Draga di Lovrana – vrijedna svakog zavoja!

Sibari II tog je jutra mirno u riječkoj luci čekao znak da krene. Nebo nad Rijekom se pomalo zavilo u crno i nismo bili sigurni koje nas sve iznenađenje putem očekuje. No i to su čari putovanja, pljusak nas – srećom ili nažalost – nije iznenadio jer, napokon, i kiša koja u Rijeci često iznenadi dio je kvarnerskog podneblja i lokalnog doživljaja.

Svaki metar plovidbe nas je oduševljavao. Uživanje u sjajnim zalogajima restorana Mala riba, također u vlasništvu obitelji Nikolac, učinilo je putovanje brodom još intenzivnijim doživljajem kraja. Salata od šaruna s korjenastim povrćem, morski pas u slatko-kiselom umaku, salata od graha i kozica, marinada od oslića s grožđicama, marinirani filet trlje samo su neka od jela koja smo degustirali i oduševili se. Naime, obitelj Nikolac se dugi niz godina bavi ulovom ribe, a malu ribu koja završi u njihovim mrežama koristi u svom konceptu istoimenog restorana gdje je prezentiraju u dnevnim jelima.

 

Val po val i nagrada! Pogled nam je oduzimala veličanstvena vizura te nas vraćala sada već u daleku prošlost. Medvejska plaža, vinogradi i maslinici, povrtne kulture, voćarske ljepotice i pašnjaci učkog masiva ispričali su nam stoljetnu priču o životu ovoga mediteranskoga kraja te otkrili ideju na kojoj počiva cijela filozofija kuhinje Draga di Lovrana.

Slojevitost nijansi od plavog do zelenog obilježila je naše putovanje kroz gastro priču Drage di Lovrane i današnje ponude njezina restorana koji vodi mladi, ambiciozni Luka Goleš. Zaljubljenik u lokalno, ponizan prema namirnici, iskazujući joj iznimno poštovanje, Luka spada u potpuno novu generaciju mladih chefova koji će sigurno postati predvodnici novih trendova kvarnerske gastronomije.

Iskrcaj na lovranskom mulu, uspon i Draga di Lovrana – vrijedna svakog zavoja!

 

Lovranska draga, nona Bosiljka, Kažun…

Restoran Draga di Lovrana smješten je u selu Lovranska Draga, na istočnim padinama Parka prirode Učka, jednog od fenomena tog krajobraza karakterističnog po ponornicama, ponikvama te bujičnim potocima i kanjonima. Krški teren i šetnica Slap samo su neke od prirodnih ljepota ovoga kraja koje vrijedi upoznati, a nas je na putovanje ovim krajem odvela nona Bosiljka. Stanovništvo, kojeg je danas znatno manje, nekada se ovdje intenzivno bavilo vinogradarstvom te poljoprivredom. Kraj bogat šumama maruna poznato je i ovčarsko-sirarsko područje, osobito selo Mala Učka koje je s vremenom opustjelo te danas ondje samo jedna obitelj živi od ovčarstva i prodaje učkarski sir – pastirska obitelj Maliki. Osim doista sjajnog ovčarskog sira, ova obitelj prodaje učkarsku skutu i tvrdi ovčji sir koji je zadržao svoju rustikalnost. I da, možda vam se neće svidjeti, ali morate ga probati jer u njemu počiva cijela emocija ovoga kraja. Šetnjom do kažuna, pastirskog skloništa, našem upoznavanju došao je kraj. Ostalo je isprobati harmoniju okusa u jelima pripremljenim lokalnim namirnicama i doživjeti Lovransku Dragu svim osjetilima.

Voda s pričom o slapu, juha od maruna, salata od maslačka, paski i jaja, učkarski tvrdi sir….

 

 

Draga di Lovrana – na razmeđu mora i gora

Izgrađen je 1908. godine kao ljetovalište, a obnovljen 2000. kada poduzetnik Christian Nikolac, prema prvobitnim nacrtima pansiona, vraća stari sjaj ovom doista impresivnom objektu. Danas ovaj boutique hotel s fine dining restoranom, nositeljem Michelinove zvjezdice raspolaže s 11 soba, a odredište je idealno za ljubitelje mira i osame koji vole uživati u prirodi te, naravno, gastronomiji. Ekskluzivnost i privatnost osigurava mu pozicija unutar Parka prirode Učka, a gastronomsku raskoš zahvaljuje činjenici da obitelj Nikolac raspolaže flotom ribarskih brodova pa tako restoran svojim gostima uvijek može ponuditi svježu ribu, rakove i školjke. Kuhinju na razmeđu mora i gora definiranu namirnicom koja je uvijek u središtu svakoga tanjura i beskompromisno je prepoznatljiva upoznali smo kaleidoskopom okusa serviranom u devet jela chefa Luke Goleša.

Svježe precizno, hrskavo, kremasto… Doživljaj koji se ne propušta.

 

 

Škamp i učkarska skuta

 

Tuna i cvijet soli

 

Fritaja šparoge sa pjenom od šparoge i čips palenta

 

Kapesanta, palenta i kozji sir

 

Tripe od grdobine i čips od Velog Jože

 

Šampjer u emulziji od maslinovog ulja i bijelog vina

 

Janje, broskva i homemade majoneza od slanih inćuna

 

Učkarska skuta, med i medene kore

 

 

Tekst: Daria Grošić

Foto: Robert Pichler