Na Weekend Food Festivalu predstavljeno FoodTech StartUp Competition natjecanje za startupove

U sklopu Weekend Food Festivala predstavljeno je FoodTech StartUp Competition natjecanje za startupove.Koncipirano je s ciljem pronalaska novih i kreativnih ideja te pružanja podrške brojnim novim nadama prehrambene i ugostiteljske industrije. Na tragu održive budućnosti i pronalaska dugoročnih rješenja i odgovora u ovoj sve zahtjevnijoj branši, Maistra Hospitality Group, Infobip i Pepermint pokrenuli su FoodTech Startup Competition koji će okupiti startupove koji svojim radom doprinose rješavanju izazova suvremene prehrambene i ugostiteljske scene. Natjecanje su predstavili gastro konzultant i direktor programa Hrvoje Petrić, direktor Pepermint agencije Boris Kovaček, direktorica ljudskih resursa u Maistra Hospitality Group Tina Lupieri te predstavnici Infobipa Nikola Pavešić i Aleksandar Raić pod moderatorskom palicom Nevene Rendeli, direktorice i voditeljica komunikacija Weekend Food Festivala.

Teme digitalizacije i održivosti aktualne su u svim industrijama, a pritom prehrambena i ugostiteljska industrija, koje okupljaju ogroman broj tvrtki i pojedinaca, od kuhara, konobara, menadžera, proizvođača, distributera pa sve do gostiju, nisu iznimke. FoodTech Startup Competition među domaćim, regionalnim i europskim startupovima traži one čija ponuda proizvoda ili usluga ne donose rješenje samo pojedinačnim segmentima industrije, već potiče transformaciju svih uključenih u cijeli lanac vrijednosti. Glavni kandidati su tvrtke usmjerene na proizvodnju, isporuku, prilagodbu zdravstvenim potrebama potrošača, kao i one koje nude nova viđenja i načine upravljanja hotelima, restoranima i kafićima.

Osim rješenja usmjerenih na unutarnju strukturu poslovanja, FoodTech Startup Competition traži iinovacije u procesima usmjerenima na klijente, digitalizaciju u kupnji i uživanju te odlaganju hrane korištenjem tehnologije koja promiče učinkovitost i održivost. „Uz pronalazak nositelja kvalitetnih ideja, FoodTech Startup Competition napravit će iskorak prema većoj održivosti pružanjem podrške i edukacijom novih nada domaće startup scene kroz specijaliziranu obuku te mentorstvo stručnjaka i lidera u industriji.“ istaknula je Nevena Rendeli, direktorica i voditeljica komunikacija Weekend Food Festivala.

07.05.2022., Rovinj – Panel: press event: FoodTech Startup Competition na kojem su sudjelovali Hrvoje Petric, Tina Lupieri, Boris Kovacek, Aleksandar Raic, Nikola Pavesic i Nevena Rendeli

Mladi i perspektivni startupovi potencijalno nude inovativna rješenja, no za proboj na globalno tržište to često nije dovoljno. Upravo iz tog razloga, partneri natjecanja nastojat će sudionicima i u konačnici pobjednicima natjecanja pružiti prijeko potrebnu odskočnu dasku kako bi inovativne ideje pretvorili u održiva rješenja. „Pružamo prostor, odnosno platformu za razvoj industrija. Već 15 godina to radimo s medijima, kreativnom industrijom i PR-om, a sad i s prehrambenom i ugostiteljskom industrijom. Drago nam je biti dio ove priče uz dva velikana hrvatske ekonomije. Tehnologija je tu da rješava probleme na koje nailazimo i treba biti nama u službi.“ opisao je svoju ulogu Boris Kovaček, direktor Pepermint agencije i jedan od organizatora Weekend Food Festivala.

