Nezaboravna večera u restoranu Korak kao savršen uvod u njegovo osvajanje Michelinove zvjezdice

U sklopu večere Chefs at sea koju svake godine tradicionalno organizira udruga JRE Croatia, chef Bernard Korak ugostio je sjajnog njemačkog kolegu Christiana Mittermeiera s kojim ga veže ljubav prema lokalnim namirnicama i njihovim neobičnim, no znalačkim kombinacijama. Dva dana kasnije objavljeno je da je restoran Korak dobio Michelinovu zvjezdicu!

Prava čarolija vrhunske gastronomije i znalačkog korištenja lokalnih namirnica dogodila se u restoranu Korak na Plešivici u utorak 13. lipnja, tijekom večere Chefs at sea, koju tradicionalno svake godine u svojim restoranima članovima priređuje udruga JRE Croatia.

Osim domaćina – chefa Bernarda Koraka, koji već nekoliko godina uspješno vodi restoran smješten u sklopu obiteljske vinarije, sjajna jela potpisuje i njegov gost, chef Christian Mittermeier iz Ville Mittermeier, član udruženja JRE Germany.

Sve to događalo se samo dva dana uoči proglašenja dobitnika Michelinovih zvjezdica u Hrvatskoj za 2023. kada je upravo restoran Korak kao jedini novi restoran ove godine (uz 10 restorana koji to priznanje imaju od ranije!) dobio ovo prestižno priznanje. Kako su i objasnili iz Michelina, Korak je svoju zvjezdicu zaslužio upravo „odličnim balansom obiteljske tradicije i osvježavajućeg inovativnog pristupa“. „Ovaj restoran nudi izuzetno ukusnu i primamljivu kuhinju u kojoj naglašavaju namirnice iz njihova vlastitog vrta i brižno odabranih okolnih OPG-ova…

Ovi sjajni profesionalci, koji se trude podijeliti s gostom svoje priče i ljubav prema svojoj zemlji, svojim kulinarskim kreacijama odlično ocrtavaju izmjenu godišnjih doba“, piše u novom Michelinovom vodiču o restoranu Korak kojem su također dodijelili i zelenu zvjezdicu koja se dodjeljuje restoranima koji su posebno posvećeni održivosti u gastronomiji.

Sve gore opisano bio je vidljivo i na ovoj sjajnoj večeri u kojoj su se redali sljedovi izvrsnih namirnica i njihovih nesvakidašnjih kombinacija. Navedimo samo sjajne sljedove koji će se još dugo prepričavati u gastronomskim krugovima: Suho odležani amurski šaran (uz celer, krastavac i žumanjak), Kitchen scrap tortellini (s domaćom skutom i dimljenim putrom), Puževi (s umakom od kozlića, bobom i fratrovom bradom), Kozlić (s bademom i rakovicom), Sporo kuhana stara krava (uz mrkvu, ulje vlasca i heljdu), Tri karamele (s kozjim mlijekom, lješnjakom, jagodama i bijelom čokoladom) te Rabarbara (s franačkim kruhom od kiselog tijesta, drvom ribiza i malinama).

Gost chefa Bernarda Koraka na večeri je bio njemački chef Christian Mittermeier iz restorana Villa Mittermeier iz grada Rothenburg ob der Tauber, za kojeg je kuhanje, baš kao i za chefa Koraka, puno više od pripremanja hrane. Naime, chef Mittermeier kuhanje smatra činom brige i pažnje koji uključuje određeni stav prema hrani i namirnicama. Obojica chefova njeguju posebnu naklonost lokalnim namirnicama od kojih pripremaju jela čiji okusi se ne zaboravljaju.

U večeri Chefs at sea sudjelovalo je 8 restorana, članova udruge JRE Croatia. Osim restorana Korak, ljubitelji gastronomije tako su mogli uživati u večerama u umaškom restoranu Badi gdje je uz domaćeg chefa Aleksadra Grubića kuhala chefica Annett Teich iz restorana BK (JRE France), u Konobi Boba na Murteru gdje je domaćin bio chef Vjeko Bašić a gost Federico Beretta, restaurant Feel Como (JRE Italy) ili pak u korčulanskom restoranu LD gdje je uz domaćina, chefa Marka Gajskog, kuhao chef Alessandro Ciriello iz restorana L’Horizon (JRE Belgium).

Također odlično se jelo i u šibenskoj Konobi Pelegrini, gdje je chef Rudolf Štefan ugostio kolegu Chiela de Groota iz restorana Amused (JRE Netherlands), ali i u zadarskoj Foši gdje su kuhali chef Saša Began i gost Siggi Tschurtschenthaler iz restoran Adler (JRE Switzerland). Sjajni domaćini večere Chefs at sea bili su i San Rocco iz Brtonigle gdje je chefica Floriana Ružić ugostila kolegicu Teresu Gutierrez iz restorana Azafran (JRE Spain) te Draga di Lovrana i chef Luka Goleš koji su ugostili chefa Sorena Herziga iz restorana Herzig (JRE Austria).