Najljepše plaže i brojna događanja pozivaju ovog ljeta na prekrasni Cres

Uživajte u prekrasnim plažama, kristalno čistom moru, vrhunskoj gastronomiji i lokalnim proizvodima, ali i brojnim događanjima po otoku. Creska butega, besplatne vođene ture, klapske i jazz večeri, Lubeničke glazbene večeri, Tetar na Pijaceti, Ljetni karneval, Creski semenj i brojna druga događanja najbolji su poziv za posjet najvećem hrvatskom otoku!

Često u izborima za najljepše plaže svijeta, plaže bajkovitog otoka Cresa idealne su za sve željne mirnog, ali aktivnog odmora te kristalno čistog mora. Uz uređene plaže na kojima možete pronaći sve sadržaje, otok Cres je pun malenih, skrovitih uvala koje skrivaju prekrasne plaže. Kako bi posjetiteljima olakšali izbor idealne plaže TZG Cresa je ostvarila suradnju s aplikacijom Plaja Beach Finder na kojoj se mogu pronaći sve creske plaže, kao i osnovne informacije o svakoj plaži te lokacija i dostupnost pojedine plaže. Aplikacija je besplatna za sve korisnike te se može preuzeti na https://plaja.hr/, a korisnici mogu pretraživati plaže ovisno o svojoj lokaciji, ali i posebnim željama poput plaže za psa, nudističke plaže i slično.

Uz najljepše plaže, otok Cres ovog ljeta nudi i puno odlične zabave. Nakon iznimno uspješnog događanja „Creski kaić“ krenula je Creska butega, sajam lokalnih proizvoda na kojem svi posjetitelji imaju priliku upoznati lokalne proizvođače i kupiti vrhunske lokalne proizvode direktno od proizvođača. U ponudi „Creske butege“ može se pronaći domaći džemovi i likeri, maslinovo ulje, originalni suveniri, tradicionalne slastice te razni drugi uporabni i dekorativni predmeti koje su proizvele vrijedne creske ruke. Creska se butega tijekom ljetnih mjeseci održava svakog utorka i petka s početkom u 19:00 sati na glavnom gradskom trgu.

Creski muzej domaćin je dvjema vrlo atraktivnim izložbama, tako se u renesansnoj palači Arsan, koja je dom Creskog muzeja, sve do kraja srpnja mogu razgledati izložbe „Plavica – tvornica za preradu ribe“ i „Blago pod površinom Kvarnera – mekušci u kvarnerskom podmorju“. Od početka kolovoza svi zainteresirani posjetitelji moći će uživati u izložbi “Kvarnerski motivi”, koju priprema creski umjetnik Josip Pope.

I ove će godine glazba putovati otokom Cresom i to kroz Klapske večeri otoka Cresai Cres Summer Jazz Nights. Klapske večeri započinju 19. lipnja i održavat će se svakog ponedjeljka tijekom ljetnih mjeseci. Uz nastupe u gradu Cresu, kod creskog muzeja, klapske će se večeri održati i u Belom, Valunu i Martinšćici. Vrlo zanimljivo događanje, u organizaciji klape Teha, održat će se 21. lipnja u Predošćici pod nazivom Klapski ljetni solsticij. Istog dana u jutarnjim satima, povodom Međunarodnog dana glazbe, nastupit će Filip Flego ispred creskog muzeja.

Utorak, 20. lipnja označit će i početak besplatnih vođenih tura na engleskom jeziku „Cres city tour for everyone“ koje će se održavati svakog utorka tijekom ljetnih mjeseci, s početkom u 19:00 sati kod Gradske lože. Zanimljiva tura upoznat će goste s bogatom povijesti Cresa, ali i lokalnim namirnicama.

Cres Summer Jazz nights krenut će s nastupima 12. srpnja, nastupom u gradu Cresu, nakon čega će svake srijede posjetiti jedno od prekrasnih creskih mjesta: Valun, Lubenice, Martinšćicu i Beli.

Valun će i ove godine ugostiti Valun Summer Nights, u sklopu kojih će se održati niz glazbenih nastupa i radionica za najmlađe. Orlec će 8. srpnja ugostiti 15. izdanje popularnog događanja „Creska ovca“ u sklopu kojeg će uz niz radionica za velike i male, kao i prigodne gastro ponude, nastupiti popularni Gustafi. Vidovići će ugostiti Aninu, feštu povodom sv. Ane, a Martinšćica ribarsku feštu i regatu tradicijskih plovila. Za vrijeme boravka u Martinšćici svakako vrijedi posjetiti zanimljivu izložbu u muzeju Andrija Linardić. Beli će i ove godine ugostiti Dane Tramuntane koji će se održati 29. srpnja do 19. kolovoza uz promociju knjige, izložbu te glazbene nastupe klape Teha, Kantridersa, Jose Butorca i Mladena Žmaka te Duška Jeličića Duleta. Beli nudi i atraktivan multimedijalni postav Centra za posjetitelje i oporavilišta za bjeloglave supove Beli, a Lubenice svim posjetiteljima nude zanimljiv i atraktivan muzej, muzej ovčarstva, koji predstavlja stoljetnu priču o creskom ovčarstvu. Merag krajem kolovoza ugostiti tradicionalnu proslavu Ivanje.

