINAVA.

 

Baš kao nekada – „Addio, moj ljubljeni!“

I ove godine prisjetit ćemo se kako je nekada izgledao ispraćaj pomoraca scenskim prikazom „Pozdrav kapetanu“ (7.9. i 14.9.). Inače, svaki lošinjski brod, kad bi isplovio iz luke za daleko putovanje, pristao bi u jednoj od najljepših lošinjskih uvala. Riječ je o uvali Čikat, ispred crkvice Annunziata gdje bi se posada iskrcala te u crkvici s obiteljima izmolila krunicu (ruzarij) prije rastanka. Upravo kao posveta ženama lošinjskih pomoraca te kao simbol ljubavi i vjernosti postavljena je umjetnička skulptura „ADDIO“. Doživljaju će pridonijeti i koncert Magic Guitars u uvali Čikat u večernjim satima.

 

Jedinstveni doživljaj – zalazak sunca na logeru „Nerezinac“

 Za vrijeme trajanja festivala, iskoristite jedinstvenu priliku i doživite  zalazak sunca na logeru „Nerezinac“ (4. – 14.9.). Jedrenjak obnovljen po uzoru na lošinjske logere s kraja 19. stoljeća zapravo je interpretacijski plovidbeni centar pomorske baštine i „muzej na otvorenom“.

 

Radionice i edukacije za velike i male!

Prijavite svoje najmlađe i neka nauče osnove teorije jedrenja (2.-7.9.) i upoznaju osnove brodskog trupa (13.-16.9.), a možda se okušaju i u Poučnom jedrenje za djecu u organizaciji Jedriličarskog kluba Jugo ( 2.-16.9.).  Osim radionice o mornarskim čvorovima (8.-10.9.), tijekom pomorskih večeri u Malom i Velom Lošinju te Nerezinama, održat će se i Mala škola pletenja mreža s Fabijanom Jurčevićem, a ljubitelji nebeskih pojava moći će pobliže promatrati nebo i nebeska tijela teleskopom s Astronomskim društvom Leo Brenner (2.9. /8.9. / 9.9. / 16.9.).

  

Pomorska večer

Neizostavna je svakako Pomorska večer (9.9.) jer slijede nastupi folklora, puhačkih orkestara, mažoretkinja, klapa te izložbeni stolovi na kojim se prikazuju tradicijske pomorske vještine i zanati. Izletnički brodovi osigurat će gastro ponudu, a u kasnijim večernjim satima slijedi koncert „A-live“, vokalista A strane HRT-a.

 

Glazba, teatar i tradicija!

Nakon Koktelsa i Magic Guitars, zabavni program nastavlja se koncertima Đanija Stipaničeva u sklopu Noćne regate (8.9.), a finalni koncert Harija Rončevića u sklopu zatvaranja festivala bit će u Nerezinama (16.9.).

Predstava Zajednice Talijana „Strenti de scarsela“ dočarat će djelić života starih Lošinjana u Muzeju Apoksiomena (3.9.), a pjevački zbor mladih „Josip Kaplan“ svoj će nastup održati u Župnoj crkvi rođenja B. D. Marije (10.9.)

 

Predavanja i izložbe – edukativni program festivala


Izložbe i predavanja također su neizostavni dio cjelokupnog programa. Tako će malološinjska Srednja škola Ambroza Haračića  održati Dane otvorenih vrata gdje je moguće pogledati Izložbu pomorskih zbirki (6.9. i 13.9.), a Dječji vrtić Cvrčak organizira izložbu oslikanih naplavina po temi pomorstva. U jedinstvenom Muzeju Apoksiomena pod nazivom „Potonulo blago Jadrana“ Danijel Frka predstavit će  Monografiju (8.9.), a u Palači Fritzi otvorit će se izložbe slika Franka Mavrovića (5.9.), a Lošinjan Dubravko Balenović prezentirat će knjigu „Otok pomoraca“ Giovannija Gerolamija (15.9.).

Također, u organizaciji lošinjskog Kluba pomoraca u Muzeju Apoksiomena predavanje „Bratovštine na cresko-lošinjskom otočju s posebnim osvrtom na bratovštine pomoraca“ održat će Marijana Dlačić (5.9.), a Irena Dlaka prikazat će „Život žena lošinjskih pomoraca kroz vrijeme“ (12.9.). Svoju će knjigu „From the Apsyrtides Island to the New World“ prezentirati i Grant Karcich (21.9.).

Od ostalih sportskih događanja u uvali Čikat održat će se 19. Međunarodni vaterpolski turnir „Dobri dupin“ (1.-3.9.) te 3. Međunarodni ženski vaterpolski turnir „Plejade“ (15.-17.9.).

 

Jela lošinjskih kapetana

Tijekom trajanja festivala, posjetite lošinjske restorane i uživajte u gastro delicijama kušajući „Jela lošinjskih kapetana“. Riblji jelovnik po jedinstvenoj cijeni (3 slijeda i čaša vina) očekuju vas posjetite li Restoran Artatore, Restoran Baracuda, Restoran Bocca Vera, Borik Mediterranean Bar, Konoba Cigale, Deveron Gastro Pub, Restoran Diana, Restoran Eki, Restoran Manora, Konoba Silvana, Lanterna Grill, Restoran Veli žal te Restoran Za Kantuni i Restoran Nautika Lošinj.

 

 

Povratak u prošlost – upoznajte pomorsku tradiciju otoka Lošinja!              

Jeste li znali da su lošinjski brodovlasnici u svom vlasništvu imali čak 127 brodova te 23 broda u suvlasništvu stoga ne čudi da su upravo regate i brodice nositelji ovog festivala.

Samo značenje naziva festivala LOSINAVAj e kombinacija „Lošinja“ i „Nave“, vrste jedrenjaka duge plovidbe od tri do pet jarbola. U sklopu ovog festivala, cilj je lošinjskim gostima kao i stanovništvu približiti pomorstvo kao važan segment lošinjske povijesti. Bogat i zanimljiv život hrabrih, požrtvovnih i sposobnih lošinjskih moreplovaca, brodograditelja te brodovlasnika ovaj su otok, zapravo neprikladan za razvoj brodarstva, učinili centrom pomorstva istočnog Sredozemlja 19. stoljeća.

U sklopu ovogodišnjeg festivala Piran, grad partner, svojim tradicijskim brodom „Topo“ predstavit će svoju pomorsku tradiciju također.

Pridružite nam se i zaplovite kroz lošinjsku maritimnu povijest!

Cjelokupni program pronađite na web stranici Turističke zajednice Grada Malog Lošinja (www.visitlosinj.hr).