Gastro putovanje za pamćenje – JRE Talent and Passion

U nedjelju, 25.9. održao se šesti po redu TALENT AND PASSION – event koji organizira udruga restorana JRE-HRVATSKA.

Jedan put godišnje okupe se svi članovi udruge kako bi dijelili svoju strast – strast prema GASTRONOMIJI. JRE udruga, potječe iz Francuske, a danas okuplja 16 zemalja članica iz cijeloga svijeta. I Hrvatska je jedna od članica ove prestižne udruge.

JRE Hrvatska od 01.01.2022. broji 16 članova, od kojih su mnogi u preporuci ili imaju Michelinovu zvjezdicu. Sve su to restorani neupitne kvalitete, profesionalni i kreativni kuhari, vrhunsko osoblje, bajkoviti krajolik u kojem djeluju no najvažniji od svega su restorani povezani čvrstom niti koja raste iz dana u dan.

Ta zajednička nit je strast!

Strast kuhara, konobara i sommeliera, strast recepcionara i hostesa, strast vlasnika restorana koji rade ono za što žive i vođeni su strašću! Neprestana strast nit je vodilja međunarodne udruge JRE koja na regionalnoj razini traži i prepoznaje restorane s istim motivima i ciljevima.

Šesti po redu event održao se prvi put u Dalmaciji i to u gradu Zadru pod nazivom „ZADARSKI VREMEPLOV“.

 

Uz vremenske nepogode najavljene za datum održavanja eventa, organizatori su u samo par dana našli novu lokaciju na kojoj su premjestili dosadašnje najavljene 3 koje su trebale biti na otvorenim prostorima u gradu Zadru.

Talent and passion startao je u 12:00 h, u restoranu Foša, gdje su nas dočekali chefovi JRE udruge i najavili program.

Uz koktele Maraske koje je radio barmen Marin Nekić probali smo specijalizirani koktel osmišljen samo za ovaj event pod nazivom „Maraschino kiss“.

Uživajući u koktelima, prošetali smo se gradom Zadrom uz prisustvo vodiča koji su nas odveli do lokacije eventa – PROVIVUDROVA PALAČA.

Najstariji dio Palače datira iz 1607. godine, te je Palača nadograđivana od 17. do 20. stoljeća. Zbog svoje iznimne kulturno-povijesne važnosti Providurova palača je još 1978. godine uvrštena u Registar nepokretnih kulturnih spomenika RH.

Atrij palače predstavljao je uvod u gala večeru na kojem su chefovi pripremali zalogaje koje smo mogli kušati uz pratnju pjenušaca vinara partnera udruge.

 

Gala večera odvijala se u glavnom atriju palače, gdje smo kušali vjerujemo po prvi put kreacije dva chefa n jednom tanjuru. Večera se sastojala od 5 sljedova a svaki slijed je radilo 2 restorana. Za svaki slijed, JRE servis služio je i besprijekoran wine pairing od različitih 5 vinara koji su dio udruge.

 

Menu od 5 sljedova:

  1. Škampe – Senjković Pošip tristeca 2020.

Pergola i Draga di lovrana

 

 

  1. Školjke – Kozlović JRE Malvazija 2018.

Navis i Badi

 

  1. Riba – DALMATIAN DOG Testament

Ld i Foša

 

  1. Kozlić pivac- Korta Katarina Zinfandel 2018.

Pelegrini i Korak

 

  1. Maraška – GRAŠEVINA LEDENA BERBA Galić

Zijavica i Dubravkin put

 

Nakon gala večere nije bio kraj eventa! Prvobitni ulaz u palaču pretvorio se u after party kao i ostali atriji koji povezuju palaču.

 Uživali smo u vinima, zalogajima malih proizvođača ali i svim ostalim koktelima i zalogajima koji su priredili partneri udruge.

 će nam ostati u pamćenju druženje u Zadru sa obitelji restorana udruge JRE-Hrvatska. Veselimo se njihovim novim projektima i novom Talent and passionu koji će se održati 2023. Godine!