S padina Papuka na najveći svjetski sajam ribe – jedinstvene hrskave delicije Panona Mare među trendovima 2023.

Španjolska je domaćin najvećeg svjetskog sajma ribe, a posjetitelje su posebno oduševili okus i hrskavost paniranih proizvoda brenda Panona Mare, spravljenih od 100% mesa slatkovodne ribe, odnedavno dostupnih i hrvatskim potrošačima

Poljoprivredno poduzeće Orahovica, najveći proizvođač i prerađivač slatkovodne ribe u Hrvatskoj i regiji, i ove je godine predstavilo svoje proizvode pod brendom Panona Mare na najvećem svjetskom sajmu ribe – Seafood Expo Global 2023 u Barceloni. Najvažnije je to događanje u sektoru ribarstva i akvakulture, s tradicijom dugom već 25 godina, na kojemu se svake godine sastaju glavni proizvođači, dobavljači i kupci ribe iz cijelog svijeta.

Ovogodišnje izdanje sajma, održano od 25. do 27. travnja, najveće je i najsadržajnije do sada, a privuklo je više od 33.000 posjetitelja. Preko 2.000 profesionalnih izlagača iz 87 zemalja diljem svijeta predstavilo je nove trendove, proizvode i tehnologije vezane za riblju hranu.

Kao jedan od 10 izlagača iz Hrvatske u organizaciji Hrvatske gospodarske komore, Panona Mare i ove se godine istaknuo kao jedini brend koji nudi prerađenu slatkovodnu ribu u obliku paniranih ready-to-cook proizvoda.

„Riječ je o jedinstvenim i inovativnim proizvodima koji su prilagođeni potrebama suvremenog potrošača, jednostavnijoj pripremi i ukusnijoj konzumaciji. Nakon distribucije u HORECA sektoru, odnedavno su kroz maloprodaju dostupni i hrvatskim kupcima, a istovremeno se pripremamo za plasman na europsko i svjetsko tržište. Sudeći po reakcijama posjetitelja na sajmu, naši hrskavi riblji proizvodi jedinstveni su po konceptu i okusu, a panirana riba spremna za brzu i jednostavnu pripremu proglašena je jednim od trendova 2023. Kao jedan od najvažnijih događanja u sektoru ribarstva, ovaj sajam odlična je platforma za poslovne susrete s ciljnim kupcima u B2B segmentu, ali i prilika za daljnju izgradnju imidža Panona Mare“, ističu iz PP Orahovice.

Hrskavi Fish Chips od šarana idealan je snack za druženja, Fish Burger i Fish Nuggetsi pravi su izbor za najmlađe jer su u potpunost očišćeni od kostiju, a panirani odresci šarana prvi su izbor tradicionalnih ljubitelja slatkovodne ribe.Osim paniranih snackova, pod imenom Panona Mare na europskom se tržištu može pronaći svježi, smrznuti i dimljeni program, odnosno proizvode cijele ribe, ribljih odrezaka, fileta, dimljenog šarana te delikatesnih ribljih namaza. Svi proizvodi posjeduju oznaku „ŽIVJETI ZDRAVO“ što znači da imaju jako nizak udio, ili uopće nemaju soli te su vrijedan izvor proteina i vitamina D koji pridonosi zdravlju kostiju i zubi, osigurava konstantnu koncentraciju kalcija i fosfata u tijelu, važnih za razvoj djece i odraslih, a služi i za održavanje normalne funkcije mišića i živčanog sustava.

U sklopu predstavljanja Panona Mare proizvoda, ove se godine za ukusno spajanje namirnica u primamljiva jela pobrinuo Tihomir Bježančević, hrvatskoj javnosti poznatiji kao natjecatelj kulinarskog showa MasterChef. Posjetitelji sajma tako su imali priliku kušati neodoljive delicije od slatkovodne ribe.

S obzirom na proizvodnu politiku „od polja pa do stola“, vrhunska kvaliteta i sigurnost sirovina i proizvedene hrane imperativ su poslovanja PP Orahovice. Riba se prerađuje netom prije isporuke što osigurava visoku svježinu i kvalitetu proizvoda. Zahvaljujući kontinuiranim ulaganjima u restrukturiranje ribnjaka, povećanje površina u funkciji proizvodnje ribe, najmoderniju opremu i tehnologiju za preradu ribe i razvoj novih proizvoda, u posljednjih šest godina izvoz smo povećali gotovo osam puta“, zaključio je predsjednik Uprave PP Orahovice Saša Breznik dodavši kako ukupno ulaganje u ribnjačarstvo PP Orahovice na području 9 županija unazad 10 godina iznosi oko 22 milijuna eura, dok je samo u tvornicu za preradu ribe uloženo više od 5,5 milijuna eura.

Nastavljajući stoljetnu tradiciju i načela održive proizvodnje, PP Orahovica ribu uzgaja na 6.817 hektara ribnjaka okruženima čistom, netaknutom prirodom u podnožju brežuljaka središnje Hrvatske. Ribnjaci se pune vodom iz obližnjih rijeka i slivnim vodama iz Parka prirode Papuk, u kojem nema zagađivača i u kojem je minimalni utjecaj štetnih vanjskih čimbenika što uzgojenoj ribi daje iznimnu kvalitetu, a što su i ove godine ponovno potvrdile reakcije posjetitelja najvećeg svjetskog sajma ribe.