U RUJNU SE „NOSI“ PLAVA BOJA

Pred nama je najplaviji mjesec na Rivijeri Crikvenici – 10. „Mjesec plave ribe“

Iako je ljeto već polako na odlasku, dobro raspoloženje i zabavu u kojima smo uživali u ljetnim mjesecima možemo produljiti kreativnim događanjima koje smo pripremili u rujnu. „Mjesec plave ribe“ je zanimljiv projekt koji je utemeljila Turistička zajednica Grada Crikvenice nadahnuta bogatom ribarskom tradicijom našega kraja i koji je dio projekta „Cesta plave ribe“. Koliko je plava riba važna vladarica ovoga područja, govori i činjenica da je „Tjedan plave ribe“ postao „Mjesec“, a ove godine će se održavati od 9. do 30. rujna.

Prezentacija projekta „Cesta plave ribe“ i otvaranje „Mjeseca plave ribe“ predviđeni su za petak, 9. rujna,
na Trgu Stjepana Radića u Crikvenici. Od 18:00 sati ćete moći uživati u cooking showu poznatih kuhara i
njihovim kreativnim menijima (chef Dino Galvagno, chef Katy Evans, „Balustrada“)

Prava atrakcija će zasigurno biti ribarski brod koji će u crikveničku luku dovesti svježe ulovljenu jadransku tunu od koje će kuhari hotelske tvrtke „Jadran“ d.d. spremati tri različita menija. Spoj plave ribe i dobre kapljice vina je jedna od najpoželjnijih kombinacija, stoga vas očekuje sajam lokalnih vina pod nazivom „Kvarner Wines“. Ines Matić Matešković, Lucija Matijević, Marinela Mrkonja, Martina Škarica i Monika Neral – imena su pet sommelierki, ambasadorica kvarnerskoga vinskog podneblja, koje će pripremljena jela od tune uparivati s lokalnim vinima. U sommelierskim krugovima ih zovu „ženska sommelierska reprezentacija Kvarnera“, a povezuje ih zajednička ljubav i strast prema vinu te angažman i edukacije u svijetu vina.
Njihova misija i vizija su širiti vinsku kulturu i znanje – svaka na svoj način, ali zajedničkim snagama. U večernjim satima slijedi dodjela certifikata ugostiteljskim objektima koji su dio projekta „Cesta plave ribe“, a za pjesmu i ples će se pobrinuti glazbeni sastav „Trio Crikvenica“ i klapa „Rišpet“. Tijekom mjeseca posvećenog vladarici tradicionalne gastronomije našega kraja, ugodno se iznenadite i počastite svoje nepce u odabranim restoranima i konobama na području crikveničke rivijere jer naši su vrijedni ugostitelji za vas pripremili najkreativnije menije čiji je glavni sastojak naša „plavuša“. Odabrani ugostiteljski objekti su: u Crikvenici restoran „Burin“, konobe „Karoca“ i „Trabakul“, restorani hotela „Crikvenica“, „Esplanade“ i „Stypia“, u Jadranovu konoba „Feral“, a u Selcu restoran „Kantunić“ te konobe „Ulika“ i „Riva“. A želite li razmaziti svoja osjetila na najvišoj razini, za vas smo pripremili „ljubavnu priču“ ribe i vina, koja traje od davnina, točnije, sljubljivanje plave ribe i vina Kvarnera u restoranu hotela „Esplanade“ i restoranu „Burin“ u Crikvenici (više informacija o ekskluzivnim menijima i rezervaciji u letku koji se nalazi u privitku).

U našem i vašem „Mjesecu plave ribe“, valja spomenuti i još dvije lokacije za jedinstveno gastronomsko putovanje – to je Preradovićeva ulica u Crikvenici (16.-18.9. i 23.-25.9.) i Beach bar bistro „Tunar“ u Selcu (9.-11.9., 16.-18.9. i 23.-25.9.). Na obje lokacije će se nuditi posebna gastro ponuda od plave ribe, tako da možete kušati jela kao što su moderna verzija rupica, tuna burger, tartar od tune, tartar od divljeg lososa, Cezar salata sa sabljarkom, tuna steak s avokadom i mangom … Pssst! Više od ovoga nećemo otkrivati, ostatak saznajte sami! Kako uvijek uz dobru hranu i društvo ide i dobra glazba, ovisno o datumima i lokacijama, zabavljat će nas glazbeni sastavi „Baruffa“, „Fortunal“ i „Coffee Shop Acoustic“, klapa „Kala“ te DJ iznenađenja.
Korak po korak, s jedne ceste krenimo na drugu … Na kraju tog puta nas čeka jedinstveni doživljaj, kombinacija jazza, jela od plave ribe i umjetnosti na Kotoru – „Rib-art na Kotoru“, koji će se održati 24. rujna od 16:00 do 19:00 sati. Moći ćete uživati u jazz nastupu Damjana Grbca i kvarteta „GIIPUJA“, ponudi jela od plave ribe i likovnoj radionici Marijana Mavrića (prijave na radionicu: prijava@tzg-crikvenice.hr).

Obavezno „zaplivajte“ našim društvenim mrežama gdje vas čekaju informacije i obavijesti o najtraženijoji najpoželjnijoj „plavuši“ na Rivijeri Crikvenici. Organizator: Turistička zajednica Grada Crikvenice
Suorganizatori: „Jadran“ d.d., Cocktail bar „Balustrada“, Kavana „Toš“, Ugostiteljski obrt „Feral“, Vinska kuća „Pavlomir“, „Eko selo Selce“ d.o.o., bistro „Tunar”, „Drivenik Brewery“, JD „Val“
Partneri projekta:
restorani: „Burin” i „Kantunić“, restorani hotela „Crikvenica“, „Esplanade” i „Stypia“, konobe: „Feral“, „Karoca”, „Riva”, „Trabakul” i „Ulika”, „Kvarner Wines“, „Vinner“
Pokrovitelji: Grad Crikvenica, „Eko Murvica“ d.o.o., ŽLU Crikvenica, Turistička zajednica Kvarnera,
„Kvarner Maritime Heritage“, „Fest“ d.o.o.