Dvostruka nagrada “Best of Award of Excellence” po prvi put u Hrvatskoj stigla u ruke jednog sommeliera

Istaknuti restorani LH&V-a Alfred Keller i Matsunoki osvojili prestižne nagrade koje dodjeljuje Wine Spectator

Na ovogodišnjoj dodijeli nagrada američkog časopisa Wine Spectator, vodećeg autoriteta u svijetu vina, čak dva prestižna priznanja završila su u rukama jednog sommeliera, Filipa Veselovca. Nagrade “Best of Award of Excellence” označene s dvije vinske čaše osvojili su Matsunoki i Alfred Keller, signature restorani luksuznog hotelskog brenda Lošinj Hotels & Villas koji su smješteni u hotelima Bellevue i Boutique Hotel Alhambra, u uvali Čikat. Zahvaljujući pomno odabranom vinskom asortimanu od čak 660 etiketa u restoranu Alfred Keller i 495 etiketa u restoranu Matsunoki, ova dva bogato nagrađivana restorana uspješno su se etablirala i u elitnom društvu restoranskog vodiča Wine Spectator, čija izdanja prati više od 3 milijuna čitatelja u svijetu.

Wine Spectator globalno je najrelevantniji časopis i autoritet za kvalitetu vina kojem vjeruju čitatelji diljem svijeta. Poznat je po svom strogom procesu evaluacije, vođenom najvišim standardima i etičkim načelima. Njegovi stručnjaci na slijepo kušaju i ocjenjuju više od 15.000 različitih vina godišnje.

Tako se nagrada “Best of Award of Excellence” dodjeljuje isključivo restoranima koji nude vinske karte s izvrsnom širinom kroz više vinorodnih regija te značajnom dubinom vrhunskih proizvođača, uz izvanrednu prezentaciju. Restorani iz te kategorije obično nude 350 ili više renomiranih etiketa, a priznati su kao odredišta za ozbiljne ljubitelje vina te pokazuju duboku predanost vinu, kako u podrumu, tako i kroz svoj tim za posluživanje gostiju.

Nakon što ga je po prvi put osvojio prošle godine, jedini japanski restoran na hrvatskim otocima, Matsunoki, ovo je značajno priznanje u Hotel Bellevue doveo i ove godine kada je svoju vinsku kartu proširio s 475 na 495 vrhunskih etiketa. S druge strane, signature restoran Boutique Hotela Alhambra i nositelj Michelinove zvjezdice, Alfred Keller, sa svojih je 660 etiketa ostvario snažan ulaz u elitnu skupinu restorana koje Wine Spectator nagrađuje. Velike zasluge za to pripadaju ekspertnom timu restorana Matsunoki i Alfred Keller te posebice sommelieru Filipu Veselovcu, koji se pobrinuo da LH&V ljubiteljima vina ponudi najbolji izbor i koji je po prvi put u Hrvatskoj istovremeno osvojio čak dvije ovakve nagrade.

„Velika je čast i zadovoljstvo ponovno primiti ovu vrijednu nagradu za restoran Matsunoki te prvu za restoran Alfred Keller, za koji je također bilo samo pitanje trenutka kada će biti prepoznat i od strane Wine Spectatora. Vinski asortiman ovih izuzetnih restorana pohranjen je u skladišnim prostorima kontrolirane temperature i vlažnosti, a temelji se na progresivnoj filozofiji uz poštivanje hrvatske vinarske povijesti. Osim tradicionalnih hrvatskih sorti i vinorodnih područja, vinske karte obuhvaćaju i probrane etikete iz nekih od najprestižnijih vinskih područja, organska, biodinamička i veganska vina, kao i vina iz regija hladne klime. Također imamo i veliki izbor standardnih i velikih formata poznatih proizvođača iz francuske pokrajine Champagne, a do toga nas je vodila strast i želja da odamo zasluženu počast jednoj bogatoj tradiciji“, poručio je Filip Veselovac, glavni sommelier hotela Bellevue i Boutique Hotela Alhambra.