Slavonija kakvu pamtite: Svečano je otvoren festival Zlatnih žica Slavonije

Gromoglasnim pljeskom i uzvicima divljenja podržana je velika povorka kulturno-umjetničkih društava s područja iz Hrvatske i šire, predvođena jahačima na plemenitim konjima, bogatim konjskim zapregama, mažoretkinjama i drugim sudionicima folklorne večeri koja je najavila svečano otvorenje festivala Zlatne žice Slavonije.

Požegu su ispunile svečane narodne nošnje ukrašene zlatovezom i dukatima, a folklorni nastupi, uprizorenja običaja, pjesma i ples obilježili početak najvećeg festivala tamburaške glazbe koji slavi baštinu Zlatne Slavonije. Dolaskom povorke na središnji gradski trg, nastupom domaćih i gostujućih kulturno-umjetničkih društava i podizanjem festivalske zastave započele su Zlatne žice Slavonije koje će svojim bogatim trodnevnim programom slaviti slavonsku baštinu.

„Festival naglašava njegovanje običaja i tradicionalne tamburaške glazbe te je prilika za predstavljanje bogatstva baštine Zlatne Slavonije, a to iz godine u godinu prepoznaju i brojni posjetitelji svih generacija. Priroda, kultura i vrhunska enogastronomska ponuda svrstavaju posljednjih godina Zlatnu Slavoniju među najpropulzivnije turističke destinacije u Hrvatskoj, a najveći i najstariji festival tamburaške glazbe u Hrvatskoj važan je dio te lijepe priče“, istaknula je Maja Jakobović, direktorica Turističke zajednice Požeško-slavonske županije.

Impresivan uvod u trodnevnu manifestaciju bila je bogata povorka koja je svu raskoš Zlatne Slavonije pokazala kroz harmoniju glazbe žica stotine tamburica, topota konja, svečanih nošnji i druženja svih generacija. Manifestacija se nastavila nastupima domaćih i inozemnih folklornih ansambala. Atraktivni nastupi i pomno osmišljene i uvježbane koreografije pravi su uvod u glazbom, pjesmom i plesom ispunjene festivalske dane.

„Požega je festivalski grad od 1969. godine. Prošlo je više od pola stoljeća od održavanja prvog glazbenog festivala koji je bitno proširio ne samo glazbenu scenu, već i glazbene izričaje i trendove. Požeški festival ubrzo je postao sinonim za tamburašku, slavonsku glazbu i mjesto rađanja velikih imena ovog tradicionalnog glazbenog izričaja.

Slavonija, u svom bogatstvu i gizdavosti, uvijek je znala pokazati tko smo i što imamo. Ovdje nisu samo dobri ljudi i prekrasni krajolici, ovdje su dragocjena povijest i kultura, a sve to uvijek je pratila pjesma. Upravo zbog pjesme, vrhunskih vina, bogate gastro ponude, koncerata, izložbi, sportskih natjecanja, smotre folklora i druga zbivanja, Požega i Zlatna dolina svrstavaju se u red najpopularnijih turističkih destinacija u Hrvatskoj u rujnu, mjesecu početka berbe grožđa.

Vjerujem da će naše drage sugrađanke i sugrađani te svi naši dragi gosti uživati u programu.“, istaknuo je predsjednik organizacijskog odbora festivala dr. sc. Željko Glavić, gradonačelnik Grada Požege.

Program Zlatnih žica Slavonije nastavio se koncertom velikana tamburaške glazbe Zvonka Bogdana uz pratnju 21 tamburice, te bogatim programom koji je osmislio Saša Botički, umjetnički voditelj festivala.

Zlatne žice Slavonije još jednom su pokazale da je festival posveta tradiciji i baštini koja nadahnjuje i oplemenjuje, a Zlatna Slavonija mjesto neprocjenjivog bogatstva i širine slavonske duše.