Otvoren 56. Floraart: Četiri dana cvjetne idile na Bundeku

Cvjetne instalacije, natjecanja florista, edukativni i zabavni programi, ekskluzivni gosti iz Koreje – međunarodna vrtna izložba traje do 22. svibnja i ove se godine ne propušta!

Kažu da Wagong – korejsko umijeće aranžiranja cvijeća obilježava duboka estetika jednostavnosti, ali i grandioznosti. Posjetitelji ovogodišnjeg Floraarta imat će jedinstvenu priliku upoznati tajne Wagonga kroz nekoliko radionica posebne gošće Kang Yong-Soon. Ova iznimna suradnja predstavljena je danas na svečenom otvorenju Međunarodne vrtne izložbe Floraart 2022. na kojoj su nazočili i Marija Vučković, izaslanica predsjednika Vlade Republike Hrvatske i ministrica poljoprivrede,Tomislav Tomašević, gradonačelnik Grada Zagreba, Hong Seong Wook, veleposlanik Republike Koreje i Damir Grgić, voditelj Podružnice Zrinjevac u Zagrebačkom holdingu.

”U proizvodnji cvijeća Hrvatska je deficitarna. Međutim, ovdje mogu reći da će u sljedećem višegodišnjem financijskom razdoblju taj sektor dobiti veću i značajniju podršku. Njegova vrijednost nije samo u proizvodnji, nego i u posebnom skladu koji unosi u naše živote,“ rekla je Marija Vučković, ministrica poljoprivrede.

Na više od 300 tisuća četvornih metara Bundeka, zasađeno je čak 100 000 sadnica, a izlaže 180 domaćih i inozemnih izlagača. Grad Zagreb prepoznao je gospodarsku, turističku i promotivnu vrijednost Floraarta te će i nadalje pružati svestranu podršku, naglasio je Tomislav Tomašević, gradonačelnik Grada Zagreba i dodao: ”Osobno smatram da je potreba čovjeka za prirodom usađena u njegovo biće, a danas je ta potreba jača i izraženija nego ikada. U današnje vrijeme, pored svih nesretnih okolnosti koje nas okružuju ovo šarenilo boja i mirisa može nam pomoći da svoje misli usmjerimo na nešto pozitivnije.”

Hong Seong Wook, veleposlanik Republike Koreje rekao je kako se ove godine obilježava 30. godišnjica diplomatskih odnosa između Koreje i Hrvatskete kako se iskreno nada da će ova suradnja znatno zbližiti dvije zemlje.

Damir Grgić, voditelj Podružnice Zrinjevac,istaknuo je kako će se posjetitelji uz svakodnevna predavanja, radionice, dječje predstave i igraonice, upoznati s bogatstvom biološke raznolikosti i uživati u bojama i mirisima na jezeru Bundek.

Floristi će pokazati sva svoja umijeća i vještine na natjecenju florista, održat će se i međunarodno natjecanje učenika srednjih poljoprivrednih škola u aranžiranju, a ove godine posjetitelje očekuje iznimno bogat edukativni program i brojna zanimljiva predavanja i prezentacije. Za namlađe je organiziran Floragrad u suradnji s Laboratorijem zabave na kojem će uživati u kreativnoj izradi cvijeća svakoga dana na temu drugog kontinenta. Pop Up Summer Garden donosi zabavu i gostovanja poznatih DJ-eva.

Kao i obično posjetitelji mogu nabaviti proljetne sadnice, sobno bilje, sadnice ukrasnog drveća iz hortikulturne i cvjećarske ponude po pristupačnim cijenama. Ulaz na izložbu i sva predavanja, radionice i natjecanja je besplatan, a izložba je otvorena od 9 do 21 sat.

Raspored događanja: floraart

Foto: Ivan Marinković