BREND „KVARNER MARITIME HERITAGE“ OSVOJIO PRVO MJESTO

BREND „KVARNER MARITIME HERITAGE“ OSVOJIO PRVO MJESTO NA NATJEČAJU EUROPSKE MREŽE KULTURNOG TURIZMA U KATEGORIJI „TRANSNACIONALNI TEMATSKI TURISTIČKI PROIZVOD“

 

Jučer, 21. listopada, Europska komisija za turizam dodijelila je Turističkoj zajednici Primorsko-goranske županije prvo mjesto za projekt održivog turizma „Kvarner Maritime Heritage“ na natječaju Europske mreže kulturnog turizma (ECTN). Time je brend Turističke zajednice Primorsko-goranske županije proglašen najboljim ovogodišnjim tematskim proizvodom održivog kulturnog turizma u Europi!

Jako smo ponosni na ovo vrijedno priznanje! Ovo nam je samo još jedna u nizu potvrda kako naši projekti i ideje imaju prepoznatljivost u svijetu, potencijal i veliku turističku vrijednost, koju su u slučaju našeg brenda „Kvarner Maritime Heritage“ prepoznali i priznali uvaženi europski stručnjaci iz domene kulturnog turizma. Projekt smo kandidirali još u lipnju, konačna odluka i proglašenje uslijedilo je na 15. Međunarodnoj konferenciji za kulturni turizam Europe koja se održavala u gradu Krku od 19. do 22. listopada. Brend „Kvarner Maritime Heritage“ osmislili smo zajedno s našim partnerima tijekom provođenja EU projekata Mala barka i Arca Adriatica čiji je cilj bio očuvanje, zaštita, promocija i turistička valorizacija bogate maritimne baštine regije. Veliko hvala svim našim partnerima i suradnicima, kao i vodećem partneru Primorsko-goranskoj županiji – ovo je naš zajednički uspjeh! – istaknula je direktorica Irena Peršić Živadinov.

Pomorska baština Kvarnera brend je koji su nam zapravo ostavili naši preci, pomorci i ribari, i zato je važno, iz poštovanja prema bogatoj pomorskoj tradiciji koju baštinimo, ulagati i truditi se oko njezinog očuvanja i promocije.

Primorsko-goranska županija i Turistička zajednica Primorsko-goranske županije kroz EU projekte Mala Barka i Arca Adriatica, otrgnula je od propadanja tradicijske barke, obnovila ih i stavila u funkciju turističke promocije pomorskih destinacija. Lijepo je kada rezultate tog zajedničkog rada i zalaganja okruni nagrada poput ove. Čestitke svima koji su vrijedno radili i dalje rade na očuvanju i promociji pomorske baštine. Ponosno i motivirano nastavljamo dalje – izjavio je župan Zlatko Komadina.

Tijekom konferencije u Krku, Turistička zajednice Primorsko-goranske županije održala je i prezentaciju brenda „Kvarner Maritime Heritage“, kroz čiju su kandidaturu posebno istaknute aktivnosti na očuvanju bogate kvarnerske maritimne baštine kroz stvaranje novog turističkog proizvoda. Podsjetimo kako je kroz EU projekte Mala barka i Arca Adriatica od 2015. godine obnovljeno 16 tradicijskih kvarnerskih barki, svake godine se održava 5 velikih maritimnih manifestacija u Rijeci, Mošćeničkoj Dragi, Krku, Crikvenici i Nerezinama/Malom Lošinju, osmišljena su 24 itinerara pomorske baštine, osnovana su i izgrađena 4 interpretacijska centra pomorske baštine u Mošćeničkoj Dragi, Krku, Malinskoj i Malom Lošinju (loger Nerezinac) te je postavljeno 90 interpretacijskih ploča i oznaka koje se nalaze diljem primorskih destinacija županije a zahvaljujući kojima se posjetitelji i gosti upoznaju s bogatom maritimnom baštinom regije i uz pomoć tih oznaka imaju mogućnost kreirati vlastitu turu sukladno lokaciji na kojoj se nalaze.

Nedavno je i „Umijeće gradnje i plovidbe tradicijskim barkama Kvarnera“ dobilo i status nematerijalnoga kulturnog dobra te je upisano u Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske tj. na Listu zaštićenih kulturnih dobara, a njegovi nositelji su Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka i Koordinacija udruga za očuvanje i revitalizaciju pomorske, ribarske i brodograđevne baštine Kvarnera i Istre. Tu je i Virtualni muzej pomorske baštine Jadrana, kao primjer digitalizacije maritimne baštine koji u svojoj bazi ima preko 1.000 predmeta i objekata.