Teatar na Pjaceti zavladat će pitoresknim creskim trgom od 13. do 22. srpnja, a na Cresu će nastupiti  GKL Rijeka s predstavom za djecu “Tončić Petešić”, Kazališna družina “Ivana Brlić Mažuranić” s predstavom za djecu “Tunja”, Gala Teatar s predstavom za odrasle „Samo jedna žena“, Kazalište Virovitica s predstavom za djecu „Bajke…i još nešto“ te Ri Teatar s predstavom za odrasle „Ljubav je na vrelu“ i predstavom za djecu „Zbrko i Oli“.

Pitoreskne Lubenice i ove će godine ugostiti nadaleko poznate Lubeničke glazbene večeri. Umjetnička direktorica festivala Lidija Horvat Dunjko pripremila je vrhunski program koji će se održati na jednoj od najljepših pozornica. Svečano otvaranje uz podizanje festivalske zastave održat će se 14. srpnja uz operetu Grofica Marica; koprodukcije HNK Varaždin i Opera bb, Zagreb; 21. srpnja nastupit će  Gitaristički trio „Evocacion“  (Lovro Petretić, Ivan Šimatović, Luka Lovreković), 28. srpnja održat će se koncert  Helene Lucić Šego (mezzosopran) i  Tajana Vukelić Peić (harfa), 11. kolovoza nastupit će   Terezija Cukrov na klaviru, zadnji nastup u sklopu ovogodišnjih Lubeničkih glazbenih večeri očekuje nas 18. kolovoza kad nastupaju Shiva Beyond Sound Trio (Sho Akamatsu – violina, Ivana Duvnjak Akamatsu – violina, Igor Tatarević – klavir).

Dašak karnevalskog veselja donijet će nam Creski ljetni karnevalkoji će se održati 15. srpnja, a na kojem uz cresku karnevalsku udrugu Vežgani sudjeluje velik broj karnevalskih grupa. Za zabavu do dugo u noć zadužena je grupa Fiesta.

Centralno ljetno događanje, Creski semenj,održat će se od 5. do 7. kolovoza. Događanje, koje tradiciju vuče još od davne 1543. godine svake godine privlači sve veći broj posjetitelja. I ove godine posjetitelje očekuju atraktivni koncerti, turniri, vrlo bogatu tombolu, izložbe, prezentacije i naravno najvažniji dio – atraktivan sajam lokalnih proizvoda koji okuplja desetke izlagača s otoka, ali i iz cijele Hrvatske, se održava na Šetalištu 20. travnja. Za potrebe događanja cijeli stari grad Cresa pretvara se u pozornicu, a posjetitelji imaju priliku upoznati bogatu povijest kao i saznati više o tome kako se nekada ovdje živjelo, tako mogu naučiti kako se pletu creski košići ili koje bogatstvo nastaje od creske vune. U glazbenom dijelu programa nastupaju Cubismo, grupa Insula, Duško Jeličić Dule i Bonaca, klapa Teha i klapa Burin te brojni drugi glazbenici.

Vrlo popularno događanje, Igre na vodiodržat će se u Cresu 14. kolovoza i donijeti puno odlične zabave sudionicima, ali i svim posjetiteljima.

I ove će se godine od 18. do 19. kolovoza održati plivački maraton Memorijal Florio Burburan, u čast velikom sportašu podrijetlom s otoka Cresa. Uz plivački maraton Valun – Cres održat će se i maraton za djecu i utrka na 1.000 metara kao i vaterpolska utakmica.

Kraj kolovoza i početak rujna donose dva memorijalna koncerta, tako će se 26. kolovoza održati koncert pod nazivom „Mirjanin poklon Cresu“ na kojem će nastupiti Giuliano i Marina Tomašević, dok će se 1. i 2. rujna održati rock memorijal s brojnim izvođačima.

Tijekom ljetnih mjeseci ŠRD Parangal nudi svim zainteresiranima školu udičarenja svake druge subote, a svake srijede posjetitelji se mogu pridružiti Ovčjim ludorijama, radionicama za velike i male u organizaciji creske Rute. Brojna događanja ponudit će i creski kafići i restorani.

Više informacija o događanjima na www.visitCres.hr