Regionalni centar kompetentnosti u turizmu i ugostiteljstvu Zabok u zamahu aktivnosti  najavljuje manifestaciju Mali Gastro

Tradicionalni susreti učenika ugostiteljsko-turističkih škola sjeverozapodne Hrvatske pod nazivom Mali Gastro od ove godine održavaju se pod okriljem projekta ReCeZa – Regionalnog centra Zabok.

Mali Gastro održat će se u petak 13. svibnja od 10.00 do 17.00 sati u Zaboku na Zivtovom trgu – City Park.

Ova manifestacija dio je aktivnosti europskog projekta ReCeZa,koji djeluje na području Krapinsko-zagorske, Zagrebačke, Karlovačke, Međimurske, Varaždinske i Bjelovarsko-bilogorske županije te grada Zagreba. Na događaju se očekuje dolazak Željka Kolara, župana Krapinsko-zagorske županije, ravnatelja partnerskih školate predstavnika visokih škola i fakulteta: Biotehniškog izobraževalnog centra Ljubljana, Ekonomskog fakulteta u Zagrebu i Fakulteta za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu Opatija, predstavnika partnera projekta, Ministarstva turizma i sporta, te Draženke Jurec, ravnateljice Srednje škole Zabok.

Cilj je promocija strukovnog obrazovanja, kao i zanimanja koja su na tržištu sve traženija – kuhar i konobar te promovirati struku i važnost učenja kroz kreativan i inovativan pristup koji se temelji na radu i praksi.

Osnovnoškolci će na događaju uživati u degustacijama i sommelijerskim radionicama, uzbudljivim natjecanjima u spretnosti, prezentaciji tradicionalnih jela, ali i programu partnerskih strukovnih škola, visokih škola i fakulteta, a roditelji će moći upoznati obrazovne programe. Interaktivnim programom učenici će prezentirati znanja i vještine te strast koju imaju prema svom zanimanju prenijeti mlađim naraštajima pred kojima će se uskoro naći odluka o odabiru srednjoškolskog obrazovanja.

Učenici i nastavnici Srednje škole Zabok njeguju izvrsnost, a to iz godine u godinu dokazuju i nagrade koje osvajaju. Ove školske godine su sudjelovali na međunarodnom natjecanju G&T Cup za barmene, natjecanju učenika kuharstva i slastičarstva povodom Dana hrvatskog kulinarstva, Badel barmen junior cupu, natjecanju WorldSkills Croatia 2022.te Međunarodnom natjecanju udruge europskih ugostiteljskih i turističkih škola.

Partneri projekta ReCeZa su Krapinsko-zagorska županija, Hrvatski zavod za zapošljavanje, Gospodarska škola Varaždin, Srednja škola Prelog, Turističko-ugostiteljska i prehrambena škola Bjelovar, Biotehniški izobraževalni center Ljubljana, Fakultet za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu Opatija, Ekonomski fakultet Zagreb, Hotel Kaj, Obrtnička komora Krapinsko-zagorske županije, Udruga nastavnika u djelatnosti ugostiteljskog obrazovanja.

Nakon Malog Gastra, u srijedu 18. svibnja učenici Srednje škole Zabok priredit će piknik u prekrasnom ambijentu vrta dvorca Bračak na kojem će predstaviti svoju školu, struku, znanja i vještine osnovnoškolcima i roditeljima.

Sigurni smo da će Mali Gastro i ove godine potvrditi sinergiju nastavnika, roditelja, osnovnoškolaca i srednjoškolaca, ali i profesionalaca, struke i javne zajednice koju stvara i razvija već 18 godina. Projekti poput Malog Gastra kojima je cilj popularizacija zanimanja u ugostiteljstvu i turizmu te privlačenje novih kadrova koji su traženi na tržištu rada ključni su za uspješnost i konkurentnost hrvatskog turizma.

 

Program 18. Malog Gastra u petak 13. svibnja od 10.00 na Zivtovom trgu u Zaboku:

10.00               Otvorenje Malog Gastra

10.45               Nastup mališana iz DV Zipkica iz Zaboka

12.00 – 13.30  Degustacijske i sommelijerske radionice

13.00 – 13.30  Zabavna animacija za publiku

13.30               Utrka konobara

10.00 – 16.30  Programi partnerskih škola

Prezentacija visokih škola i fakulteta

Prezentacija tradicionalnih jela

Voditelj programa: Denis Bosak

Više informacija potražite na: https://www.facebook.com/rcktuZabok