Koncept FoodTech Startup Competition razvijen je na tragu globalnih trendova, s ciljem pružanja jedinstvene digitalne platforme i potpore mladim nadama industrije u probijanju na globalno tržište. Natjecanje traži startupove čije djelovanje spada u jednu od sedam kategorija, a to su  Agriculture Tech, Food Science, Food Product i Health Coaching, Food & Hospitality services, Food Supply Chain & Retail, Food Delivery i Food Waste.

„Projekt smo osmislili kako bismo dali podršku startupovima u prehrambenoj i ugostiteljskoj industriji. Hrana je nešto što svi konzumiramo i s nama je oduvijek. Prožima našu cijelu kulturu, a kako su se naši životi preselili na društvene mreže, hrana postaje digitalni sadržaj. Istraživanje pokazuje da je hrana najdigitalnija stvar na internetu i vrijeme je da to osvijestimo. Izazovi vezani uz zabrinutost za zdravlje i održivost pokrenut će sljedeći val inovacija u cijelom lancu vrijednosti prehrambene industrije“ smatra Tina Lupieri, direktorica ljudskih resursa u Maistra Hospitality Group.

„Nedostaje nam platforma Green Marketa. Mreža na kojoj bi okupili proizvođače i ostale sudionike lanca te pružili sistematski i unificirani pregled ključnih informacija kao što su podaci o dostupnosti, izvornosti, ekološkoj prihvatljivosti i drugim segmentima ključnim za ostvarivanje cjelovite usluge i komunikacije između dionika industrije.“ objasnio je Hrvoje Pertić. „Lokalnost, izvornosti i ekološka prihvatljivost proizvoda postali su ključan element gastronomske ponude te je potražnja za takvim proizvođačima velika, no sami klijenti ih ne mogu lako pronaći. Cilj ovog natjecanja je stvoriti poveznicu između proizvođača i klijenata koja će olakšati komunikaciju te stvoriti jedinstvenu i cjelovitu platformu koja bi trebala olakšati suradnju raznih sudionika cijelog procesa.“

Infobip, kao tehnološka tvrtka s globalnim dosegom, ponudit će svoje usluge natjecateljima, dok će pobjednici natjecanja biti predstavljeni na Weekend Media Festivalu u rujnute će imati jedinstvenu priliku razviti svoja znanja sudjelovanjem u „Mentoring Bootcampu“ s timom relevantnih stručnjaka partnera natječaja, online ili uz posjet Infobip Pangea Campusuu Vodnjanu. Uz priliku za učenje u stimulativnom okruženju uz neke od najvećih profesionalaca industrije, pobjednik će na raspolaganju imati 20 tisuća eura u protuvrijednosti korištenja Infobipove globalno nagrađivane komunikacijske platforme u oblaku te druge vrijedne nagrade partnera natječaja.

„Prije nešto više od devet mjeseci pokrenuli smo „Infotribe“; start up tribe program podrške proizvodima i do sad smo prikupili preko 300 prijava među kojima se nalaze startupovi iz Perua, Sudana, Japana i brojnih drugih zemalja. Sličnu stvar sad želimo napraviti i s FoodTech Startup Competition natjecanjem“ istaknuo je direktor „Startup Ekosistema“ u tvrtki Infobip, Nikola Pavešić.

„Infobip je globalna tehnološka platforma koja prebacuje preko milijardu poruka dnevno za brojne klijente kao što su Facebook, Uber te mnogi drugi. Možemo pomoći startupovima tako što ćemo osigurati da se poruke i marketinška kampanja puste u digitalnu sferu s globalnim dosegom. Ljudi su ti koji čine razliku, a mi želimo dati podršku mladim ljudima i idejama.“ objasnio je Aleksandar Raić, potpredsjednik „People and transformation“ odjela u tvrtki Infobip.

Tim žirija, kojeg čine predstavnici Maistra Hospitality Group,Weekend Food Festivala, Infobipa i ostali relevantni stručnjaci, analizirat će prijavljene projekte te odabrati pobjednike. Natjecanje je otvoreno za postojeće startupove i one koji su tek u nastajanju, a prijaviti se mogu putem službene web stranice natjecanja.