Od sutra, u Dubrovčaku Lijevom kod Ivanić-Grada posjetite jedinstvenu atrakciju usred polja kukuruza.

Posavski kraj poznat je po uzgoju kukuruza od davnina i uvijek je imao važnost za zajednicu. Kako bi se spojila tradicija, običaji i turizam, od prošle godine u blizini Ivanić-Grada krajem ljeta nastaje jedinstvena atrakcija – kukuruzni labirint. Uz obalu rijeke Save, u prekrasnom ambijentu brojnih polja prošle godine je privukao velik broj posjetitelja, te je ove godine tri puta veći i zanimljiviji. “Podržavamo ovakve projekte koji spajaju poljoprivredu, turizam i tradiciju. Bogat smo kraj koji ima što ponuditi tijekom cijele godine . Iako smo bliži glavnog grada, sve više privlačilo goste iz cijele zemlje koji na kontinentu traže jedinstveno iskustvo i sadržaj. Nastaviti ćemo s ulaganjima i podrškom u cilju razvijanja održive destinacije”,  naglasio je gradonačelnik Grada Ivanić-Grada Javor Bojan Leš.

Ideja za labirint potekla je iz cilja  da se ruralnom prostoru ponudi inovativno posjetiteljsko iskustvo. “Motiv smo pronašli u lokalnoj narodnoj nošnji čime smo se povezali s kulturnom baštinom Posavskog kraja. Ovaj projekt jedinstven je po tome što je prirodan, sezonski, iziskuje male troškove pripreme, a iskustvo posjetitelja je inovativno, edukativno i interaktivno.

U ponudi je obilazak labirinta iz rješavanje igre, a tijekom dva vikenda u rujnu posebno ćemo istaknuti autohtonu vrstu posavskih konja uz vožnju kočijom, Posavsko pivo, ponudu OPG-ova i sadržaje za djecu”,najavila je Ana Gašparović, direktorica TZ Ivanić-Grada.

Ovogodišnji labirint je 3 puta veći od prošlogodišnjeg! Inspiracija je tražena u ornamentima narodnih nošnji iz bogate zbirke KUD-a Posavac. „Kroz povijest na našem su području većinom tkao cvjetni motiv. No, prve nošnje u 18. stoljeću imale su geometrijske motive jer je njih bilo lakše izraditi tkanjem na tkalačkom stanu. Početkom 20. stoljeća pojavljuje se motiv izrađen industrijskim tkanjem kao dio jednog s područja Brezovice. Prepoznala ga je i Marija Jurić Zagorka koja ga je stavila na naslovnicu svog časopisa Hrvatica, pa su ga naše bake prozvale tim imenom, a on je danas i tema ovog labirinta“,istaknuo je predsjednik KUD-a Posavac Marko Klak.

Labirint je, kao i prošle godine, projektirala Kristina Komšo,  krajobrazna arhitektica i potpredsjednica udruge „Prijatelji baštine“. „Nakon prošlogodišnjeg pilot projekta, koji je odlično prošao, ove godine krenuli smo u veći. Labirint nije klasičan koji ima jedan ulaz i izlaz sa puno slijepih ulica, već smo htjeli preuzeti i naglasiti lokalni entitet i našu baštinu. Vezovi s narodnih nošnji imaju zanimljive elemente, a sama Hrvatica ima geometrijske oblike koji su odlična podloga za uzorak labirinta“,rekla je Komšo.

Prošle godine labirint je posjetilo oko tisuću posjetitelja, a ove se godine očekuje veći broj. Prosječno vrijeme obilaska labirinta je 45 min. Veličina labirinta je 18.000 m2i ima jedan kilometar stazaza istraživanje. Unutar labirinta se nalaze interpretacijske ploče sa zanimljivostima o posavskom kraju koje se otkrivaju tijekom rješavanja slučaja pljačke u labirintu. Potraga kroz kukuruzni labirint ima dvije kategorije – za djecu i za mlade i odrasle, te će posjetitelji saznati kako je npr. zašto su se meli tavani u Dubrovčaku ili kako je vlastelin Dubrovčaka završio u volovskoj koži.  Igra je detektivska misterija rješavanja slučaja pljačke sumještana s početka 20.-og stoljeća, koja je istinit događaj. Kako bi odgonetnuli što je nestalo, morate proći kroz cijeli labirint i istražiti zanimljivosti kako biste došli do rješenja.

Ovaj projekt produžuje turističku sezonu ivanićgradskog kraja. Najviše dolazaka i noćenja bilježe od svibnja do listopada. Ovom ponudom u drugom dijelu godine produžuju boravak gostiju u destinaciji te se nadovezuju na druge sadržaje ili manifestacije, poput Bučijade. “Kukuruzni labirint izvrsna je inovacija u turističkoj ponudi Dubrovčaka koja je ove godine otvorena po drugi put u mjestu neposredne blizine Ivanić-Grada. Informacija da je ove godine gotovo tri puta veći, govori već dovoljno o uspješnosti ovog projekta. Atrakcija je to koja zapravo i objedinjuje vrijednosti turizma za koji se zalažemo u Turističkoj zajednici Zagrebačke županije – onog održivog, ali i onog koji uspješno spaja tradiciju i potrebe suvremenog turizma. Pozdravljam inicijativu u potpunosti, a moram priznati da se i sama veselim se prolasku kroz labirint”,rekla je direktorica Turističke zajednice Zagrebačke županije Ivana Alilović.

Labirint će biti otvoren za posjetu svaki dan tijekom cijelog dana. Lokacija– parking kod pješčane plaže na Savi u Dubrovčaku Lijevom, zatim par minuta pješice do same lokacije. Smješten je i pored državne biciklističke rute broj 2, jer se želi poticati dolazak na lokaciju biciklima, a u naselju je i servisna stanica za bicikle.

Kukuruz je biljka koja se oduvijek iskorištava cijela i u razne svrhe. Stabljike su mu štitile zidove gospodarskih objekata, klipovi služili za potpalu a opna za izradu lutaka, cekera i madraca za krevete. Zrno se koristilo za prehranu ljudi, peradi i stoke, a osnova je za brojna tradicionalna jela poput zlevanke, žganaca i kruha. „Poljoprivredni institut Osijek s izuzetnim zadovoljstvom i ove je godine podržao projekt Posavskog kukuruznog labirinta „Hrvatica“. To je manifestacija koja promovira i spaja turizam, povijesnu baštinu i poljoprivredu te pokazuje ponekad skriven potencijal kontinentalne Hrvatske. Ponosni smo što su baš naši, domaći hibridi kukuruza dio labirinta. Prošle godine posjetitelji su se gubili u našem najtraženijem hibridu kukuruza Kulak, a ove godine izlaz će tražiti iz novog hibrida, Filigrana. Čestitamo cijelom timu na trudu i još jednoj izvrsnoj organizaciji, a posjetiteljima želimo dobar provod i uspješan izlaz iz labirinta“, istaknula je Gordana Demirović iz Poljoprivrednog instituta Osijek.

Kako bi se posjetitelji zadržali u Ivanić-Gradu i produžili svoj posjet i boravak nude im se brojni sadržaji u okolici, od posjeta samom gradu do seoskih turizama, restorana, bazena i sportskih sadržaja. Cilj projekta je podrška održivom razvoju turizma u ruralnom području koji uključuje lokalnu zajednicu, pruža posjetiteljima inovativno iskustvo i direktan kontakt s prirodom.

Labirint će ostati otvoren i za vrijeme trajanja najveće turističke manifestacije u Ivanić-Gradu, 19. Bučijade (6. – 8.10.), kada će biti posebno ukrašen bučama.