Vinom i poezijom završeno drugo izdanje atraktivnog festivala Slavonija i Podravina, wine not!?

Vinom i poezijom završeno drugo izdanje atraktivnog festivala Slavonija i Podravina, wine not!?

Virovitičko-podravska županija nova je butik vinska destinacija. Upravo je to potvrdilo drugo izdanje rujanskog festivala koji je povezao poznate lokacije Plemićke rute i iznimna vina

Virovitica, 5. listopada 2022.– Vino je poezija u boci. Tom je izjavom enologinja Ivana Nemet započela posljednju ovogodišnju ekskluzivnu vinsku degustaciju u sklopu festivala Slavonija i Podravina, wine not!? Ta rečenica nije izrečena posve slučajno jer se ova atraktivna radionica prošlog vikenda održavala na mjestu na kojem su nastajale najljepše pjesme, u kući Petra Preradovića.

Danas u funkciji interpretacijskog centra, ova kuća je glavni razlog zbog čega Grabrovnicu pored Pitomače posjećuje sve veći broj gostiju, uživajući u miru i tišini podravskog sela.

Iznimna vina iz susjedstva

Na posljednjoj postaji ovogodišnje rujanske vinske manifestacije tako su se savršeno ispreplele dvije umjetnosti – vino i poezija.

„Iako većina u vinu vidi tek ugodu, ono je ipak puno kompleksniji proizvod. Vino je kreacija u koju su utkani ljubav, znanje, zemlja, sunce, kiša, drvo, hladnoća, toplina“, poručila je Ivana Nemet koja je za vinsku večer odabrala tri vina sa lokaliteta Aršanj na pitomačkom području.

Sjajno otvaranje s rajnskim rizlingom iz 2021. vinarije Harsan, iznimne aromatike, i ugođenih kiselina, slijedilo je, hrvatskom tržištu potpuno nepoznato, vino sorte solaris iz 2021. vinarije Chresno, na nosu medenih nota, kompleksno, na okusu gusto, viskozno i sa slatkim završetkom. I za kraj, netipičan, sjajan Chardonnay iz 2021. vinarije Podrum Vineda, karakterističnog mirisa i zaokruženog okusa arome bagrema… Poziva na uživanje.

Vidimo se dogodine!

Uz gurmansku priču poznatog restorana Zlatni klas iz Otrovanca, karakterne interpretacije glazbenika i zabavljača Mladena Medaka te glazbenu kulisu benda The Fusion, bila je to prava umjetnička večer. Recitirala se poezija, članovi Likovnog kluba Duga predstavili su tehniku slikanja crnim vinom… A svemu što je lijepo jednom mora doći kraj pa tako i festivalu za koji se tražilo mjesto više.

„Slavonija i Podravina, wine not!? vinski je festival koji uz iznimna vina sa područja Virovitičko-podravske županije, promovira i jedinstvene ambijente Plemićke rute, od dvoraca i kurija do prekrasne prirode. Događanja poput ovih pridonose pozicioniranju naše županije kao atraktivne butik vinske destinacije koja ne igra na kartu masovnosti nego ekskluzivnosti. Vjerujem da se vidimo dogodine na trećem festivalu Slavonija i Podravina, wine not!?“, poručila je Martina Jakelić, direktorica TZ Virovitičko-podravske županije, koja je uz lokalne turističke zajednice organizator festivala.

Foto: Matija Turkalj