Izabrani stipendisti projekta RISE THE BAR

U utorak 18. travnja na predstavljanju vodiča Gault&Millau 2023. za Hrvatsku proglašeni su ovogodišnji dobitnici kulinarskih stipendija koje Coca-Cola HBC Adria dodjeljuje u sklopu projekta Raise the BarChefovi Stella Pasek, Nikola Tomašić i Tilen Utenkar te slastičarka Željka Bleuš ovogodišnji su dobitnici stipendija koji će nastaviti svoje profesionalno usavršavanje na uglednim svjetskim učilištima kao što su Le Cordon Bleu, École Ducasse i ALMA – La Scuola Internazionale di Cucina Italiana.

„Projektom Raise the Bar Coca-Cola HBC Adria od 2019. godine pruža podršku mladim profesionalcima koji rade u ugostiteljstvu da ostvare svoje ambicije i postignu razinu izvrsnosti koja će doprinijeti cijelome sektoru. Do sada smo na Akademiji Raise the Bar educirali 55 barmena, konobara i barista, talentiranim mladim kuharima i slastičarima dodijelili smo 14 stipendija te smo za više od 1.000 učenika škola s ugostiteljskim i turističkim usmjerenjima osigurali dodatnu edukaciju u sklopu programa Raise the Bar Youth. Ponosni smo što smo podigli razinu njihovoga znanja i pomogli im da ga usklade sa zahtjevima tržišta i potrebama poslodavaca“, istaknuo je Filip Verbanac, direktor Odjela za kavu, jaka alkoholna pića i ugostiteljstvo Coca-Cole HBC Adria.

 

Dobitnike stipendija odabrali su idejni začetnik projekta Raise the Bar Filip Verbanac, chefovi Igor Gudac, Marko Gajski i Bruno Vokal te najbolji hrvatski sommelier i suvlasnik Noela Ivan Jug, a dugogodišnjim članovima žirija ove godine pridružila se i slastičarka Tea Mamut.

Dvodnevnom tehničkom testiranju pod budnim okom vrhunskih stručnjaka pristupilo je ukupno 11 finalista, a žiri je ocjenjivao njihove ideje za realizaciju jela, izvedbu, prezentaciju i okus te motivaciju i ambiciju. Uz zavidno visoke ocjene u svim kategorijama testiranja, Stella, Nikola, Tilen i Željka dobili su najviše moguće ocjene u kategorijama motivacije i ambicije.

Stella Pasek (25) iz Zagreba trenutno radi u Theatriumu, a iskustvo je stekla radeći u restoranima Ab Ovo i Beštija. Stella je i prošle godine bila među finalistima za stipendiju, a ove je godine pokazala izniman napredak ostvarivši najbolje rezultate na testiranju. Značajan napredak u odnosu na prošlu godinu pokazao je i Nikola Tomašić (22) s Korčule, koji iskustvo stekao radeći u dvama restoranima s Michelinovom zvjezdicom – Noelu i Lešić Dimitriju. Tilen Utenkar (24) iz Slovenije s ostalim dobitnicima dijeli ambiciju i motivaciju, ali i znanje koje je stekao tijekom rada u ponajboljim nacionalnim restoranima kao što su Landerik i Hiša Franko. Slastičarka među kuharima i sudionica Masterchefa, Željka Bleuš (25)s Korčule, priliku za besplatno profesionalno usavršavanje dobila je jer je imala najbolje rezultate u slastičarskome dijelu testiranja.

Dobitnici će u suradnji s timom projekta Raise the Bar odabrati učilište koje će pohađati kako bi edukacija bila usklađena s njihovim trenutnim znanjima i željenim područjem usavršavanja.

Uz Stipendije, Raise the Bar obuhvaća i Akademiju za barmene, konobare i bariste te program Raise the Bar Youth za učenike završnih razreda srednjih škola s ugostiteljskim i turističkim usmjerenjima. Više informacija o projektu možete pronaći na internetskoj stranici: raisethebaradria.com.