Novo izdanje „Eat Know Love Istria“ otkriva zašto je Istra pri samom vrhu svjetskih gourmet destinacija

Iako je mnogi nazivaju skrivenim draguljem, Istra je već odavno prepoznata diljem svijeta upravo po svojim zamamnim prirodnim ljepotama, bogatoj kulturnoj baštini i vrhunskoj gourmet ponudi koja spaja moderno i tradicionalno na jedinstven način, pružajući iznimno iskustvo svima koji se tu nađu. Ova zelena oaza razigranih doživljaja, danas je, sasvim zasluženo, pri samom vrhu svjetskih gourmet lokacija, a istraživanja pokazuju da čak svaki treći gost Istru posjećuje zbog mirisa i okusa tradicionalne, autohtone kuhinje.

Priče o ovoj čarobnoj zemlji divova i nezaboravnih gourmet užitaka donosi novo izdanje gourmet magazina „Eat Know Love Istria“koji nastavlja otkrivati brojne istarske zanimljivosti i dobro skrivane tajne, ispričane kroz običaje vezane uz bogatu tradiciju utkanu u ovaj kraj. Posebno se bogatstvo krije u nematerijalnim običajima koji su se krojili kroz povijest te i danas žive kao dio šarmantne svakodnevice lokalnog stanovništva. Jedan od najboljih načina za otkrivanje te svakodnevice upravo je hrana.

Kulinarstvo Istre izvire iz mora, tisućljetne masline i baštine vinove loze, samoniklog bilja i ljekovitih trava, domaćih životinja i mnogo ribe, koja po staroj poslovici nakon mora treba zaplivati u maslinovom ulju i u vinu. Istarsko zlato, ekstra djevičansko maslinovo ulje, temelj je gotovo svakog jela ovoga kraja, simbol kvalitete i istinskog užitka za stolom, a posljednjih godina osvaja najprestižnije svjetske nagrade.

„Istra je jednostavno magična – gotovo kao savršeni filmski set na kojem je prisutan osjećaj bezvremenskog i istovremeno tajanstvenog u svoj svojoj tradicionalnoj ljepoti. Zapravo, Istra je toliko posebna, drugačija da će vas i samo gledanje zalaska sunca u trenu ispuniti pozitivnim emocijama i osvijestiti da upravo uživate u regiji koja je definitivno najbolji primjer romantičnog Mediterana! Istra je moja vječna inspiracija za sve što radim, a samo djelić svega što Istra predstavlja možete pronaći u novom gourmet magazinu Eat Know Love Istria“, riječ je urednice Zorice Bocić koja ne skriva očaranost Istrom, a niti ljubav prema svemu što radi s ciljem promocije istarskog kraja.

 

Gourmet magazin, proizašao iz suradnje turističke kompanije Maistra i turističkih zajednica Rovinja, Vrsara, Bala, Kanfanara i Svetvinčenata te Udruženja obrtnika Rovinj, predstavlja i brojne tradicionalne recepte koji njeguju istarsku autohtonu kuhinju i slave prošlost i tradiciju ovog kraja. Poznati istarski pršut i aromatični sirevi, organsko voće i povrće izniklo iz plodne istarske crljenice, svježe ulovljena riba iz čistog Jadrana, vina iz osunčanih vinograda s obronaka bajkovitih brežuljaka izvorni su elementi Istre koje proizvođači i ugostitelji slažu u šaren i prepoznatljiv eno-gourmet mozaik. Spoj je to proizvoda istarske zemlje i vrijednih ruku domaćina koji se desetljećima polako, ali nezaustavljivo uspinju ljestvicama uspješnosti.

Otkrivamo i brojna atraktivna događanja koja svake godine privlače sve više posjetitelja u Istru, a okupljaju samo najbolje od najboljih sa svjetske i domaće gourmet scene. Za one znatiželjne, u magazinu se nalaze i priče i legende istarskog kraja, ali i mali rječnik istriotskog dijalekta kako bi se mogli u potpunost prepustiti ovom jedinstvenom doživljaju. Jer dok putujete Istrom, svaka cesta i skretanje odvest će vas u neku novu gourmet avanturu, vezanu za povijest i kulturu ovih krajeva.

Magazin je dostupan na linku: https://infovrsar.com/media/ddvot15s/eat-love-know-hr-it-web.pdf, a može ga se pronaći i u turističkim zajednicama Rovinja, Vrsara, Bala, Kanfanara i Svetvinčenata.