TZ Kvarnera ponosna rezultatima dugogodišnjih ulaganja u promociju Gorskog kotara

Zeleno srce Kvarnera na vrhuncu turističke sezone bilježi izvrsne rezultate koji su čak za 16% bolji od rekordne 2019. godine.

Ono što je odlično je to da je Gorski kotar u posljednjim godinama uspio zadržati udio od 1% u turističkom prometu Kvarnera, iako nije bilo značajnog rasta smještajnih kapaciteta, pogotovo hotela, kao što je to bio slučaj s ostalim dijelovima županije.

Rezultat je to dugoročnih ulaganja i aktivnosti TZ Kvarnera na promociji Gorskog kotara kao destinacije aktivnog turizma u području netaknute prirode koja se danas cijeni, šumskih predjela i Nacionalnog parka Risnjak.

Udruživanje turističkih zajednica Gorskog kotara u jednu jedinstvenu područnu TZ zasigurno je unaprijeđenje za ovu izuzetnu destinaciju, a TZ Kvarnera s ponosom može reći da je od njenog osnutka financirala gotovo sve promotivne aktivnosti na domaćem i stranim tržištima gdje god je bila prisutna, od sajamskih nastupa i prezentacija, poslovnih radionica, prihvata studijskih grupa novinara i agenata, oglašavanja u tiskanim i online medijima do TV reklama i jumbo plakata na plažama i drugim atraktivnim lokacijama, sve u dogovoru s TZ Gorskog kotara.

Pokazalo se da su dugogodišnja ulaganja u Gorski kotar, kojem se uvijek pristupalo s posebnom pažnjom i namjenskim financijskim sredstvima, pa je tako prilikom izrade Strateškog plana razvoja turizma Kvarnera poseban dio posvećen upravo razvoju Gorskog kotara, doprinijela ostvarivanju iznadplanskih rezultata.

Operativni marketing plan turizma Kvarnera od 2016. -2020. godine za cilj je imao povećanje u broju dolazaka turista u Gorskom kotaru od 20%, no zahvaljujući svemu navedenom i odličnoj suradnji s TZ Gorskog kotara i dionicima u turističkom prometu, realizirano je povećanje broja dolazaka od čak 30%.

Za istaknuti je da su TZ Kvarnera i HTZ u cilju potpore razvoju Gorskog kotara – destinacije s velikim i jedinstvenim potencijalom, tijekom proteklog razdoblja, uz troškove same promocije, dodatno osigurale turističkim zajednicama Gorskog kotara za razne aktivnosti i projekte gotovo 7 milijuna kuna, od kojih samo u posljednje 2 godine, preko 2 milijuna kuna, čime je novoosnovanoj TZ Gorskog kotara pružena značajna podrška.

Usvojenim Master planom turističkog razvoja Gorskog kotara, koji je bio podlogom za udruživanje u jedinstvenu turističku zajednicu Gorskog kotara, definirano je operativno i financijsko djelovanje, ne samo turističke zajednice, već i JLS Gorskog kotara u pogledu daljnjeg razvoja turizma, uz predviđeni financijski ulog JLS-ova od 1 milijun kuna godišnje.

S obzirom na značaj turizma za Gorski kotar, očekuje se da će, uz već velika financijska ulaganja od strane TZ Kvarnera, Hrvatske turističke zajednice i Primorsko-goranske županije, i gradovi i općine s područja Gorskog kotara preuzeti svoju obvezu iz Master plana i temeljem Sporazuma načelnika i gradonačelnika JLS Gorskog kotara kojim su se obvezali na financiranje TZ Gorskog kotara. Pridržavanje tih usvojenih odrednica djelovanja, poštovanje dogovora i preuzimanje obveza iz navedenih dokumenata, ključno je u daljnjem funkcioniranju, ostvarivanju rezultata i razvoju Gorskog kotara.

 

Foto: Valentina Vukadinov i Ivana Briški Đorđević