MODERNO OBRAZOVANJE KADROVA – ključ uspjeha u turizmu

Uspješno održani 3. Dani turizma i ugostiteljstvau Zagorju, koji su ovoga puta gostovali u Zagrebu,u organizaciji Regionalnog centra kompetentnosti Zabok u okviru projekta ReCeZa. Projekt sufinancira Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.

Tri dana vrhunskog programa Dana turizma s enogastronomskim radionicama, prezentacijama, panel raspravama i sajmom lokalnih proizvoda sjeverozapadne Hrvatske dokazuje kako je budućnost hrvatskog turizma u dobrim rukama uz preduvjet da se mladima omogući suvremena edukacija, aktivna podrška i sloboda da pokažu svoja znanja i vještine. Radosna i ponosna lica učenika dokazuju da poslovi u turizmu itekako privlačni ako se obrazovanju mladih za poslove u turizmu i ugostiteljstvu pristupi na suvremeni način.

Dane turizma i ugostiteljstva u Zagorju otvorila je Draženka Jurec, ravnateljica Srednje škole Zabok, a uzvanicima su se obratili Anna Mladenovics, ravnateljica Instituta Liszt – Mađarskog kulturnog centra, Vlatka Mlakar, izaslanica župana Krapinsko-zagorske županije Željka Kolara, pročelnica Upravnog odjela za javnu nabavu i EU fondove Krapinsko-zagorske županije, Slavko Štefičar, ravnatelj Uprave za održivi razvoj i konkurentnost turističke destinacije Ministarstva turizma Republike Hrvatske i Siniša Hajdaš Dončić, predsjednik saborskog Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost Hrvatskog sabora, a zanimljivo je istaknuti kako je gospodin Hajdaš Dončić bio nekadašnji učenik Srednje škole Zabok. Nakon svečanog otvorenja projekt ReCeZa predstavila je Veronika Kolman, voditeljica Regionalnog centra kompetentnosti u turizmu i ugostiteljstvu Zabok.

Draženka Jurec, ravnateljica Srednje škole Zabok istaknula je važnost suradnje s drugim institucijama i studijskih putovanja s ciljem usvajanja najboljih iskustava:U okviru projekta radimo na novim strukovnim kurikulima, na novim zanimanjima vezanim uz sektor turizma i ugostiteljstva koji bi trebali doprinijeti da imamo vrhunski kadar. Kako bismo to postigli, potrebna su nam međunarodna iskustva, zato smo imali studijska putovanja i suradnju sa turističkim i ugostiteljskim školama, obrtničkim komorama i s nama susjednim zemljama.

 

Puno pohvale učenicima, proizvodi koje sam vidio i zadnji puta me svaki puta oduševe. To je poruka koju treba shvatiti – samo nastavite tako dalje, u turizmu ima mjesta za vas i ne trebate se bojati za svoju budućnost, Slavko Štefičar, ravnatelj Uprave za održivi razvoj i konkurentnost turističke destinacije Ministarstva turizma Republike Hrvatske.

 

 Regionalni centar kompetentnosti Zabok daje prije svega mogućnost stanovnicima Krapinsko-zagorske županije, ali i regije  da im se omogući suvremeno obrazovanje 21. stoljeća sa svim potrebnim hardverskim i softverskim alatima. Zgrada, hotel, kabineti predstavljaju hardver, a ono što je važnije od toga je da mora postojati i softver –  a to ste vi. Vaš trud, vaša ljubaznost i vaša motivacija da usmjeravate učenike da ostanu ljudi koji su ključ uspjeha u turizmu, naglasio je Siniša Hajdaš Dončić, predsjednik saborskog Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost Hrvatskog sabora.

Otvorenjem već ove jeseni, Regionalni centar kompetentnosti CUT ponudit će nove metode učenja, cjeloživotno obrazovanje i modernizirati pristup u osposobljavanju osoba za suvremeno tržište rada u turizmu i ugostiteljstvu u novim prostorima škole i akademisa koji će tržišno poslovati i u kojem će raditi učenici škole.

Ono što nas razlikuje od drugih škola je što u sklopu infrastrukture škole gradimo i akademis – smještajni objekt hotelskog tipa u kojem će biti moguće smjestiti 40 osoba u dvokrevetnim sobama s tri i četiri zvjezdice. Ono što je zanimljivo, a što se rijetko gdje može vidjeti jest da će naši učenici kuhati i posluživati goste, kao i uređivati sobe te iščekivati goste na recepciji. Akademis će služiti kao poligon za vježbe čime stvaramo inovativan način obrazovanja gdje će učenici svoje učenje temeljiti na radu,istaknula je Veronika Kolman, voditeljica Regionalnog centra kompetentnosti u turizmu i ugostiteljstvu Zabok.

Trodnevna manifestacija započela je u utorak, 18. travnja stručnim enogastronomskim radionicama za nastavnike, mentore i učenike nakon čega je u četvrtak, 20. travnja svečano otvoren sajam te su uslijedila predavanja, okrugli stolovi i paneli. Zoltán Mészáros, glavni savjetnik Veszprém-Balaton 2023 EcoC održao je predavanje na temu Važnost međuregionalne i međunarodne suradnje u turizmu i edukaciji, nakon čega je započeo okrugli stol na temu Edukacija – ključ uspjeha u turizmu i obrazovanja. O ovoj vrlo važnoj temi diskutirali su Veljko Ostojić, direktor Hrvatske udruge turizma, Mislav Balković, osnivač i dekan visokog učilišta Algebra, Dora Smolčić Jurdana, predstojnica Zavoda za turizam Fakulteta za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu Opatija, Stanka Karažija, direktorica Olivia Green Camping Tisno i Draženka Jurec, ravnateljica Srednje škole Zabok na okruglom stolu diskutirali su o vrlo važnoj temi. Panelisti okruglog stola zaključili su da programi obrazovanja moraju biti sinkronizirani s potrebama struke s naglaskom na cjeloživotnom učenju. Bitno je kod mladih izgraditi pozitivan mindset prema poslu i turizmu jer se na taj način vještine lakše uče.

Nakon stručnog i praktičnog dijela Dani turizma i ugostiteljstva u Zagorju zaokruženi su zabavnim progamom pod nazivom Škola je COOL koji je predstavio vještine učenika, a posjetitelji su mogli uživati na Europskom trgu u degustaciji bezalkoholnih koktela, prezentaciji izrade tradicionalnih zagorskih specijaliteta, glazbenom programu kao i prodajnoj izložbi OPG-ova i drugih ponuđača proizvoda turizma i ugostiteljstva sjeverozapadne Hrvatske.

Stručne gastronomske i vinske radionice za nastavnike i učenike, susret agencija i turističkih ponuđača sjeverozapadne Hrvatske, okrugli stolovi, predavanja i paneli na kojima su se diskutirale vrlo važne teme samo su dio kvalitetnog programa ovogodišnjeg sajma Dani turizma i ugostiteljstva u Zagorju.

Dani turizma i ugostiteljstva u Zagorju održavaju se u sklopu projekta ReCeZa – Regionalni centar Zabok ukupne vrijednosti 66.693.287,89 kn. Ukupan iznos projekta financiran je iz Europskog socijalnog fonda, u okviru Operativnog programa učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020.

Sadržaj objavljenog materijala isključiva je odgovornost Srednje škole Zabok.