Matcha popodnevni čaj na Oleander terasi ·joie de vivre u najboljem formatu

 Običaj ispijanja čaja prisutan je u brojnim kulturama diljem svijeta, a najzaslužnije za njegovu popularnost jesu Japan i Velika Britanija. Ceremonija ispijanja čaja važan je dio japanske kulture i filozofije življenja te je oni smatraju posebnom vrstom umjetnosti u kojoj pronalaze sebe, dok je u Velikoj Britaniji ritual popodnevnog čaja uz male zalogaje neizostavan dio tradicije. Upravo taj spoj poslužio je hotelu Esplanade i well-being brandu Materia kao nadahnuće za kreiranje novog koncepta Matchapopodnevnog čaja, koji predstavlja zdravu i zelenu inačicu ove otmjene ceremonije u kojoj glavnu ulogu ima vrhunska japanska matcha prepoznata zbog svojih blagodati i povoljnog učinka na organizam.

Uz matcha napitak chefica Esplanadine kuhinje Ana Grgić Tomić osmislila je kolekciju primamljivih i zdravih zalogaja i slastica za sve koji prate svjetske gurmanske trendove – jelovnik je stoga prilagođen i pogodan za osobe na veganskoj prehrani kao i za one koji ne konzumiraju laktozu, šećer i gluten.

Ideja je bila spojiti užitak ispijanja čaja s konceptom zdrave prehrane, a matchakoju na domaće tržište donosi brand Materia učinila nam se idealnom za takav spoj. Danas su gosti više nego ikad prije svjesni važnosti konzumacije zdravih sastojaka, vodi se posebna briga o podrijetlu namirnica i načinu pripreme hrane. Uz to, gosti slijede i određenu vrstu prehrane, poput veganske prehrane koja je dio njihove životne filozofije, dok s druge strane ima i sve više onih koji su razvili intolerancije na određene sastojke poput laktoze, glutena ili rafiniranog šećera. Stoga smo ovaj koncept pomno osmislili da bi obuhvatio prehrambene navike i potrebe sve većeg broja gostiju, a pritom smo željeli gostima omogućiti šik gurmanski doživljaj zbog kojeg vrijedi posjetiti terasu Oleander”,istaknula je Sanda Sokol, PR & Marketing menadžerica hotela Esplanade.

Tom se filozofijom vodila poznata Esplanadina chefica Ana Grgić Tomić, nedavno okrunjena titulom Gault&Millau Chef of the Year 2022, dodajući: „Bio je svojevrstan izazov pripremiti kolekciju od petnaest različitih zalogaja i slastica koji prate nekoliko trendova u prehrani, a da pritom pristaju uz matchu i budu posebno privlačne. Sa svojim timom kreirala sam kombinaciju koja će biti ukusna svima. Upotrebljavala sam namirnice poput rižinog papira, šparoga, amaranta, rajčica, komorača, slanutka, kvinoje, avokada, limete i maslinova ulja, dok smo za slastice odabrali bundevu, pistaciju, pržene lješnjake, vegansku čokoladu, datulje, bademe, zelenu jabuku, kakao, hibiskus, mrkvu, kokos te matchukoja se upotrebljava u kulinarstvu i daje posebnu notu jelima.”

Maja Blažević, osnivačica brenda Materia, objasnila je što ju je potaknulo na pokretanje ove well-beingpriče uz dugogodišnju karijeru u jednoj od međunarodnih konzultantskih kuća, kao i zašto je odlučila zamijeniti kavu za matchui popularizirati je među Hrvatima. „Budući da sam zaposlena majka troje djece i pomajka još troje djece, potrebno mi je mnogo energije za užurban svakodnevni ritam. Uvijek sam u potrazi za funkcionalnim proizvodima za potporu mom stilu života, i tako sam otkrila matchukoje me potpuno osvojila. Željela sam podijeliti ovu ljubav s drugima i krenula sam u potragu za najboljom matchomu kojoj svi možemo uživati jer me je frustrirala činjenica da se u Hrvatskoj ne može kupiti kvalitetna matchaniti ju je moguće konzumirati u ugostiteljskim objektima. Vjerujem u hranu kao lijek i u sposobnost obnove ljudskog tijela putem onoga što u unosimo u njega. Jer – ono smo što jedemo”, izjavila je.

Karmen Matković Melki, poznata nutricionistkinja dodala je: „Ljudi danas sve više postaju svjesni onoga što unose u svoj organizam i kako određena hrana utječe na njihovo zdravlje. Budući da se u suvremenoj pravilnoj prehrani naglasak stavlja na protuupalno djelovanje hrane,matchaje izvrsna namirnica koju je poželjno uvrstiti u svakodnevni jelovnik kao prikladnu zamjenu za kavu. Zbog specifičnog aminokiselinskog sastava, kofein iz matchesporije se metabolizira u organizmu u odnosu na kofein iz kave, što znači da ne izaziva snažan osjećaj uznemirenosti i probavne smetnje. Može se reći da je matchauravnoteženija alternativa kavi s jačim protuupalnim djelovanjem. Matchapruža osjećaj razbuđivanja, usredotočenosti i osjećaj više energije, ali je za razliku od kave gastrointestinalno podnošljivija i djeluje opuštajuće. Naime, matchasadrži veće količine aminokiseline L-teanina i polifenola u odnosu na, primjerice, klasični zeleni čaj, zbog čega ima snažniji protuupalni i protustresni učinak. Sinergija sporootpuštajućeg kofeina, umirujućeg L-teanina i polifenola djeluje povoljno na ubrzavanje metabolizma, kognitivne funkcije, zdravlje jetre i krvožilnog sustava te na obnovu stanica. Brojne zdravstvene prednosti čine matchupoželjnim napitkom u uravnoteženoj prehrani.”

Esplanadin Matchapopodnevni čajby Materia sadrži kolekciju malih zalogaja i slastica koje se poslužuju na etažeru uz odabrani matcha napitak poput matchačaja, cappuccina ili ice latteauz dodatak bademova, kokosova ili sojina mlijeka, ekstrakt vanilije i prirodni brezin šećer, javorov sirup ili med. Ponuda je osmišljena za dvije osobe te stoji 395 kuna. Uz popodnevni čaj uobičajeno je nazdraviti šampanjcem, a za ovu prigodu osoblje predlaže vrhunski Barons de Rothschild dostupan na čaše. Matchapopodnevni čaj moguće je konzumirati svaki dan u Esplanade baru i na terasi Oleander u periodu od 12 – 18.30 sati sve do jeseni.  Stol je moguće rezervirati telefonski na01/45 666 33.

 

 

Jelovnik je dustpan na link: https://www.esplanade.hr/press/download/menus/matcha-afternoon-tea.pdf

Photo: Sandro Sklepić