Proslavljeni chef s Kvarnera Deni Srdoč pripremio večeru na ceremoniji dodjele nagrade SRCE SARAJEVA za najbolje TV serije

Svjetska premijera novog promotivnog, destinacijskog filma Kvarnera pod nazivom “MAKE YOUR OWN MOVIE”  na Sarajevo Film Festivalu

 Turistička zajednica Kvarnera je na poziv organizatora Sarajevo Film Festivala i partnera Gault&Millau Croatia sudjelovala u spektakularnom filmskom festivalu u Sarajevu, gdje se kroz gastronomiju i kroz premijerno prikazivanje promotivnog filma Kvarnera kao turističke destinacije predstavila međunarodnom tržištu, odnosno sudionicima i predstavnicima medija iz niza zemalja iz cijelog svijeta.

Naime, 13. kolovoza u hotelu Hills na Ilidži, u prigodi ceremonije dodjele nagrada Srce Sarajeva za najbolje regionalne TV serije na 29. Sarajevo Film Festivalu, uz uvodne riječi moderatora Tarika Filipovića i razgovora sa chefom Deni Srdočem, najavljena je svjetska premijera promotivnog, destinacijskog filma Kvarnera “Make Your Own Movie”. Film uz turističku ponudu i atrakcije destinacije, prikazuje i lokacijski potencijal za snimanje filmova.

Poznato je da ljepote i potencijal Kvarnera od arhitekture, industrijske baštine, i povezanosti mora i gorja na pola sata udaljenosti, kao i lokalni profesionalci iz svijeta filmske industrije, godinama privlače međunarodne produkcije.

Također, uzvanici su uživali u gastro kreacijama chefa Srdoča, ovjenčanog Michelinovim zvjezdicama u 2 kvarnerska restorana. Srdočev restoran Nebo najbolje je ocijenjeni restoran regije Kvarner u izboru Gault&Millau Croatia (4 toke i 17/20 bodova), a još 2018. godine isti je vodič tada 24-godišnjem chefu dodijelio Trofej mladi talent godine. Tako je Gault&Millau bio suorganizatorom prezentacije u Sarajevu. Na večeri za 150 uzvanika – protagonista najboljih TV serija iz regije i predstavnika medija – pripremljeni su bili mesni i vegetarijanski menu koji na najbolji način spajaju kuhinju mora i gorja, gastronomskog izričaja Kvarnera, i svježinu lokalnih namirnica iz okolice Sarajeva.

Na Festivalu je 600 akreditiranih novinara iz cijelog svijeta, oko 3.000 akreditiranih gostiju, prikazuje se 235 filmova u 18 festivalskih programa, 49 je filmova u konkurenciji za nagradu Srce Sarajeva, a 10.000 turista posjećuje BiH u vrijeme održavanja Festivala.

“Veseli nas da je promotivni film Turističke zajednice Kvarnera premijerno prikazan upravo na Sarajevo Film Festivalu – najvećoj filmskoj smotri Istočne Europe, i to pred zajednicom najuspješnijh protagonista produkcije TV serija regije. Gastronomija i filmska industrija idealan su spoj u promociji svake turističke destinacije, a naša regija sa svojom toliko raznolikom ponudom posljednjih godina postaje sve traženiji “filmski set” ali i sve omiljenija destinacija filmske publike budući je Kvarner domaćinom sve većeg broja filmskih festivala”, kaže Irena Peršić Živadinov, direktorica Turističke zajednice Kvarnera.

Inače, na lokacijama Kvarnera snimani su primjerice “The White Crow” s Ralphom Fiennesom u glavnoj ulozi, zatim “Move on” u kojem glumi Mads Mikkelsen, film “Diana” o pokojnoj britanskoj princezi, koju je glumila Naomi Watts, te dio američkog igranog filma “The Hitman’s Wife Bodyguard” u kojem glume brojna i velika holivudska imena: Salma Hayek, Ryan Reynolds i Samuel L. Jackson. Kaubojsko selo westernskog gradića Roswell izgrađeno za potrebe snimanja trilogije o Winnetou i danas se nalazi nedaleko mjesta Fužine u Gorskom kotaru. Redatelj Matt Baker u Opatiji i Lovranu prošle je godine snimio prvu sezonu britanske TV serije Hotel Portofino, a na istoj lokaciji snimljena je i druga sezona. I Netflix-ov popularni serijal “The Witcher” je dio treće sezone snimao na Kvarneru.

Podsjetimo, kako je na inicijativu Turističke zajednice Kvarnera Gault&Millau Croatia objavio posebno, ovogodišnje izdanje vodiča za Kvarner, koji je ovime također promoviran na festivalu, a regija je nedavno postala i kandidat za prestižnu titulu Europska regija gastronomije, koju očekuje u 2026. godini.