„Vino i vruja“ 6. kolovoza nastavlja tradiciju potapanja i vađenja kaveza s vinima iz vruje u Iki

U malom primorskom mjestu Ika, nadomak Opatije, osmu godinu za redom održava se jedinstvena manifestacija pod nazivom Vino i Vruja. Grupa entuzijasta udruge Ikarski barkajoli, uz podršku Turističke zajednice Grada Opatije i Grada Opatije, organizatori su jedinstvene manifestacije tijekom koje se iz dubina ikarske uvale na svjetlo dana izvlače vina renomiranih hrvatskih vinara koja su godinu dana sazrijevala u idealnim uvjetima na izvorima ikarskih vruja.

Vino i vruja jedno je od prvih događanja koje se odvija na nedavno obnovljenom i uređenom trgu u Iki, a novi izgled središnjeg dijela mjesta dat će dodatni sjaj ovoj jedinstvenoj manifestaciji. Ikari su doista prava „vruja“, odnosno vrelo, odličnih ideja i izvor posebnih događanja, među kojima se svojom atraktivnošću izdvaja upravo „Vino i vruja“. Stoga pozivam sve koji je još nisu doživjeli da ne propuste ovo izdanje, dok sve one koji su već otkrili draži ovog događanja, pozivam da ga iskuse u novom ambijentu, pozvao je gradonačelnik Opatije Fernando Kirigin.

Ikarske vruje geološki su fenomen i predstavljaju izvore dalekih ponornica iz dubina kraškog područja, ne samo Učke već, pretpostavlja se, i dalekih Alpa. Nakon kišnih dana, vruje „rade“, postaju aktivne, a dno zaljeva postaje izrovano vodotokovima snažnih bujica iz dubina. Tako vruje u zaljev donose hladnu vodu podzemlja, a zbog boćate vode zaljev je obitavalište bogato ribom, posebice brancinima i ugorima. Izvori vruja predstavljaju također idealan prirodni „podrum“ za sazrijevanje vina.

Manifestacija Vino i vruja inovativan je i jedinstven turistički proizvod kojim se još jednom potvrdilo da je, uz dobre ideje, entuzijazam pojedinaca, te suradnju s lokalnom zajednicom, moguće stvoriti novu dodanu vrijednost za destinaciju. Iz godine u godinu manifestacija raste i privlači sve više posjetitelja, posebice stranih gostiju koji se na inovativan način upoznaju s našim nasljeđem i kulturom kroz gastronomiju i enologiju., istaknulaje direktorica turističke zajednice Grada Opatije, Suzi Petričić

Protekle godine u more je, na dubinu od 20m, položeno cca 4.000 butelja vina vinarija Acinger, Ferenac, Herman, Kabola, Iločki podrumi, Rossi, Miklaužić, Prelac, Sosich, Fuhtar, Matić, Vorić, Kliković Mate (Austrija).

U subotu, 6. kolovoza izvući će se, nakon godinu dana „ležanja“ 13 kaveza vina sa 4.000 butelja vina. Istovremeno, u more će biti spušteno 14 novih kaveza sa  5.000 boca vina kojima će se pridružiti i vina Marčeta iz Fažane te vina vinarije Meglan iz Slovenije.

Atraktivni prizori izvlačenja vina odvijat će se u subotu, 6. kolovoza od 10.00 do 13.00 sati u suradnji Ikarskih barkajola, ronioca Javne vatrogasne postrojbe Opatija, opatijskog Dobrovoljnog vatrogasnog društva te lokalnih ronioca.

U večernjim satima, nakon 19.00 sati, održat će se i degustacija vina potopljenih protekle godine kao i ostalih vina ovih prestižnih hrvatskih vinskih kuća. Uz „fina“ vina, organizator najavljuje i  gastro ponudu uz muzički program u kojem nastupa grupa „Obrazovni program“.

Već osmu godinu zaredom organiziramo potapanje i vađenje  renomiranih hrvatskih vina i iznimno smo zadovoljni odazivom i suradnjom s našim vinarima. Posebno nas veseli da su vinari zadovoljni kvalitetom njihovih vina nakon sazrijevanja u vruji, o čemu će moći svjedočiti i sami posjetitelji tijekom degustacije. Naravno, uz fina vina nepcu je potreban i adekvatan zalogaj pa će tako posjetitelje uz morske plodove na žaru dočekati i druga gastro „iznenađenja, najavio je predsjednik udruge Ikarski barkajoli, Vjekoslav Zahej.

Drugog dana manifestacije, u nedjelju, 7. kolovoza, održat će se smotra tradicijskih barki. Okupljanje posada započet će u 17.00 sati, dok će start regate biti oko 20.00 sati. Nakon završetka regate te podjele nagrada slijedi zabavni program uz DJ-a.

Za sve daljnje informacije kontakt osoba je gospodin Vjekoslav Zahej, mob: 091/200 6309; e-mail: vjekoslav.zahej1@inet.hr