Ovaj vikend svi u Vrbnik na Dane vina Vrbnik

Dani vina Vrbnik 2022. bogatiji no ikad

 

Blagdan vina, manifestacija Dani vina Vrbnik, tradicionalno se održava posljednjeg vikenda u kolovozu, pa će se i ove godine održati 26. i 27. kolovoza u drevnom gradu nad morem Vrbniku. Dani kada se slavi čarobni dionizijev napitak ove godine obogaćeni su nizom događanja kako bi u Vrbnik privukli što raznolikiju publiku i približili kulturu vina i stola te promovirali destinaciju Kvarner kao eno – gastro destinaciju s vrhunskim autohtonim proizvodima. Svatko tko se za vikend nađe na otoku Krku i u Vrbniku može pronaći nešto za sebe, a turistički brodovi iz Crikvenice, Selca i Novog Vinodolskog uveli su dodatne ture kako bi što više zainteresiranih turista i domaćih stanovnika došlo do Vrbnika.

Ovogodišnji dvodnevni otočki vinski spektakl počinje u petak 26.8. u 15:00 sati s Vrbnik Wine Walkom – vođenom turom po vrbničkim vinarijama kojom će se obići svi vinari članovi Udruženja Kvarner Wines (PZ Vrbnik, Kuća vina Ivan Katunar, Katunar Estate Winery, Gospoja, Vinarija Šipun i Vinarija Nada), a u sklopu ture će se promovirati i „kopneni“ kvarnerski vinari (OPG Ružić, Plovanić vina, Grand Village Estate Winery i Vinska kuća Pavlomir). U vinarijama će se kušati vina, a vinari su osim vina pripremili niz iznenađenja za posjetioce. Nakon svečanog otvorenja manifestacije u 20:30 će se za sudionike Vrbnik Wine Walka izvlačiti bogata tombola koju su sponzorirali kvarnerski vinari.

Tradicionalno se oba dana u vremenu 18:00 – 24:00 održava sajam autohtonih proizvoda u staroj jezgri na kojem, izuzev vinara iz Vrbnika i otoka Krka, odnosno Kvarnera svoje proizvode izlažu i ostali proizvođači autohtonih prehrambenih proizvoda te partneri iz Osječko – baranjske županije. Poseban naglasak je stavljen na autohtone proizvode i na proizvode koji nose oznaku kvalitete Hrvatski otočki proizvod. Izuzetno je bogat i ovogodišnji glazbeni program pa će u sklopu sajma nastupati grupe Insula, Fortunal, Arcamivida, Pan i Whiteheads, Trio Crikvenica, The Mystic Rose i Bojan Volk Quartet, dok će domaćini sve posjetitelje u petak počastiti kocertom hrvatske glazbene dive Zorice Kondže.

Subota 27.8. rezervirana je za Vrbnik Wine Run – utrku općinom Vrbnik koja starta u 9:30, a natjecatelji trče jednom od najljepših ruta na Kvarneru uz more i kroz vinograde Vrbničkog polja. U 18:00 sati se u Vinotelu Gospoja održava Vinska radionica Pet lica kvarnerskih vina koju vodi 5 sommelijerki – ambasadorica Kvarner Wines Ines Matić Matešković, Monika Neral, Lucija Matijević, Martina Škarica i Manuela Mrkonja. Posljednji, vrlo atraktivan program je Vrbnik Wine & Bike Night – biciklijada koja starta kod pršutane Gospoja i prolazi Vrbničkim poljem.

 

U sklopu ovogodišnje manifestacije biti će organizirano i predstavljanje EU projekta BEST MED – BEYOND EUROPEAN SUSTAINABLE TOURISM MED PATH u kojem je HGK ŽK Rijeka jedan od partnera. BEST MED je strateški projekt koji se odvija unutar platforme Panoramed programa Interreg Mediterranean. Bavi se kulturnim rutama te njihovim modelima upravljanja. Partnerstvo čini 10 regija u 9 država (Španjolska, Italija, Francuska, Portugal, Grčka, Slovenija, Crna Gora, Hrvatska i Malta). U sklopu projekta izrađena je brošura „Vinske ceste Kvarnera dio Vinske europske kulturne rute ITER VITIS“, čije će predstavljanje, uz podjelu prigodnih promotivnih materijala projekta, biti organizirano oba dana održavanja manifestacije; u sklopu izložbenog prostora Udruženja Kvarner Wines te u subotu 27. 08. u 18.00 sati na radionici „5 lica kvarnerskih vina“ u vinotelu Gospoja.

Nositelji cijele organizacije su Turistička zajednica Općine Vrbnik i Općina Vrbnik s partnerima Udruženjem Kvarner Wines, Udrugom Torpedo Runners, Promotiv Travel, Osječko-baranjskom županijom i HGK ŽK Rijeka, a sponzori Turistička zajednica Kvarnera, JGL, Jamnica, Pekara Vrbnik, Centar za poljoprivredu i ruralni razvoj PGŽ, članovi Udruženja Kvarner Wines (OPG Ružić, Plovanić vina, Eko selo Selce, Pavlomir d.o.o., Estate Winery d.o.o., Kuća vina Ivan Katunar, Obrt Šipun, PZ Vrbnik, Gospoja, Obrt Nada) dok su medijski pokrovitelji Radio Otok Krk i Bodulija.net.

 

Detalje o cijeloj manifestaciji i svim programima možete doznati u Turističkoj zajednici Općine Vrbnik na info@vrbnik.hrili +385 51 857 479.