Odležani Teran proglašen pobjedničkim vinom Plava Laguna Croatia Opena Umag 2023

 

Ovogodišnji Plava Laguna Croatia Open Umag privukao je velik broj posjetitelja koji su uživali u bogatim glazbenim događanjima i kulinarskoj ponudi. Posebno se istaknula Taste Istra zona, gdje je tijekom šest večeri ispričana priča o vinskoj sceni istarske regije i to kroz vinske degustacije Skrivene čari istarskih vina koje su ove godine proslavile svoju jubilarnu desetu obljetnicu. Svi sudionici ovih posebnih degustacija, koje su se odvijale pod voditeljskom palicom poznate sommelierke HSK-a Lucije Matijević, imali su priliku kroz kušanje i razgovor svjedočiti tome kako istarski vinari konstantno napreduju i nadahnjuju svojim radom iz godine u godinu.

Vinska priča ovogodišnjeg umaškog ATP-a započela je tako degustacijama svježih Malvazija, odležanih Terana, odležanih Refoška, crnih kupaža i odležanih Malvazija, a završila je proglašenjem pobjedničkog ATP vina na Grand finalu u sklopu 33. Plava Laguna Croatia Opena Umag.

Pobjedu je odnio odležani Teran vinarije CUJ iz malog mjesta Farnažine kod Svete Marije Na Krasu koji je prikupio najveći broj bodova.

Degustacije su se održavale pod stručnim vodstvom poznatog sommeliera Emila Perdeca. „Završene su još jedne ATP skrivene čari istarskih vina koje su posjetiteljima još jednom pokazale širinu spektra koju pruža istarska vinska scena. Ove godine održane su u pet kategorija te su dnevni pobjednici po kategorijama na kraju sudjelovali u Velikom finalu. Finale je bilo vrlo zanimljivo i moglo se vidjeti što publika preferira. Na kraju se ponovio lanjski odabir publike te je prvo mjesto odnijelo vino u kategoriji odležani teran“, izjavio je Perdec.

Osim na vinskim degustacijama, posjetitelji Taste Istria zonena degustacijskim punktovima mogu još danas uživati u bogatoj vinskoj selekciji cijenjenih istarskih vinara, koji brojnim međunarodnim nagradama i priznanjima osnažuju imidž Istre kao vinske regije. Tamo se toče malvazije, terani i muškati vrsnih lokalnih vinara kao što su Fiore, Benčić, Bassanese, Ravalico, Cattunar, Brič, CUJ, Degrassi, Franković, Geržinić, Prelac, Tomaz, Roxanich, Coslovich, Fakin, Vina Zigante, Agrolaguna i Zigante, a pridružila im se i Aura sa svojim popularnim ginom.