Raskošna večera San Rocca i Ane Roš u stoljetnom masliniku od isključivo lokalnih namirnica

 Ana Roš i Teo Fernetich iznijeli su cijelu paletu delicija specifičnih za Brtoniglu pred novinare i gastro-stručnjake iz cijele Europe. Njihovi gosti imali su priliku i sami upecati ribu i napraviti skutu, baš kako to rade lokalci na čijim proizvodima počiva vrhunska gastro-ponuda istarske Toscane

Ana Roš, najbolja chefica na svijetu 2017. godine po izboru The World´s 50 Best Restaurants i vlasnica dviju Michelinovih zvjezdica, i Teo Fernetich iz najpoznatijeg ovdašnjeg restorana San Rocco, novinarima i gastro-stručnjacima iz cijele Europe u subotu su u masliniku San Rocca prezentirali svu enološku i gastronomsku raskoš Brtonigle.

Ljetujući u Brtonigli od djetinjstva, glavna chefica slovenske Hiše Franko potencijal ovog kraja poznaje podjednako dobro kao i Fernetich. Stoga su se na meniju večere ‘Back to the origins’ našle isključivo lokalne namirnice i delicije specifične za ovaj kraj.

U organizaciji Turističke zajednice Općine Brtonigla, gosti, među kojima su bili neki od najistaknutijih europskih gastro-stručnjaka iz Portugala, Italije, Švedske i Austrije, uživali su u kebabu od istarske mrkve, samonikloj salati, istarskoj govedini, domaćim tortelinima u brodetu, tortiljama od istarske janjetine i još mnogim istarskim specijalitetima, a sve to u okružju stoljetnih maslina obitelji Fernetich.

Kao zagovornici filozofije održivog razvoja i lokalne proizvodnje, Roš i Fernetich ovom su večerom uspjeli pokazati kako je Brtonigla idealna destinacija za vrhunski gastronomski užitak i dobru kapljicu.

“Bila je to nezaboravna večera kroz koju smo pokušali prikazati i skrenut pažnju na potencijal naše mikrolokacije u enogastronomskom smislu. Ana je jedinstveni chef i veliki poznavatelj naših namirnica, a našem je timu bilo izuzetno zanimljivo i stimulirajuće proći s njom kroz taj proces kreiranja i interpretiranja istih tih namirnica. Smatram da je razmjena ideja i vizija zapravo najveće bogatstvo takve jedne suradnje. Nadam se da će ovaj event postati tradicija i pomoći u gastro razvijanju naše destinacije u suglasju s prirodom, na održivi način”, izjavio je Teo Fernetich iz San Rocca.

Kako bi gostima to pokazali i u praksi, domaćini iz TZ Brtonigla su ih tijekom dva dana poveli u prvu registriranu malu siranu u Hrvatskoj, OPG Radošević, gdje su imali priliku vidjeti i sudjelovati u vođenju ovaca na ispašu, u mužnji te u izradi i degustaciji skute. U Novoj Vasi kraj Brtonigle objedovali su s kontadinima u tipičnoj istarskoj korti gdje su naučili kako se radi lokalna tjestenina, ali i kako se fešta uz harmoniku i karte. U Karigadoru su zaplovili ribarskim brodom i okušali se u pecanju, a u ekološki certificiranoj vinariji Veralda kušali su lokalna vina.

“Velika nam je čast što je Ana Roš prepoznala Brtoniglu i našu filozofiju razvoja destinacije te nam dala jedinstvenu priliku da predstavimo ono najbolje što nudimo, a to je svakako enogastronomija, netaknuta priroda te tradicijske vrijednosti do kojih jako držimo. Iskoristili smo priliku da za vrijeme njihova boravka u Brtonigli gastro-stručnjacima pokažemo naše ljepote i ono najbolje što Brtonigla nudi, a večera u masliniku, možemo slobodno reći, bila je uistinu senzacionalan prikaz bogatstva našeg kraja”, rekla je Michelle Pilat, direktorica Turističke zajednice Općine Brtonigla.

Iako se Brtonigla nalazi u turistički izuzetno razvijenoj regiji, sve se njene obitelji bave poljoprivredom i zato je bez sumnje vrhunska turistička, ali i eno-gastronomska destinacija. Njena zemlja daje najkvalitetnija vina i maslinova ulja, kao i domaće voće i povrće, koji su sastavni dio gastronomske ponude i na kojima su izrasli vrhunski restorani.

Od ukupno 14 istarskih restorana s Michelinovom preporukom, dva se nalaze upravo u Brtonigli, a ova općina Istri također daje pet vrhunskih vinarija i čak 50% njene ukupne proizvodnje vina.

“S obzirom na poziciju destinacije te još uvijek malu izgrađenost, Brtonigla ima potencijal postati, odnosno ostati nezagađeno i zeleno odredište koje nije pod utjecajem masovnog turizma. Dugoročni plan destinacije Brtonigla jest svakako turizam koji se temelji na održivosti te sve traženiji turistički model, a to je eko i spori turizam u kojima, osim dionika turizma, sudjeluje i lokalno stanovništvo, zaključila je Pilat.

 

Foto: Nejc Pernek